Partnerimizin Duyarlılığı Uykumuzu Nasıl Etkiliyor?

kategori

Yakın İlişkiler

Partnerimizin Duyarlılığı Uykumuzu Nasıl Etkiliyor?

Günlük hayatımızdaki birçok faktör uyku kalitemizi etkileyebiliyor. Bunlardan biri de partnerimizle ilgili düşüncelerimiz. Algılanan partner duyarlılığı, partnerimizin bizi ne derecede anladığı, onayladığı ve bizimle ne kadar özenle ilgilendiği ile ilgili bir kavram. Ayrıca, partnerimizle birbirimize karşı ne kadar destekleyici olduğumuza ilişkin düşüncelerimizi de kapsıyor.

Peki bu algımız uykumuzu nasıl etkiliyor? Bunu araştıran bir çalışmada, katılımcılara ilk olarak partnerlerinin kendilerine ne kadar değer verdiğini düşündükleri soruluyor. Katılımcılar ayrıca kendi uyku kalitelerini değerlendiriyorlar. Daha objektif bir değerlendirme yapılması amacıyla, bir grup katılımcının uyku kalitesi aktigrafi ile ölçülüyor. Katılımcıların stres seviyesi ve depresyon semptomlarına da bakılıyor.

Sonuçlara göre, algılanan partner duyarlılığının yüksek olması, stres seviyesi ve depresyon semptomlarını azaltarak uyku kalitesinin yüksek olduğunu düşünmemizi sağlıyor. Aktigrafi ile ölçülen uyku kalitesinde de benzer değişimler gözlemleniyor. Yani, partnerimizin duyarlı olduğunu hissettiğimiz zaman stresimiz azalıyor ve dolaylı yoldan uyku kalitemiz artıyor.

Kısacası, partnerimiz birçok şeyin yanında fizyolojimizi de etkiliyor!relate-banner

[1] Selcuk, E., Stanton, S. C., Slatcher, R. B., & Ong, A. D. (2017). Perceived partner responsiveness predicts better sleep quality through lower anxiety.Social Psychological and Personality Science,8(1), 83-92.

Benzer yazılar

Acilen Sevgili Aranıyor!

Online dating uygulamalardan tanıştığımız kişileri çok hızlı bir şekilde tanıyıp ardından hemen buluştuğumuz bu dönemin artıları ve eksileri neler olabilir?
Deseos - William Sergeant Kendall (1892)

Destek İstemekte Neden Bu Kadar Zorlanıyoruz?

Destek almak zayıflık mıdır? Profesyonel destek alırsak toplumdan dışlanır mıyız? Kimlerden destek isteriz? Ya aradığımız desteği alamazsak?
Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?

Partnerinize destek olamayacak kadar stresli misiniz?

Bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi kötü etkiler. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi zorlar, kaynaklarımızı tüketir ve partnerimize destek vermemize engel olabilir.
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.
Unknown

1-3 Yaşındaki Çocuklarda Dil Gelişimi

"Çocuklar ilk ne zaman konuşmaya başlarlar?" ve "Çocuğunuzun hala konuşmaya başlamamış olması normal mi?" gibi soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz!

Bir ilişkiyi bitirmemiz gerektiğinin 7 işareti

"Partnerimden ayrılmalı mıyım?" tarzında düşünceler zihninizden geçip duruyorsa bu listedeki işaretler size bir fikir verebilir.
Willow, Eve Mansdorf

İş Yerinde Mobbing'e Uğradığınızı Gösteren 5 İşaret

İş yerinde psikolojik taciz anlamına gelen mobbing, kurumsal hayattaki ciddi problemlerden biri. Mobbing'i gösteren işaretler neler?
Sally Shisler

Çocuklarda Mental Sağlığı Destekleme Yolları

Çocuğunuzun mental sağlığını güçlendirmek ve desteklemek için bir ebeveyn olarak yapabilecekleriniz bulunuyor. Detaylar yazımızda!
Talking It Over - Enoch Wood Perry

Çalışanlarla Ruh Sağlığı Hakkında Konuşmak

Ruh sağlığı hassas bir konu ve hele de iş yerinde bununla ilgili konuşmak kolay olmayabilir. Bu yazımız bu konuda size yardımcı olabilir.

footer