Olumsuz Beden Algısının Arkadaşlarımızla Ne İlgisi Var?

kategori

Yakın İlişkiler

Olumsuz Beden Algısının Arkadaşlarımızla Ne İlgisi Var?

Beden memnuniyetsizliği, herkeste ortaya çıkabilen bir durum olsa da, çalışmalar bu durumun kadınlarda çok daha yaygın olduğunu ve kadınların bu durumu kendi öz değerleriyle ilişkilendirdiklerini gösteriyor. Yani, bedenlerinden memnun olmayan kadınlar kendi değerlerini de bu memnuniyetsizlikleri üzerinden belirleyebiliyorlar.

Araştırmalar, kadınların büyük bir kısmının bedenleriyle ilgili bir ya da birden fazla konuda memnuniyetsizlik duyduğunu gösteriyor ve bu da depresyon riski, anksiyete, düşük öz saygı gibi birçok olumsuz sonucu beraberinde getirebiliyor.

Diyet kültürü, sağlığı zayıf olmakla eşleştirerek kilo vermeyi daha yüksek bir statü sahibi olmaya giden yol olarak konumlandırıyor. Bu diyet kültürü, gerçekçi olmayan bir vücut algısına dayanıyor ve özellikle de kişiler ergenlikten yetişkinliğe geçiş gibi büyük bir değişim yaşadıklarında, bu baskıdan çok daha fazla etkileniyorlar.

Öte yandan, çalışmalar kadınların arkadaşlarıyla olan konuşmalarının büyük ölçüde olumsuz vücut algısı içerdiğini gösteriyor. Bu olumsuz beden algısı üzerine bir arkadaşla birlikte uzun uzun düşünmek ya da konuşmak depresif semptomların artmasına yol açabiliyor.

Kadınlar yaşadıkları durumu çözülmesi gereken bir "problem" olarak değerlendirdikleri için bu konuşmalar genellikle aynı konu etrafında dönüyor ve bir sonuca ulaşmıyor. Yakın arkadaşlarla olumsuz vücut algısı üzerine konuşmak kişilerin yeme bozukluğu geliştirmesine de neden olabiliyor.relate-banner

[1] Faw, M. H., Davidson, K., Hogan, L., & Thomas, K. (2020). Corumination, diet culture, intuitive eating, and body dissatisfaction among young adult women. Personal Relationships, 1-21.

Benzer yazılar

Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
Summer Reveries- Claudia Verciani

3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.
Never Lettin Go - Cbabi Bayoc

İlk Aşk veya İlk Nefret: Babalar Ve Kızları

Kız çocuklarının babalarıyla kurdukları ilişkinin partner seçimlerine, vücut algılarına ve cinselliklerine yansımalarını inceliyoruz.
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
Carl Little

Ergenlikte Spor Yapmanın Mental Sağlığa Etkileri

Ergenlik döneminde spor yapmak kişileri mental açıdan nasıl etkiliyor? Kız çocukları depresyona daha mı meyilli?

Sosyal Medya Beden Algımızı Etkiliyor

Sosyal medyada gördüğümüz standardize edilmiş beden algısı, kendimizle olan ilişkimizi olumsuz etkiliyor. Bu etkileme biçimi ne yazık ki duygu düzenlememizi ve kendimize karşı olan memnuniyetimizi de kapsıyor.
Shy- Sir Lawrence Alma Tadema

Partnerlerin Sorun Çözme Becerilerinin İlişkiye Etkileri

Tartışmalar sağlıklı bir şekilde çözülemediği zaman ilişkiye zarar verebiliyor. Sorun çözme becerilerimiz bu süreci nasıl etkiliyor?

Beden algımız romantik ilişkimizi etkileyebiliyor.

Daha olumlu bir beden algısına sahip olan kişiler partnerleriyle kurdukları romantik ve cinsel ilişkilerde daha fazla memnuniyet duyabiliyorlar. Peki neden?
Sinichka - Igor Shcherbakov (2019)

Doğum Kontrol Yöntemine Partnerle Karar Vermek

"Partnerim prezervatif takmak istemiyor.", "Hangi doğum kontrol yöntemi bana göre?". Partnerle iletişim kurmak doğum kontrol yöntemi kullanmada nasıl bir rol oynuyor?
Untitled - Arkady Plastov

Çocuğumun Korkuları Normal Mi?

Birçok çocuk ebeveynlerinin desteğiyle zamanla korkularının üstesinden geliyor. Peki çocuğunuza korktuğu anlarda nasıl destek olabilirsiniz?

footer