Bobo Doll Deneyi

yer tutucu

İlayda Dursun

Bobo Doll Deneyi

Scenes From Bobo Doll Experiment

Scenes From Bobo Doll Experiment

"Ah bu çocuk hep televizyondan öğreniyor böyle şeyleri!". Bu cümleye hepimiz muhakkak hayatımızın bir döneminde en az bir ebeveynin konuşmasında denk gelmişizdir. Örümcek Adam'a özenip uçmaya çalışan ya da Kurtlar Vadisi'ndeki Polat Alemdar gibi davranan çocuklara hangimiz şahit olmadık? 1961 yılında Albert Bandura ve çalışma arkadaşlarının yaptığı çalışma tam da bu konuya parmak basarken aynı zamanda psikoloji alanında çığır açan çalışmalardan biri olarak kabul görüyor. Çocukların yetişkinlerden gördüğü şiddet davranışlarını taklit ettiklerini gösteren bu çalışma, televizyonda veya başka mecralarda gördükleri şiddet içerikli davranışları da taklit edebileceklerini gösteriyor. Çalışmanın sonuçları, Bandura'nın gözlemleyerek öğrenmenin davranış üzerindeki etkisini vurgulayan sosyal öğrenme teorisini de destekliyor.
relate-banner

Deney

Albert Bandura, Dorothea Ross ve Sheila A. Ross, Stanford Üniversitesi Anaokulu'ndaki 3-6 yaş arasındaki 36 erkek, 36 kız çocuğunu içeren bir deney örneklemi oluşturuyorlar. Deneyden önce, çocukları gözlemleyerek agresyon seviyelerini 5 puanlık bir skala üzerinden ölçüyorlar. Puanlayıcılar arası güvenilirliği sağlayabilmek için çocukların 51'ini iki farklı gözlemci birbirinden bağımsız olarak puanlıyor. Gözlemcilerin puanları karşılaştırıldığında güvenilirliğin yüksek ölçüde sağlandığı ve gözlemcilerin çocukların davranışları hakkında çok benzer görüşlerde olduğu bulunuyor. Bu noktada benzerliğin sağlanmış olması deneyin güvenilirliği açısından önem taşıyor. Bu puanlar göz önünde bulundurularak her grubun agresyon seviyesinin yakın olması sağlanıyor.

Laboratuvarda yürütülen bu deneyde 72 çocuk 3 ayrı gruba eşit sayıda ve kız erkek sayısı da eşit olacak şekilde bölünüyor. Bir gruba saldırgan rol model gösterilirken diğer bir gruba saldırgan olmayan rol model gösteriliyor. Son grup da kontrol grubu olarak tutuluyor. İlk gruptaki 6 kız çocuğu ve 6 erkek çocuğuna saldırgan kadın rol model ve 6 kız çocuğu ve 6 erkek çocuğuna saldırgan erkek rol model gösteriliyor. Bu rol modeller bir hacıyatmaza 10 dakika boyunca çeşitli saldırgan davranışlar (çekiçle vurmak, bağırıp havada savurmak gibi) sergiliyorlar. Diğer grupta ise 6 kız ve 6 erkek çocuğu saldırgan olmayan kadın rol modeli, kalan 6 kız ve 6 erkek çocuğu ise saldırgan olmayan erkek rol modeli 10 dakika boyunca izliyor. Saldırgan olmayan rol modeller, usulca ve nazikçe çeşitli oyuncaklarla oynayıp hacıyatmaza herhangi bir şekilde şiddet göstermiyor. Kalan 24 çocuğa ise herhangi bir rol model gösterilmiyor.

Sonrasında tüm çocuklar içlerinde güzel oyuncaklar olan odalara ayrı ayrı alınıyor. Çocuklar oyuncaklarla oynamaya başladıklarında bir araştırmacı gelip o oyuncakların kendisinin en sevdiği oyuncaklar olduğunu ve onları başka çocukların oynaması için ayırmaya karar verdiğini söylüyor. Bu şekilde çocuklarda hafif saldırganlık dürtüsü oluşturmayı amaçlıyorlar. Sonrasında çocukları başka bir odaya alıyorlar. Bu odada çay seti, pastel boyalar, üç peluş ayıcık ve plastik çiftlik hayvanları gibi şiddet unsuru içermeyen oyuncaklar; tokmak, delikli tahta, oyuncak tabanca gibi şiddet unsuru içeren oyuncaklar; yaklaşık 1 metre uzunluğunda bir hacıyatmaz ve gözlemcilerin çocukları izleyebilmesi için tek taraflı bir ayna bulunuyor.

Araştırma Ne Gösterdi?

Çocukların odada bulundukları 20 dakika süresince gösterdikleri davranışlar gözlemciler tarafından puanlanıyor. Çıkan sonuçlar ise şöyle: Saldırgan rol modelleri izleyen çocuklar diğer gruplardaki çocuklara göre daha fazla saldırgan davranışlar sergiliyor. Şiddetli modeli izleyen kız çocukları eğer model erkekse daha çok fiziksel şiddet uyguluyorlar, model kadınsa uyguladıkları sözel şiddet daha fazla oluyor. Erkek çocuklarında fiziksel şiddet davranışlarını taklit etme sıklığı kız çocuklarına göre daha fazla oluyor. Erkek çocuklarının hemcinsleri olan modelleri daha çok taklit etme eğiliminde oldukları bulunuyor ama kız çocukları için böyle bir sonuca varılmıyor. Çalışmanın sonuçları, Bandura'nın çocukların sosyal davranışlarını gözlem yoluyla başkalarından öğrendiğini savunan Sosyal Öğrenme Teorisi'ni destekliyor.

Not: Araştırma ilginizi çektiyse bu linki kullanarak ilgili videoları seyredebilirsiniz.

[1] Artino Jr, A. R. (2007). Bandura, Ross, and Ross: Observational Learning and the Bobo Doll. Online Submission.
[2] Bandura, A., Ross, D. & Ross, S.A. (1961). Transmission of aggression through imitation of aggressive models. Journal of Abnormal and Social Psychology, 63, 575-82.[3] Bandura, A. (1977). Social Learning Theory. Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall.

Benzer yazılar

Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.

Yaşam Enerjimizi Tüketen Bazı Davranışlarımız

Sıkça başvurduğumuz bazı davranışlarımız aslında enerjimizi alıp götürüyor. Sizin için bu davranışları listeledik.
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.

İlişkinizde Bu 5 Davranışı Göstermeyi Bırakın!

İstemeden yaptığınız bazı davranışlar ilişkinize zarar veriyor olabilir mi? Bu yazımızda ilişkilerinizde uyguluyorsanız gözden geçirmenizin iyi olacağı 5 davranıştan bahsettik.

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
Tantrum Painting- Kelci Pauk

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?

footer