Tetris Oynamak Belirsizlikle İlgili Kaygımızı Azaltıyor.

kategori

Yakın İlişkiler

Tetris Oynamak Belirsizlikle İlgili Kaygımızı Azaltıyor.

Geleceğimiz konusunda etkisi büyük ancak sonucu belirsiz olan şeylerle ilgili bir bekleme sürecine girdiğimizde endişelenmeye başlayabiliyoruz. Bu "endişe" süreci kendini geleceğe dair negatif düşüncelerin artması, tekrarlanması ve aynı zamanda pozitif düşüncelerin azalması ile gösteriyor. Bütün bunların strese neden olması bir yana, uyku kalitemizi düşürmek ve vücudumuzdaki yaraların iyileşme süresini uzatmak gibi olumsuz sonuçları da olabiliyor. Peki böyle zamanlarla nasıl başa çıkmalıyız?

Yapılan araştırmalar Tetris oynamanın insanların endişeli bekleme anlarında "akışı" harekete geçirme etkisi olduğunu ortaya koyuyor. Ama nedir bu "akış"? Kısaca tanımlamak gerekirse, kişinin bir aktiviteyle uğraşırken zamanın nasıl geçtiğini anlamadığı, farkında bile olmadan bütün dikkatini ona verdiği ve aslında bir nevi "kendinden geçtiği" bir durum.

Güzel yanı ise bunu başarmanın tek yolu Tetris oynamak değil! Böyle zorlu zamanlarda dikkatinizi endişe kaynağı olan konudan uzaklaştırıp sizi az da olsa zorlayan ve aynı zamanda size zevk veren herhangi bir aktivite ile akış haline erişebilirsiniz. Yemek yapmak, yeni bir spor dalını denemek veya kimi zaman hayal kurmak bile bu akışı yaşamanıza yardımcı olabilir.relate-banner

Rankin, K., Walsh, L. C., & Sweeny, K. (2019). A better distraction: Exploring the benefits of flow during uncertain waiting periods. Emotion, 19(5), 818-828.

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Lionel Le Jeune - Indian Summer

Daha Motive Hissetmeniz Mümkün!

Uzun süredir motivasyonsuz ve amaçsız hissediyor, günlerinizin durağan ve birbirinin aynısı gibi geçtiğini düşünüyorsanız languishing yaşıyor olabilirsiniz.
Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!

Mezun Oluyorum. Peki Ya Sonra?

Gelin mezuniyet kaygısı ile nasıl başa çıkabileceğimize göz atalım.

Kaygı Flört Etmemize Engel Değil

Yüksek düzeyde kaygıya veya kaygılı bağlanma stiline sahip olmak zaman zaman kendimizi sabote etmemize ve geçmişteki olumsuz deneyimlerimize saplanıp kalmamıza sebep olabiliyor. Peki kendimizi sabote etme halinin üstesinden gelmek için neler yapabiliriz?

Kaygı Kaynaklı Olabilecek 8 Davranış

Hepimizin geçmiş deneyimlerinden ötürü geliştirdiği ve bazen başkalarına tuhaf gelen davranışları olabiliyor. İşte kaygı kaynaklı olabilecek sekiz davranış!

“Her şeyi son ana bırakıyorum.” Peki ya yaşamayı?

Ertelemek kronik ve otomatik bir hale geldiğinde bizim için zararlı bir davranış haline gelebiliyor. Kendimizi yalnızca görevlerimizi değil aslında yaşamın kendisini ertelerken bulabiliyoruz.

Hep Siz Mi Özür Diliyorsunuz?

Özür dilemek ilişkilerimizi olumlu bir şekilde etkilese de gereğinden fazla özür dilediğimizi fark ettiğimiz noktada durup düşünmemiz hem kendimiz hem de ilişkimiz için daha sağlıklı oluyor.

Taşınmayı Keyifli Hale Getirmenin 6 Yolu

Bu yazımızda taşınma gibi zorlayıcı hayat olaylarından nasıl keyif alabileceğimizi anlatıyoruz.

Kontrol Edemediklerimizden Misiniz?

Kontrolümüz dışında olan dört durumdan ve bu durumlara nasıl yaklaşmamız gerektiğinden bahsettik.

footer