Hayvan, Bitki Ya Da Nesnelerle Neden Konuşuruz?

kategori

Yakın İlişkiler

Hayvan, Bitki Ya Da Nesnelerle Neden Konuşuruz?

Çevremizde sıklıkla hayvanlarıyla, bitkileriyle ya da nesneleriyle konuşan ve onlara "insanmış" gibi davranan kişiler görüyoruz. Bu tür insana ait olan özelliklerin insan olmayan canlılara ya da nesnelere atfedilmesine antropomorfizm deniyor. Genel olarak çocuklar yetişkinlere kıyasla daha çok antropomorfizm yaptığından dolayı bu eylem yetişkinler tarafından çocukça görülebiliyor. Ancak yapılan çalışmalar, aslında yetişkinlerin de sıkça antropomorfizm yaptığını gösteriyor. Peki neden insana ait özellikleri başka şeylere atfetme ihtiyacı hissediyoruz?

Bir ilişki içinde olmak, kendimizi bir yere ait hissetmek hepimiz için temel birer ihtiyaç. Antropomorfizm de insan olmayan varlıklarla da sosyal ihtiyaçlarımızı karşılamamızı sağlıyor. Yapılan bir çalışma, güvensiz bağlanan kişilerin daha çok antropomorfizm yaptığını gösteriyor. Örneğin, bu kişiler hayvanlarını adeta bir insanmış gibi tarif ediyorlar.Antropomorfizm aynı zamanda bize yabancı gelen şeyleri daha tanıdık bir hale getirmek için kullandığımız yollardan biri. Çünkü tanıdık olmayan şeyler kontrolü kaybetmiş gibi hissetmemize sebep olabiliyor ve antropomorfizm sayesinde biraz da olsa çevremiz hakkında fikir sahibi olabiliyoruz. Aynı zamanda, tahmin edilemez veya beklenmedik şeyler karşısında da daha çok antropomorfizm kullanıyoruz. Çünkü bu sayede etrafımızda olan şeylere açıklama getirebiliyoruz. Öte yandan, antropomorfizm teknolojiyi daha rahat kullanmamızı da sağlıyor. Bilgisayarlara ya da robotlara insansı özellikler atfetmek, onların bilinmezliğini ve dolayısıyla kaygı seviyemizi de azaltıyor.relate-banner

Waytz, A., Morewedge, C. K., Epley, N., Monteleone, G., Gao, J. H., & Cacioppo, J. T. (2010). Making sense by making sentient: Effectance motivation increases anthropomorphism.Journal of Personality and Social Psychology, 99(3), 410-435.

Benzer yazılar

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!
Summer Kiss - Irına Redine

Doğayla İç İçe Nesiller Yetiştirmek

Eskisi gibi misket oynayabilmek hala mümkün mü? Çocukların sokağa çıkıp oyun oynayabilmesi için neler yapabiliriz? Öneriler yazımızda!

Duygu Yüklü Konuşmalarda Ara Verme İhtiyacı Duyuyor Musunuz?

Zor bir konuşma esnasında molaya ihtiyacımız olabilir. Peki bunu karşımızdakine nasıl söylemeli?

Kendinize Gaslighting Uyguluyor Olabilir Misiniz?

Gaslighting ilişkilerimizde karşı tarafın bize uygulayabildiği bir çeşit manipülasyon olarak biliniyor. Peki kendi kendimize de gaslighting uyguluyor olabilir miyiz?
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Shy- Sir Lawrence Alma Tadema

Partnerlerin Sorun Çözme Becerilerinin İlişkiye Etkileri

Tartışmalar sağlıklı bir şekilde çözülemediği zaman ilişkiye zarar verebiliyor. Sorun çözme becerilerimiz bu süreci nasıl etkiliyor?
Father and Son Talk - Vickie Wade

Çocuklar İçin Ahlak Felsefesi Egzersizi

Çocukların felsefi tartışmalarla kavramları sorgulaması onların düşünce sürecini geliştiriyor. Bu yazımızda da bir ahlak felsefesi egzersizi sunuyoruz!
Briony May Smith

Sıcaktan Etkilenen Hayvanlara Çocuklarla Birlikte Destek Olmak

Sıcak yaz günleri sadece bizi değil aynı zamanda hayvanları da etkiliyor. İşte, bu günlerde zorlanan hayvan dostlarımıza yardım ederken çocuğunuzun size eşlik etmesini sağlayacak dört öneri!
Küçük Prens filminden bir kesit

Ekolojik Kaygı

İklim krizi, su kıtlığı, yangınlar… Tüm bunlar geleceğe dair kaygı duymamıza sebep oluyor. Peki neden?

footer