Bebeklerin Tensel Temasa Olan İhtiyacı

Begüm Yılmaz

Begüm Yılmaz

Bebeklerin Tensel Temasa Olan İhtiyacı

Mrs. Francis Brinley and Her Son Francis- John Smibert (1729)

Mrs. Francis Brinley and Her Son Francis- John Smibert (1729)

Sevdiklerimizle vakit geçirmek birçoğumuza iyi gelir. Hele ki yorucu bir günün ardından eve dönüp evcil hayvanımızla oynadığımızda ya da bizi strese sokan bir durum sırasında sevdiğimiz birine sarıldığımızda bütün yorgunluğumuz ve stresimiz ortadan kalkar. Tensel temasın yetişkinlerde olduğu gibi yeni doğan bebekler üzerinde de pozitif etkileri olabileceğini hiç düşünmüş müydünüz? Yapılan araştırmalar, doğum sonrasındaki süreçte yeni doğan bebeğe dokunmanın, bebek üzerinde birçok olumlu etkisi olduğu gösteriyor. Bebekle kurulan tensel temasın bebeğin ilerideki yaşamında kendini ve duygularını kontrol edebilmesinde çok büyük bir önemi olduğu biliniyor.
relate-banner

Oksitosin, daha çok bilinen adıyla "sevgi hormonu"nun, en çok salgılandığı anlar arasında doğum, emzirme ve doğum sonrası ebeveyn ile bebeğin tensel temas kurduğu anlar yer alıyor. Bu hormon, ebeveynlerde mutluluk gibi olumlu duyguları arttırırken stres gibi zor duyguların azalmasına yardımcı oluyor. Oksitosin salınımı aynı zamanda bebeklerin de rahatlayıp sakinleşmesini sağlıyor. Bu rahatlama duygusunun ebeveynle tensel temastan geldiğini hızlıca öğrenen bebek, ebeveynlerine daha hızlı ve güçlü bir şekilde bağlanıyor.

Bilim insanları, fiziksel temasın bebekler üzerindeki etkisini araştırmak için doğumun hemen sonrasında ebeveynleri ile fiziksel temas sağlayan bebeklerle karyolasına konulup fiziksel temastan yoksun bırakılan bebekler arasındaki farkı inceliyorlar. Çalışma sonucunda 90 dakika boyunca annesiyle tensel temas içerisinde olan bebeklerin vücut sıcaklığının, karyolasında bekletilen bebeklerden daha yüksek olduğu gözleniyor. Üstelik fiziksel temasta bulunulan bebekler, karyolada tutulan bebeklere göre çok daha az ağlıyorlar. Bir başka araştırmada ise anne ile tensel temasın verdiği doğal sıcaklığın, aşı olan yeni doğmuş bebeklerde tıpkı bir ağrı kesici gibi işlev gördüğü bulunuyor. Buna göre annenin bebeği sadece kucağında tutuyor oluşunun, bebeğe emzik verilmesi ya da suya şeker karıştırılarak bebeğe içirilmesi gibi yöntemler kadar güçlü bir etkiye sahip olduğu gözleniyor.

Tensel teması sağlamanın çok kolay bir yöntemi olan, annenin bebeği kucağında tuttuğu kanguru anne bakımının, prematüre bebeklerin gelişiminde çok önemli bir pozitif etkisi olduğu da yine birçok araştırma tarafından gösteriliyor. Kanguruda tutulan bebekler, kuvözde tutulan bebeklere oranla fizyolojik ve bilişsel olarak çok daha iyi gelişiyorlar. Üstelik bu iki grup arasındaki fark, çocuklar 10 yaşına geldiklerinde bile kendisini gösterebiliyor. 10 yaşındayken kuvözde tutulmuş bebeklere kıyasla kanguruda tutulan bebekler; daha iyi uyuyorlar, stresle daha iyi başa çıkıyorlar ve bilişsel kabiliyetlerini daha iyi kullanıyorlar. Bu model sayesinde kurulan sürekli tensel temasın aynı zamanda annenin de psikolojisine ve davranışlarına olumlu etkileri olduğu gözlemleniyor. Prematüre bebek sahibi annelerin yaşadığı stres göz önünde bulundurulduğunda bu kritik bir bilgi haline geliyor.

Bu bulgular ışığında bebeğinize bolca sarılın ki hem sizin sevginizi hissetsin hem de çok daha iyi gelişsin! Daha ne istersiniz ki?

[1] Weller. A., & Feldman. R. (2003). Emotion regulation and touch in infants: the role of cholecystokinin and opioids. Peptides, 24, 779-788.
[2] Zeifman, D. M. (2013). Built to Bond: Co-evolution, Co-regulation, and Plasticity in Parent-Infant Bonds. (Doctoral dissertation) Vassar College, New York, USA.
[3] Jakubiak, B. K., & Feeney, B. C. (2017). Affectionate Touch to Promote Relational, Psychological, and Physical Well-Being in Adulthood: A Theoretical Model and Review of the Research. Personality and social psychology review: an official journal of the Society for Personality and Social Psychology, Inc, 21(3), 228-252.
[4] Christensson, K., Siles, C., Moreno, L., Belaustequi, A., De La Fuente, P., Lagercrantz, H., Puyol, P., & Winberg, J. (1992). Temperature, metabolic adaptation and crying in healthy full-term newborns cared for skin-to-skin or in a cot. Acta paediatrica (Oslo, Norway: 1992), 81(6-7), 488-493.
[5] Gray, L., Lang, W. C., & Porges, W. S. (2012). Warmth is analgesic in healthy newborns. NIH Public Access, 153(5), 960-966.
[6] Feldman, R., Rosenthal, Z., & Eidelman, A. I. (2014). Maternal-preterm skin-to-skin contact enhances child physiologic organization and cognitive control across the first 10 years of life. Society of Biological Psychiatry, 75, 56-64.[7] Mori, R., Khanna, R., Pledge, D., & Nakayama, T. (2010). Meta-analysis of physiological effects of skin-to-skin contact for newborns and mothers. Japan Pediatric Society, 52, 161-170.

Benzer yazılar

Mother and Child by Katie M. Berggren

Aile İçinde Öğrendiğimiz İlişki Modeli Gelecek Romantik İlişkilerimize Nasıl Yansıyor?

Hepimiz ilişki kurmanın farklı yollarını ailemizde öğreniyoruz. Ancak öğrendiğimiz bu yollar her zaman bizi mutlu etmeyebiliyor.

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
Yellow Bird- David Hettinger

Travma Geçmişi Olan Ebeveynler

Yaşanan travmatik olaylar kişilerin davranışlarını doğrudan etkileyebiliyor. Peki, bu travmalar kişinin ebeveynliğini nasıl etkiliyor?

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.
Spending Time- Martin Parr (1986)

Ebeveynlerimizden Sürekli Duyduğumuz 6 Cümle

Zihnimize ebeveynlerimizin sesiyle kazınan bazı cümleler var. O cümlelerden altısını seçtik. Bakalım aralarında size de tanıdık gelenler var mı?

footer