Gülümsemenin Farklı Amaçları Olabilir Mi?

kategori

Yakın İlişkiler

Gülümsemenin Farklı Amaçları Olabilir Mi?

Duygularımızı ifade etmek için birçok yol kullanıyoruz. En çok tercih ettiğimiz yollardan biri de gülümsemek. Mutluluğumuzu, utancımızı, üzüntümüzü hatta kızgınlığımızı bile gülümseyerek gösterebiliyoruz.

Gülümseme, doğal ve yapay gülümseme olarak ikiye ayrılıyor. Doğal ve yapay gülümsemeyi ayıran kriter Duchenne marker, yani göz kenarındaki kırışıklıklar, olarak biliniyor. "Kaz ayağı" olarak da adlandırılan bu kırışıklar, doğal gülümsemeler sonucunda oluşuyor.

Gülümsemeyi gruplandırırken kullanılan bir başka yol ise gülümsemenin işlevselliği. Bu yönteme göre üç gülümseme çeşidi bulunuyor.

  • Ödül gülümsemesi: Bu gülümsemeyi karşı tarafın davranışından memnun kaldığımızda ve bu davranışın tekrarlanmasını istediğimizde kullanıyoruz. Bebeklerin yemek yedikten sonra ağızlarını kocaman açarak ve tiz sesler çıkararak gülümsemesi, ödül gülümsemesinin bir örneği.


  • Yakınlık kurma gülümsemesi: Bu gülümsemeyi sosyal bağ kurmak ya da var olan sosyal bağı korumak istediğimizde kullanıyoruz. Bu ağzı kapalı gülümseyi daha çok yeni insanlarla tanışırken tercih edebiliyoruz.


  • Üstünlük gülümsemesi: Var olan hiyerarşinin korunması için kullandığımız üstünlük gülümsemesinde kalın bir ses tonunu tercih ediyoruz. Grup liderlerinin sinirlendikleri zaman kullandıkları gülümseme bu kategoriye giriyor.
Gülümseme çeşitleri, farklı kültürlerde farklı sıklıklarla kullanılıyor. ABD gibi heterojen bir kültüre sahip ülkelerde, yakınlık gülümsemesi daha çok kullanılıyor, çünkü bir arada bulunan gruplar arasında bağların kurulması bu tarz ülkelerde oldukça önemli hale geliyor. Japonya gibi homojen ülkelerde ise üstünlük gülümsemesinin daha çok kullanıldığı görülüyor. Böylece kişi başkalarını rahatsız etmeden karşı tarafa hiyerarşik düzeni anlatabiliyor.relate-banner

Martin, J., Rychlowska, M., Wood, A., & Niedenthal, P. (2017). Smiles as multipurpose social signals. Trends in Cognitive Sciences, 21(11), 864-877.

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.

“Her şey yolunda gidiyor, mutlaka kötü bir şey olmalı!”

Yaz Yaklaşırken: Duygusal Yeme Nedir?

Sağlıklı kiloya kavuşamamamızın nedeni nasıl yediğimizden öte neden yediğimizde saklıysa?

Olgun Bir İlişkiye Nasıl Sahip Olurum?

İlişkinizin ne kadar olgun olduğunu merak ediyorsanız bu yazımıza mutlaka bir göz atın!

Duygularımızla ilgili öğrendiğimizi unutmamız gereken 7 şey

Duygularımız söz konusu olduğunda bazı hatalı düşüncelere sahip olabiliyoruz. Bu düşünceleri, doğru ve bize iyi gelecek düşüncelerle değiştirmek mümkün! Buyrun yazımıza…

Yoğun Hissedilen Duygularla Nasıl Baş Edilebilir?

Yoğun duygular aniden zihninize üşüşünce durup kendi içsel kaynaklarınıza göz atmaya ne dersiniz?
The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!

Duygu Yüklü Konuşmalarda Ara Verme İhtiyacı Duyuyor Musunuz?

Zor bir konuşma esnasında molaya ihtiyacımız olabilir. Peki bunu karşımızdakine nasıl söylemeli?
burn with desire - Billy Dinh (2020)

Terapiye Gitmeniz Gerektiğini Gösteren 9 İşaret

Terapiye gitmeli miyim? Ne zaman terapiye başlamalıyım? Bu soruları bazen hepimiz kendimize soruyoruz. Cevap bulmanıza yardımcı olacak işaretleri yazdık!

İlişkilerde Duygusal İhmalin 8 İşareti

Duygusal ihmal görünmez olabiliyor. Peki onu nasıl fark edebiliriz?

footer