Kızgınlık ve Nefret Duyguları Şiddete Yol Açabiliyor.

kategori

Yakın İlişkiler

Kızgınlık ve Nefret Duyguları Şiddete Yol Açabiliyor.

Bu yazımızda toplum olarak yüzleşmemiz gereken bir kavram olarak siyasi kökenli şiddetten bahsetmek istiyoruz. Çünkü bu da bir ilişki kurma biçimi ve altındaki nedenleri anlamak toplumsal farkındalığımızı arttırabilir. Savunulan görüş her ne olursa olsun karşı tarafa kızgınlık duymak ve onu küçük görmek, hele de nefret duyguları beslemek, karşı tarafın da bir insan olduğunu unutmamıza neden olabiliyor. Sadece kızgınlık duygusu dahi kişinin rasyonel bir karar almasına engel olarak zihinsel "kısa yolları" kullanmasını körüklüyor. Ön yargılarla hareket etmek ise en sık rastlanan kısa yollardan bir tanesi. Karşımızdaki kişiyi "öteki" olarak gördüğümüzde ve ön yargılarla hareket ettiğimizde ona fiziksel olarak zarar vermek daha kolay hale geliyor çünkü onu bütün insani değerlerden uzaklaştırıyoruz. Tıpkı ikili ilişkilerdeki gibi toplumsal barış ve ilerleme imkanı ancak karşımızdakinin görüşlerine katılmasak dahi ona saygı duymaya başlamamızla mümkün olacak.relate-banner

Matsumoto, D., Frank, M. G., & Hwang, H. C. (2015). The role of intergroup emotions in political violence. Current Directions in Psychological Science, 24(5), 369-373.

Benzer yazılar

DALL-E

Dijital Partner Şiddeti

“Onu takipten çıkacaksın!” “Şifreni mi değiştirdin?” Bu cümleler tanıdık mı? Eğer böyle söylemlerle karşılaştıysanız dijital şiddeti deneyimlemiş olabilirsiniz.
From Kurt Ard

Aile İçi şiddet Çocuğu Nasıl Etkiliyor?

Aile içinde şiddete maruz kalmak, çocukların normal gelişimlerini sekteye uğratıyor ve çocuklarda derin yaralar açıyor. Detayları yazımızda.
Puberty - Edvard Munch

Doğum Kontrolü Nedir?

"Korunmadan birlikte oldum, hamile kalmış olabilir miyim?" Doğum kontrol yöntemlerine dair yanlış birçok bilgi yayılıyor. Bu işin doğrusu ne?
Untitled- Adrian Murray

Hayvan şiddetine Tanık Olan Çocukla Nasıl Konuşmalıyız?

Bir hayvanın şiddete maruz kaldığına tanık olan çocuk bu durumdan nasıl etkilenir? Peki ya çocukla nasıl iletişim kurulmalı?
Self-portrait with Her Daughter - Elisabeth Vigee Le Brun

Çocukluk Çağında Duygusal İhmale Maruz Kalmak

Bir çocuğun en çok ihtiyacı olan şeylerden biri de ilgi görmek! Ebeveyni tarafından ihmal edilen çocuğun öz benliği zedelenebiliyor.

Şiddete maruz kalanlara nasıl yardımcı olabiliriz?

Çevrenizde şiddete maruz bırakılmış biri var ve ne yapacağınızı bilemez durumda mısınız? Bu öneriler size ve yakınınıza yardımcı olabilir.
No Title - Ivor Abrahams

Romantik İlişkilerde Öfke

Öfkeyi ifade etme biçimlerimiz birbirinden nasıl farklılaşıyor? Gerçekten de öfkemizi partnerlerimizden çıkarmaya meyilli miyiz?

"21. yüzyılın Sylvia Plath'i" Lana Del Rey

Lana Del Rey yüreklere böylesine dokunan, "Bunu nasıl yazmış?" dedirten şarkıları nasıl yazıyor dersiniz? Albüm incelemesi yazımız yayında!
Flirtation - Raffaele Frigerio

Nasıl Flört Ediyoruz? - Flörtün 5 Aşaması

Kimleri çekici bulursunuz? Hoşlandığınız kişiyle nasıl iletişim kurarsınız? Araştırmacılar flörtün 5 aşaması olduğunu söylüyor.
Pablo Picasso - Man and Woman in Cafe

İletişimi Kesmek Problemleri Çözer Mi?

Partnerinizle konuşmayarak onu cezalandırmaya çalıştığınız oldu mu? Sessiz muamele, partnere ve ilişkiye ciddi zararlar veriyor.

footer