İlişki Kaygısı Depresyonla İlişkili Olabilir Mi?

kategori

Yakın İlişkiler

İlişki Kaygısı Depresyonla İlişkili Olabilir Mi?

Güvensiz bağlanmanın genellikle depresyonla ilişkili olduğu düşünülse de depresyonun bağlanmanın iki boyutu olan kaygı ve kaçınma ile ilişkisi hakkında genel bir kanı oluşmuş değil. Kaygılı veya kaçıngan bağlanma eğilimi olan kişiler farklı depresif semptomlar gösterebiliyorlar.

Kaygılı bağlanma seviyesi yüksek olan kişiler genellikle reddedilme veya terk edilme kaygısı yaşarken kaçıngan bağlanma seviyesi yüksek kişiler duygusal yakınlaşmalardan kaçınmaya daha fazla meyilli oluyorlar. Depresif semptomlar ise bu doğrultuda farklılık gösteriyor.

Örneğin, kaygılı bağlanan bir kişi yaşadığı herhangi bir durumu uzun uzadıya düşünerek daha kalıcı bir mutsuzluğa doğru yol alırken kaçıngan bağlanan bir kişi bu uzun uzadıya düşünme halini daha az deneyimleyebiliyor. Böylece, bu gereğinden fazla düşünme haliyle birlikte ortaya çıkan olumsuz düşüncelere de daha az sahip oluyor. Bu nedenle, bağlanmanın her iki boyutu da depresyonla ilişkilendirilse de kaygılı bağlanan kişiler daha çok depresif semptom gösterebiliyor.

Sonuç olarak, bu iki boyutun depresyon üzerindeki etkisi farklı olsa da özellikle depresyon tanısı olan kişilerin mental sağlığı için bu farklılıklar yakından incelenmesi gerekiyor.relate-banner

[1] Zheng, L., Luo, Y., & Chen, X. (2020). Different effects of attachment anxiety and attachment avoidance on depressive symptoms: A meta-analysis. Journal of Social and Personal Relationships, 37(12), 3028-3050

Benzer yazılar

Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!

Mezun Oluyorum. Peki Ya Sonra?

Gelin mezuniyet kaygısı ile nasıl başa çıkabileceğimize göz atalım.

Kaygı Flört Etmemize Engel Değil

Yüksek düzeyde kaygıya veya kaygılı bağlanma stiline sahip olmak zaman zaman kendimizi sabote etmemize ve geçmişteki olumsuz deneyimlerimize saplanıp kalmamıza sebep olabiliyor. Peki kendimizi sabote etme halinin üstesinden gelmek için neler yapabiliriz?

Kaygı Kaynaklı Olabilecek 8 Davranış

Hepimizin geçmiş deneyimlerinden ötürü geliştirdiği ve bazen başkalarına tuhaf gelen davranışları olabiliyor. İşte kaygı kaynaklı olabilecek sekiz davranış!

Kontrol Edemediklerimizden Misiniz?

Kontrolümüz dışında olan dört durumdan ve bu durumlara nasıl yaklaşmamız gerektiğinden bahsettik.

Duygularımızla ilgili öğrendiğimizi unutmamız gereken 7 şey

Duygularımız söz konusu olduğunda bazı hatalı düşüncelere sahip olabiliyoruz. Bu düşünceleri, doğru ve bize iyi gelecek düşüncelerle değiştirmek mümkün! Buyrun yazımıza…

Romantik İlişkiler ve Psikolojik Sağlık

Romantik ilişkiler psikolojik sağlığı nasıl etkiliyor? Bu yazıda psikolojik sağlık ile ilişkiler arasındaki ilişkiyi derledik.
Negro - Cristina Troufa

Tehdit ve Bakım Kaynağı Aynı İnsan Olduğunda - Düzensiz Bağlanma

Bağlanma stillerinin çok popüler olmayan ancak belki de anlaşılmaya en çok ihtiyaç duyan türü: düzensiz bağlanma. Detayları yazımızda.
The Meal - Alex Gross (2016)

Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar

Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

footer