Sosyal Kaygı Bozukluğu İletişim Kurmayı Nasıl Etkiler?

kategori

Yakın İlişkiler

Sosyal Kaygı Bozukluğu İletişim Kurmayı Nasıl Etkiler?

Sosyal kaygı bozukluğu ilişkileri birçok farklı açıdan etkileyebiliyor. Sosyal kaygı bozukluğuna sahip kişiler, genellikle kendilerini korumak ve stres seviyelerini azaltmak adına jest ve mimiklerini kontrol altında tutmaya çalışabiliyorlar. Bu kişiler beden dillerini kullanmaktan ve göz teması kurmaktan kaçınabiliyor. Aynı zamanda, dikkatlerini başka yöne çevirme eğilimi göstererek aslında sosyal ipuçlarını kaçırabiliyorlar. Bu sebeple de, sözsüz iletişim kurmakta zorlanabiliyorlar. Bu durum sosyal kaygılı bireylerin çevrelerinden sosyal açıdan reddedilme ihtimalleri artırıp hali hazırda olumsuz olan beklentilerinin gerçekleşmesine yol açabiliyor.

Yapılan bir çalışmada katılımcıları iki gruba ayırıyorlar. Her katılımcının yapacağı görüşmeler için ne kadar kaygılı oldukları ölçülüyor. Bir gruba daha kişisel sorular sorulurken diğer gruba daha genel konular hakkında sorular soruluyor. Sonuçlara göre sosyal kaygı semptomları gösteren kişiler, kişisel sorular karşısında sözsüz iletişim kurma açısından daha fazla sıkıntı yaşıyor. Beden dilleri incelendiğinde, bu kişilerin konuşmaya fiziksel olarak daha az katılım sağladıkları görülüyor. Kaygı seviyesinin artması iletişim kurmayı zorlaştırıp fiziksel uyumlanmaya zarar veriyor. Bu nedenle de kişinin kendini ifade etme becerisi azalıyor.relate-banner

Asher, M., Kauffmann, A., & Aderka, I. M. (2020). Out of sync: Nonverbal synchrony in social anxiety disorder. Clinical Psychological Science, 8(2), 280-294.

Benzer yazılar

Ailemizle Siyaset Konuşmanın Sağlıklı Bir Yolu Var Mı?

Siyasi görüşlerimiz her zaman sevdiklerimizin düşünceleriyle aynı olmayabilir ve bu konuda tartışabiliriz elbette. Ancak siyaset konuşmalarını aile ilişkilerimize zarar vermeden nasıl gerçekleştiririz?

Bu Ne Biçim Özür?

Bazen partnerimiz bizden özür dilediğinde ya da biz ondan özür dilediğimizde “Bu ne biçim özür!” diye karşılık alabiliyor ya da verebiliyoruz. Bunu işitmemenin ya da söylememenin bir yolu ise ilişkinizdeki farklı özür dileme biçimlerini bilmek ve bunlara hakim olarak özür dilemekten geçiyor.

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.

Sorunun Kimde Olduğunu Ben Nereden Bileyim?

İlişkilerinizde oluşan problemler karşısında “sorun sahiden de bende mi?” diye soruyorsanız yazımıza bir göz atmanızı öneririz.

Çatışmalar En İyi Ne Zaman Çözümlenir?

Siz de son zamanlarda hayatınızda pek çok çatışmayla başa çıkmaya çalışıyorsanız bu yazı tam size göre!
Consolation - Edvard Munch (1907)

Romantik İlişkilerde Cinsel Hayat ve İletişim

Romantik ilişkide cinsel hayatın iyi olması için partnerlerin sürekli açık iletişim kurması gerekiyor. Nasıl diye merak ediyorsanız cevapları yazıda!
Deseos - William Sergeant Kendall (1892)

Destek İstemekte Neden Bu Kadar Zorlanıyoruz?

Destek almak zayıflık mıdır? Profesyonel destek alırsak toplumdan dışlanır mıyız? Kimlerden destek isteriz? Ya aradığımız desteği alamazsak?

İlişkinin Ana Kuralları

İlişkinizde partnerinizle birlikte belirlediğiniz bazı kurallar o ilişkinin daha sağlıklı yürümesini sağlayabilir. Gelin birlikte bakalım.
Midnight- Anne Magill (2011)

Aşkın Ömrü Ne Kadar?

Uzun süreli bir ilişkide tutkuyu korumak mümkün mü yoksa aşk zamanla azalarak biter mi? Yoğun duygular, geçen zamana karşı koyabilir mi?

footer