Bebeklerin Dil Gelişimi Nasıl Hızlandırılabilir?

kategori

Yakın İlişkiler

Bebeklerin Dil Gelişimi Nasıl Hızlandırılabilir?

Çocuklarla erken yaşlarda kurulan iletişimin onların dil gelişimini hızlandırdığını biliyoruz. Bebekler, henüz konuşamadıkları dönemlerde çevreleriyle iletişimlerini "agucuk gugucuk" gibi sesler çıkararak sağlamaya çalışıyorlar. 8 aylık bebeklerle yapılan bir çalışma annelerin bu seslere verdikleri tepkileri inceliyor.

Anneler genellikle bebeklerine iki farklı şekilde cevap veriyorlar: Bebeklerin dikkatlerini farklı bir yöne çevirerek veya onların isteklerini anlamaya çalışarak. Bebeklerin isteklerini anlamaya çalışırken genellikle bebeğin sesini taklit etme ve ona cevap verme davranışlarında bulunuyorlar.Sonuçlar sesleri taklit edilerek cevap verilen bebeklerin daha kısa süre içinde gerçeğe yakın sesler çıkarmaya başladıklarını gösteriyor. Bebekler, anneleriyle kurdukları bu iletişim sayesinde çıkardıkları sesin sadece bir eğlence aracı değil, aynı zamanda bir iletişim aracı olduğunu da fark edebiliyorlar. Öte yandan, bebeklerin anneleriyle kurdukları iletişimin karşılıklı bir sohbet gibi ilerlediği görülüyor. Bu sohbet havasının bebekle sık sık kurulması ise bebeğin dil gelişimini hızlandırıyor.relate-banner

Louis, J. G., West, M. J., & King, A. P. (2014). Maternal responsiveness and the development of directed vocalizing in social interactions.The Official Journal of the International Society on Infant Studies, 19(4), 385-408.

Benzer yazılar

Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!
Summer Reveries- Claudia Verciani

3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.
Menstruation on The Rocks- Brian Sims

Regl Nedir?

Regl olmak ayıp ya da gizlenecek bir durum değil. Peki regl çocuklarla nasıl konuşulmalı?
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Jaro-Zbijar

3-5 Yaş Dil Gelişimi

3,4 ve 5 yaşlarındaki çocuklar neleri anlıyor, öğrendikleri kelimeleri nasıl kullanıyorlar ve nasıl cümleler kurabiliyorlar?

Bağlanma Hakkında Kitaplar

Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!
Inna Montano

Çocuk Sahibi Olduktan Sonra İlişkiyi Canlandırmak

Birçok ebeveynin kurduğu cümle: "Çocuktan sonra birbirimizin yüzünü unuttuk!". İlişkinizi yeniden canlandırmak için ne yapabilirsiniz?

footer