Şiddete Maruz Kalanlara Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

kategori

Yakın İlişkiler

Şiddete Maruz Kalanlara Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

  1. Eğer böyle bir tanıdığınız varsa, arkadaşlarından ve ailesinden izole olmasına izin vermeyin. Sıkı temasta kalın. Ona partnerini alarma geçirecek mesajlar atmayın. Bir araya geleceğiniz zaman dışarıda yapılacak aktiviteler önerin, onu evin dışına çıkarın.
  2. Onu dinleyin, durumunu anladığınızı hissettirin. Durumunu abarttığını ya da yanlış anladığını düşündürtecek söylemlerden kaçının; ortak geçmişinizden hikayeler paylaşarak ona onu iyi tanıdığınızı ve yanında olduğunuzu hissettirecek davranışlarda bulunun.
  3. Desteğinizi sıklıkla dile getirin. Durumla baş etmesine dair gücünü takdir edin. Onu bu ilişkiden dolayı yargılamayın, suçlamayın, mesul tutmayın. Kimin hangi sebeple bir ilişkide kaldığını bilemezsiniz. Siz sadece bu durumdan kurtulması için ona el uzatabilirsiniz.
  4. şiddet içeren ilişkilerde bireyler ekonomik şiddete de uğrayabiliyorlar. Kendilerini oradan çekip çıkartabilecek ekonomik gücü de bulamıyorlar. Bazen ulaşım araçlarına dahi erişimleri olmuyor. Bu konuda desteğinizi gösterin. Destek olabilecek kuruluşları da önerin.
  5. Endişelerinizi hassas bir şekilde dile getirin. Durumu açık bir şekilde görmesine yardımcı olun. İlişkinin iyi günlerini, kötü günlerini, hatta "berbat" günlerini not etmesini, böylece ilişkisi hakkında daha net ve objektif bir bakış açısı edinmesini önerin.
  6. Gerçek sevginin şiddet içermediğini, birinin onu tehdit etmesinin ya da ona vurmasının asla kabul edilebilir olmadığını hatırlatın. Güvenliği için alabileceği önlemleri, başvurabileceği yerleri, ilişkiyi bitirmeye karar verirse izleyeceği yolu planlamasında yardımcı olun.
Özetle şiddete maruz kalan bir bireyin kendisini yalnız, anlaşılmıyor ve duyulmuyor hissettiğini, kafasının karışık olduğunu, ilişkide kalmak ve durumu düzeltmek isteğinin bir an önce kurtulmak isteğiyle çeliştiğinin farkında olun.

Kendisini güçlü ve güvenli hissedebileceği kaynakların elinden alındığını hatırlayın ve ona bu kaynakları nazikçe ve zorlamadan sunun. Böyle ilişkilerden çıkmak zannedildiği kadar kolay olmuyor; insanlar çaresizlikten ve/ya düzelme umudundan bu ilişkileri sürdürebiliyor.relate-banner

Fontes L. A., (2020, June 09). Help Someone in an Abusive or Controlling Relationship. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/invisible-chains/202006/help-someone-in-abusive-or-controlling-relationship

Benzer yazılar

DALL-E

Dijital Partner Şiddeti

“Onu takipten çıkacaksın!” “Şifreni mi değiştirdin?” Bu cümleler tanıdık mı? Eğer böyle söylemlerle karşılaştıysanız dijital şiddeti deneyimlemiş olabilirsiniz.
Vampire - Edvard Munch

Ait Hissetmenin Özlemini Duyuyor Musunuz?

Ait olma hissine, sahip olduğumuz her ilişki içinde ihtiyaç duyuyoruz. Bu yazımızda aidiyet hissinin yaşamımızdaki yerinden bahsediyoruz.
From Kurt Ard

Aile İçi şiddet Çocuğu Nasıl Etkiliyor?

Aile içinde şiddete maruz kalmak, çocukların normal gelişimlerini sekteye uğratıyor ve çocuklarda derin yaralar açıyor. Detayları yazımızda.
Puberty - Edvard Munch

Doğum Kontrolü Nedir?

"Korunmadan birlikte oldum, hamile kalmış olabilir miyim?" Doğum kontrol yöntemlerine dair yanlış birçok bilgi yayılıyor. Bu işin doğrusu ne?
Untitled- Adrian Murray

Hayvan şiddetine Tanık Olan Çocukla Nasıl Konuşmalıyız?

Bir hayvanın şiddete maruz kaldığına tanık olan çocuk bu durumdan nasıl etkilenir? Peki ya çocukla nasıl iletişim kurulmalı?
Self-portrait with Her Daughter - Elisabeth Vigee Le Brun

Çocukluk Çağında Duygusal İhmale Maruz Kalmak

Bir çocuğun en çok ihtiyacı olan şeylerden biri de ilgi görmek! Ebeveyni tarafından ihmal edilen çocuğun öz benliği zedelenebiliyor.
Mimmo Paladino

Sahtekarlık Sendromu (Imposter Syndrome) Nedir?

İç sesiniz bulunduğunuz konumu hak etmediğinizi ve oraya şans eseri geldiğinizi söylüyorsa Sahtekarlık Sendromu'ndan muzdarip olabilirsiniz.

Bir yakınınızın stresini azaltmak için...

Kimi zaman sevdiklerimiz stresli bir durumla baş ederken, onlar için elimizden ne gelebilir diye düşünüp duruyoruz. İşte yapabilecekleriniz...

Şiddete maruz kalanlara nasıl yardımcı olabiliriz?

Çevrenizde şiddete maruz bırakılmış biri var ve ne yapacağınızı bilemez durumda mısınız? Bu öneriler size ve yakınınıza yardımcı olabilir.
Unknown

Pandemide Evden Çalışan Ebeveynler İçin 7 Öneri

Eşiniz ve çocuklarınız bir yanda; işlerin biriktiği bilgisayarınız öbür yanda… Pandemi döneminde ebeveynlik önerilerimiz yazımızda!

footer