Kaygılı Bağlananlar Ayrılığı Nasıl Kolay Atlatır?

kategori

Yakın İlişkiler

Kaygılı Bağlananlar Ayrılığı Nasıl Kolay Atlatır?

Kaygılı bağlanan kişiler eski partnerleriyle kurdukları duygusal bağdan daha zor kurtuluyorlar, gelecekteki ilişkileri hakkında da daha karamsar oluyorlar. Peki bu durum onların eskiye takılıp kalmalarında etkili mi? Mesela yeni bir ilişki ihtimali onları bundan kurtarabilir mi?

Bu soruya cevap arayan bir araştırma, ayrılıktan sonra yeni bir ilişkiye başlamamış olan kişilerde kaygılı bağlanma ve eski partnerlerine duygusal olarak bağlı kalma arasında pozitif bir ilişki buluyor. Bu durum yeni bir ilişkiye başlayanlar için geçerli değil. Bunu yeni bir ilişkiye başlamanın kaygılı bağlanan insanların geçmiş bağlarını koparabilmesine yardımcı olması şeklinde yorumluyorlar.

Bu çalışma korelasyonel olduğu için iki deneysel çalışma ile bunu destekliyorlar. Buna göre, gelecekte ilişkisel anlamda onları daha iyi bir geleceğin beklediği ve yeni bir partner bulmanın kolay olacağı yönünde yönlendirilen kaygılı bağlananlar, eski partnerlerine daha zayıf bir duygusal bağ hissettiklerini rapor ediyorlar. Bu çalışma, kaygılı bağlandığı için ayrılıkla da daha zor başa çıkan insanlara yeni bir ilişkinin varlığının - hatta ihtimalinin bile - iyi geldiğini gösteriyor. Yoksa çivi çiviyi gerçekten söküyor mu?relate-banner

Spielmann, S. S., Macdonald, G., & Wilson, A. E. (2009). On the rebound: Focusing on someone new helps anxiously attached individuals let go of ex-partners.Personality and Social Psychology Bulletin,35(10), 1382-1394.

Benzer yazılar

Kaygı Flört Etmemize Engel Değil

Yüksek düzeyde kaygıya veya kaygılı bağlanma stiline sahip olmak zaman zaman kendimizi sabote etmemize ve geçmişteki olumsuz deneyimlerimize saplanıp kalmamıza sebep olabiliyor. Peki kendimizi sabote etme halinin üstesinden gelmek için neler yapabiliriz?

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.
One Hundred Years of Solitude No.31 - Zhu Zhengming

İlişkisiz, Mutlu, Huzurlu

Herkes romantik bir ilişkiye sahip olmak zorunda mı? Tek başımıza mutlu olmamız mümkün değil mi? Seçilmiş bekarlık kavramıyla tanışın!
Mother and Child by Katie M. Berggren

Aile İçinde Öğrendiğimiz İlişki Modeli Gelecek Romantik İlişkilerimize Nasıl Yansıyor?

Hepimiz ilişki kurmanın farklı yollarını ailemizde öğreniyoruz. Ancak öğrendiğimiz bu yollar her zaman bizi mutlu etmeyebiliyor.

Romantik İlişkiler ve Psikolojik Sağlık

Romantik ilişkiler psikolojik sağlığı nasıl etkiliyor? Bu yazıda psikolojik sağlık ile ilişkiler arasındaki ilişkiyi derledik.
Negro - Cristina Troufa

Tehdit ve Bakım Kaynağı Aynı İnsan Olduğunda - Düzensiz Bağlanma

Bağlanma stillerinin çok popüler olmayan ancak belki de anlaşılmaya en çok ihtiyaç duyan türü: düzensiz bağlanma. Detayları yazımızda.
We Need to Talk About Kevin - Lynne Ramsay (2012)

Bir Anne-Oğul Çatışması: We Need to Talk About Kevin

Hazırlıksız annenin, oğlu Kevin ile bağ kuramamasını anlatan bu film, istenmediğini hisseden çocuğun neler yapabileceğini gösteriyor.
The Meal - Alex Gross (2016)

Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar

Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?
A Moment! - Holly Warburton

Öpüşmenin Tarihi ve Etkileri

Öpüşmek, midemizde kelebekler uçuran bir deneyim! Neden öpüştüğümüz ve öpüşmenin günümüze nasıl geldiği ise işte bu yazımızda.
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!

footer