Ebeveynlerimiz Kilomuzu Da Etkiliyor Olabilir Mi?

kategori

Yakın İlişkiler

Ebeveynlerimiz Kilomuzu Da Etkiliyor Olabilir Mi?

2017 yılında 8500'den fazla aileyle yapılan bir çalışma, aileleri tarafından "kilolu" olarak nitelendirilen çocukların "normal" olarak nitelendirilen çocuklara kıyasla kilo almaya daha yatkın olduklarını buluyor. Buna göre aileleri tarafından kilolu olarak görülen çocuklar kendi vücutları hakkında daha olumsuz düşüncelere sahip oluyorlar ve kilo vermek için daha fazla çaba sarf ediyorlar. Ancak bu çabalar onların yoyo etkisiyle daha çok kilo almasıyla sonuçlanıyor. Bu etki kız çocuklarında da erkek çocuklarında da aynı şekilde gözlemleniyor.

Bu çalışmanın en önemli taraflarından birisi de bu etkinin çocuğun ilk kilosundan bağımsız gelişmesi. Başka bir deyişle çocuğun başlangıçta tıbbi ölçütlere göre kilolu ya da normal olmasının sonuçları değiştirmemesi. Aynı şekilde ebeveynlerin kilolarının, ailenin yıllık gelirinin veya çocuğun tıbbi olarak bir rahatsızlığının bulunup bulunmamasının da sonuçlar üzerinde bir etkisi yok.

Bu ve bunun gibi çalışmalar ebeveynlerin bakış açılarının çocukları da nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor.relate-banner

Robinson, E., & Sutin, A. R. (2017). Parents' perceptions of their children as overweight and children's weight concerns and weight gain. Psychological Science, 28, 320-329.

Benzer yazılar

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
Never Lettin Go - Cbabi Bayoc

İlk Aşk veya İlk Nefret: Babalar Ve Kızları

Kız çocuklarının babalarıyla kurdukları ilişkinin partner seçimlerine, vücut algılarına ve cinselliklerine yansımalarını inceliyoruz.
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Carl Little

Ergenlikte Spor Yapmanın Mental Sağlığa Etkileri

Ergenlik döneminde spor yapmak kişileri mental açıdan nasıl etkiliyor? Kız çocukları depresyona daha mı meyilli?
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.

Aile İlişkilerini Konu Alan Kitaplar

Büyüdüğümüz evin üzerimizdeki etkisini anlamak hayatımıza yön vermemizi kolaylaştırıyor. Size bu konuda yardımcı olacak kitapları derledik!

Bağlanma Hakkında Kitaplar

Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!

footer