İlişkideyken İdealize Ettiğimiz Kişi Ayrılık Sonrası Gözümüzden Düşüyor.

kategori

Yakın İlişkiler

İlişkideyken İdealize Ettiğimiz Kişi Ayrılık Sonrası Gözümüzden Düşüyor.

İlişkilerin sona ermesi sık karşılaşılan bir durum. Evliliklerin neredeyse yarısının boşanmayla sonuçlandığı bilinse de romantik ilişkiler büyük oranda evlilik noktasına gelmeden bitiyor. Lisans öğrencilerinin %86'sı, hayatlarında en az bir ayrılık yaşadığını belirtiyor. Ayrılık noktasında ise bir zamanlar maceracı, spontane ve romantik olarak görülen partner, ilişki sona erdiğinde bir ilişki yürütemeyecek kadar pervasız, düzensiz ve bencil olarak hatırlanabiliyor.

İlişki doyumunun fazla olduğu romantik ilişkiler içinde olan bireyler, romantik partnerlerini idealize edilmiş bir şekilde değerlendirmeye eğilimli oluyor. Bu bilişsel taraflılık durumu, bireylerin ilişkilerini olumlu şekilde değerlendirmelerine ve ilişki doyumlarına katkıda bulunuyor.

Yapılan bir araştırmada, aynı çiftlerden ilişkileri esnasında ve ilişkilerini sonlandırdıktan sonra olmak üzere iki ayrı zamanda ilişkilerini değerlendirmeleri isteniyor. Kişiler, geçmiş romantik ilişkilerini geriye dönük olarak değerlendirdiklerinde ilişki sırasında bildirdiklerinden daha olumsuz bir şekilde değerlendiriyor.

Eski ilişkinin değerlendirilmesindeki bu değişiklik, bireylerin ayrılıkla daha iyi başa çıkmalarını sağlayabiliyor. Bu bilişsel çarpıtma, bireyleri ayrılıkların duygusal sonuçlarından koruyan psikolojik bağışıklık sisteminin koruyucu bir işlevi olarak görülüyor. Hatta bazı araştırmalar, kişilerin eski ilişkilerine dair bakış açılarını temelden değiştirmeden ayrılığa uyum sağlayamayacaklarını ortaya koyuyor.relate-banner

Smyth, A. P., Peetz, J., & Capaldi, A. A. (2020). Ex-appraisal bias: Negative illusions in appraising relationship quality retrospectively. Journal of Social and Personal Relationships, 37(5), 1673-1680.

Benzer yazılar

Ron Hicks, 1965

İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Romantik ilişkilerin sonunu getiren en temel sebeplerden biri olan sadakatsizlik nasıl gerçekleşir? Herhangi biri aldatılmaktan sorumlu olabilir mi?

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.
The Meal - Alex Gross (2016)

Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar

Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
Daughters of Famous Businessman- Michele Del Campo

Arkadaşlık İlişkilerinin Mutsuz Sonu: Arkadaş Ayrılığı

Bir zamanlar bizi bizden iyi bilen dostlarımız zamanla birçok sebeple hayatımızdan çıkabiliyor. Bu yazıda arkadaş ayrılıklarını ve ayrılık acısını inceledik!
Pencere - Oyun Atölyesi

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.
Two Fridas, Frida Kahlo (1939)

İki Frida - Resim Önerisi

İki Frida adlı esere hiç yakından baktınız mı? Frida Kahlo çektiği ayrılık acısını, yalnızlık ve çaresizlik hislerini sanatıyla gösteriyor.
Seduction in Blues and Greens - Malcolm T. Liepke

Neden Ayrılamayız?

Neden bizi çok da mutlu etmeyen bir ilişkinin içinde kalmaya devam ederiz? Olumsuz deneyimlerimize rağmen niye ilişkiyi bitirmeyiz? Cevabı yazımızda!

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?

footer