Bilinçli Ebeveynlik Nedir?

R. Pınar Karan

R. Pınar Karan

Bilinçli Ebeveynlik Nedir?

Twins - Maggie Siner

Twins - Maggie Siner

Bilinçli farkındalık, kişinin kasti bir şekilde bütün dikkatini bulunduğu ana çevirmesi, anda olanları fark etmesi ve kabul etmesi olarak tanımlanıyor. Bilinçli farkındalığın artması ile romantik ilişkide empati kurma, ani ve aşırı tepkileri kontrol etme becerilerinin gelişmesi ve cinsel tatminin artması arasında pozitif bir ilişki bulunuyor. Anne-baba ve çocuk ilişkisinde ise yeni bir kavram karşımıza çıkıyor: bilinçli ebeveynlik (mindful parenting). Bilinçli ebeveynlikte ebeveynlerin bütün dikkati sadece kendilerine değil aynı zamanda çocuğa da çevriliyor. Bilinçli ebeveynlik içerisinde 4 ana unsur barındırıyor:
relate-banner

1. Çocuğu Dikkatle Dinlemek

Her ilişkide olduğu gibi anne-babaların çocuklarıyla olan ilişkisini etkileyen en önemli faktörlerden biri sağlıklı iletişim kurabilmek. Sağlıklı bir iletişim için karşı tarafın ses tonuna, beden diline ve yüz ifadelerine de dikkat etmek gerekiyor. Bilinçli ebeveynlik bu noktada devreye giriyor ve anne-babanın iletişimin bahsettiğimiz destekleyici unsurlarını fark etmesini kolaylaştırıyor. Bir araştırmaya göre, anne-babası tarafından dikkatle dinlenen bebeklerin çevrelerini daha rahat bir şekilde keşfettikleri görülüyor ve bu durum büyüme çağındaki çocuklar için de geçerli oluyor. Büyüdükçe çocukların ihtiyaç ve istekleri hızla değişebiliyor ve anne-babalar bu değişimleri yakalamakta zorlanabiliyorlar. Bilinçli ebeveynlik, çocuğu dikkatle dinlemeyi gerektirdiği için çocuğun yaşadığı değişimlerden haberdar olmayı ve onları anlamlandırabilmeyi kolaylaştırıyor. Anne-babanın çocuğa olan tepkileri daha affedici, sıcakkanlı ve olumlu bir dil içerdiği için aralarında daha az tartışma yaşanıyor.

2. Çocuğu ve Kendini Yargılamadan Kabul Etmek

Kişinin kendini yargılamadan kabul etmesi, bulunduğu anda yaşadıklarını, hareketlerini ve duygularını bir bütün olarak görmesini gerektiriyor. Bilinçli ebeveynlik geliştiren anne-baba hem kendi davranışlarını hem de çocuğun davranışlarını yargılamadan kabul ediyor. Davranışları kabullenmek, sorumluluk almaktan kaçınmak anlamına gelmiyor. Kabullenmeyi başarabilen ebeveyn, çocuğun olumsuz bir davranışından dolayı bütün yükü kendi üzerine almıyor veya kendine suçlayıcı bir tavırla yaklaşmıyor. Yaşanan zor bir an sırasında çocuğun mizacını göz önünde bulundurarak davranışlarını yorumluyor, böylece kendini de daha az suçluyorlar. Bu yaklaşım ebeveynin kendine duyduğu şefkati arttırıyor ve kendilerine şefkatle yaklaşabilen ebeveynlerin çocuklarına şefkat göstermesi de daha kolay oluyor. Bu sayede çocuğun öz şefkati artıyor ve stres seviyesi azalıyor.

3. Duygulardan Haberdar Olmak

Ebeveynin kendi duygularının bilincinde olduğu kadar çocuğun duygularının da farkında olması gerekiyor. Duyguları fark etmenin ardından onları kabul etme aşaması geliyor. Bilinçli farkındalık geliştiren ebeveynler, duyguları gereğinden fazla irdelemeden ve sorgulamadan kabul ediyorlar ve çocukla iletişim halindeyken dikkatlerini duygunun kendisindense çocuğa yöneltiyorlar. Yani "Niye bu kadar çok üzüldü?" sorusu üzerine düşünmek yerine "Üzüntü de bir duygudur ve zaman zaman deneyimlenmesi normaldir" mesajını çocuğa vermeyi daha çok önemsiyorlar. Ayrıca çocuğun duygusal durumunun farkında oldukları için ona nasıl yaklaşacakları konusunda fikir sahibi olabiliyorlar. Bu yöntem ebeveynin çocuğa yaklaşırken sergilediği davranışları düzenleyebilmesini kolaylaştırıyor.

4. Kendini Kontrol Edebilmek

Ebeveynin çocuğun duygu ve davranışlarına verdiği tepkiler, çocuğun duygusal gelişiminde önemli bir role sahip. Hoşgörülü ve destekleyici bir ortam sunmak, çocuğun duygusal ve sosyal becerilerinin gelişmesine yardımcı oluyor. Ebeveynin duyguları tanımlaması, açıklaması ve çocukla duygular üzerine konuşması, çocuğun duygu düzenleme becerilerini geliştiriyor. Hoşgörülü ve destekleyici olmak ve çocukla duygular üzerine konuşabilmek, bilinçli ebeveynlik ile birlikte gelen iki önemli kazanım. Bilinçli ebeveynlikte anne-baba kızgınlık gibi zor duyguları hissettiğinde ani bir tepki vermeden önce durup düşünebiliyor. Dolayısıyla ebeveyn, çocukla arasındaki ilişkiye zarar verecek tepkilerini en aza indirebiliyor.

Bilinçli ebeveynliğin, hamileler ve çocukları engelli olan ebeveynler için de pek çok yararı bulunuyor. Yapılan bir çalışmaya göre, bilinçli ebeveynlik geliştiren hamileler, stresli bir olayı tehdit olarak görmek yerine meydan okuma olarak algılıyorlar. Bu bakış açısı stresli olaylara karşı yeni koruma mekanizmaları geliştirmelerini sağlıyor. Aynı şekilde, çocuğu engelli olan ebeveynlerle yapılan bir çalışmada, bilinçli ebeveynlik programlarına katılan ebeveynlerin hem çocuklarının hem de kendilerinin agresif davranışlarında ciddi miktarda azalma olduğu görülüyor.

Bilinçli farkındalığın hem romantik ilişkilere hem de ebeveyn-çocuk ilişkisine olumlu etkileri bulunuyor. Bilinçli farkındalık geliştiren ebeveynler çocuklarını dikkatle dinliyor ve yargılamadan kabul ediyorlar. Hem kendi duygularının hem çocuğun duygularının farkında oluyorlar. Eğer siz de ebeveynlik becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız bilinçli farkındalık üzerine çalışmaya başlamayı düşünebilirsiniz!

[1] Corthorn, C., & Milicic, N. (2016). Mindfulness and parenting: a correlational study of non-meditating mothers of preschool children. Journal of Child and Family Studies, 25(5), 1672-1683.
[2] Duncan, L. G., Coatsworth, J. D., & Greenberg, M. T. (2009). A model of mindful parenting: Implications for parent-child relationships and prevention research. Clinical Child and Family Psychology Review, 12(3), 255-270.
[3] Gouveia, M. J., Carona, C., Canavarro, M. C., & Moreira, H. (2016). Self-compassion and dispositional mindfulness are associated with parenting styles and parenting stress: The mediating role of mindful parenting. Mindfulness, 7(3), 700-712.
[4] Geurtzen, N., Scholte, R. H., Engels, R. C., Tak, Y. R., & van Zundert, R. M. (2015). Association between mindful parenting and adolescents' internalizing problems: non-judgmental acceptance of parenting as core element. Journal of Child and Family Studies, 24(4), 1117-1128.
[5] Duncan, L. G., & Bardacke, N. (2010). Mindfulness-based childbirth and parenting education: promoting family mindfulness during the perinatal period. Journal of Child and Family Studies, 19(2), 190-202.
[6] Singh, N. N., Lancioni, G. E., Winton, A. S., Singh, J., Curtis, W. J., Wahler, R. G., & McAleavey, K. M. (2007). Mindful parenting decreases aggression and increases social behavior in children with developmental disabilities. Behavior Modification, 31(6), 749-771.

Benzer yazılar

Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.
Molly Wright

Ebeveynlerin Pes Etme Hakkı Yok Mu?

Ebeveynler çocuklarına karşı tutarlı davranmalı dediğimizde bu onların üzerinde baskı oluşturuyor. Zaman zaman ebeveynlerin de pes edebileceğini kabul etmemiz gerekiyor.
Su Yu

Beklenmeyen Hamilelik Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Beklenmeyen bir hamilelik yaşandığında bu duruma psikolojik açıdan hazır olmak adına gerçekleştirebileceğimiz birkaç yöntem bulunuyor.
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!
Inna Montano

Çocuk Sahibi Olduktan Sonra İlişkiyi Canlandırmak

Birçok ebeveynin kurduğu cümle: "Çocuktan sonra birbirimizin yüzünü unuttuk!". İlişkinizi yeniden canlandırmak için ne yapabilirsiniz?
Hélène Delmaire

Tek Çocuklar İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Tek çocukların daha bencil ve şımarık olduğuna dair yaygın bir inanış bulunuyor. Peki bilimsel çalışmalar bu konuda ne diyor?
Unknown

Çocuklar İçin Öz Şefkat Geliştirme Pratiği

Birlikte ‘‘Keyifli Etkinlikler Takvimi’’ oluşturarak çocuğunuzun öz şefkat geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Detaylar yazımızda!

Dokunmak, kaygılı bağlananlara iyi geliyor.

Bir dokunuşun içinizi sıcacık yaptığı oldu mu hiç? Dokunmak ve dokunulmak, en çok da kaygılı bağlanan kişilere iyi geliyor.
Black Mountain Story - Philip Geiger

Bebeklerin ve Çocukların Gelişimi

Her çocuğun gelişim süreci ve ihtiyaçları kendisine özel olsa da bazı ortak noktalar da bulunuyor! Bu ortak noktaları öğrenmeye ne dersiniz?
Bubbles Can Take Me Away - Mary Kamerer

DEHB - Yanlış Bilinenler

"Dikkat eksikliği gerçek bir problem değildir!" deyip geçmek çocuğunuzun yaşadığı zorlukları göz ardı etmenize yol açabilir. İşte işin aslı!

footer