Çocuğumla Çıplaklık Konusunda Nasıl Konuşmalıyım?

Büşra Kösem

Büşra Kösem

Çocuğumla Çıplaklık Konusunda Nasıl Konuşmalıyım?

Naked Boy - Sally Cummings Shisler

Naked Boy - Sally Cummings Shisler

Çocukların çıplaklık hakkında doğal bir merakları bulunuyor. Bu meraklarını giderebilecekleri en güvenli alan ise ebeveynleri oluyor. Çocuğunuzun bu merakını gidermeye çalışırken dikkat etmeniz gereken bazı noktaları sıraladık:
relate-banner

  1. Çıplaklıkla ilgili farklı yaklaşımların olduğu konusunda açık olun.
Çıplaklık temasının nasıl işlendiği aileden aileye, kültürden kültüre değişiklik gösterebiliyor. Çeşitli Avrupa ülkelerinde çıplaklığın olduğu sosyal aktiviteler yaygınken bazı ülkelerde kimin yanında ne koşullarda çıplak olunabileceğine yönelik kurallar bulunuyor. Aradaki bu farklılıkları çocuklara açıklamak, çıplaklığın kendi kültürlerindeki yerini anlamalarına yardımcı oluyor.

  1. Bedensel sınırlar ile ilgili kurallar hakkında açık olun.
Çocuklar, özellikle erken dönemlerde, neyin uygun olup olmadığını anlamak konusunda fazlasıyla zorlanabiliyorlar. Bu dönemde ebeveynlerin çocuğu utandırmadan çıplaklığın ne zaman ve nerede uygun olduğunu ona öğretmesi gerekiyor. Eğitim sürecinde üzerine konuşulması gereken konulardan biri de mahremiyet. Mahremiyeti öğrenen çocuklar, banyoda, tuvalette ya da odalarında çıplak olabileceklerini fakat mutfak gibi bir alanda çıplaklığın uygunsuz olduğunu öğreniyorlar.

  1. Potansiyel beklentileri erkenden oluşturun.
Çocukların kendilerinden farklı genitallere sahip yetişkinleri görmesi kabul edilemez ya da travmatize edici değil, aksine farklılıklar üzerine bilgilendirici oluyor. Fakat bu noktada çıplaklığın uygun koşullarda gerçekleşmesi gerekiyor, ebeveyn ve çocuğun beraber duş alması gibi. Doğru koşullarda gerçekleştiğinde yetişkin insan bedeni görmek, çocuğun yetişkin bedeni hakkında bilgilenmesine yardımcı oluyor.

  1. Kibarca yapıldığı sürece bedenle ilgili sorular sormak uygundur.
Çocuklar onlara farklı gelen bedenler üzerinden sorular sorabilirler. Örneğin, farklı cinslerin tuvalet ihtiyacını nasıl karşıladığı yaygın bir sorudur. Bu süreçte ayrıca meme, vajina, penis veya vücuttaki kıllar üzerinden sorular da yöneltebiliyorlar. Ebeveynlerin, bu gibi sorulara gerçeğe dayanan biçimde cevap vermesi gerekiyor. Bu şekilde çocuklar öğrenme sürecinde başka bedenleri incelemenin doğal olduğunu ve beden üzerinden neleri sorabileceklerini öğrenmiş oluyorlar.

  1. Çıplaklığı bir eğitim aracı olarak kullanın.
Çocuklarınıza vücut kısımlarını doğru isimleriyle öğretin. Vücut bölümlerini doğru isimleri ile öğrenmek, çocukların anatomilerini daha kolay anlamasına yardımcı oluyor. Ayrıca vücut kısımlarını ayırt etmelerine yardımcı olduğu için çocukların fiziksel dokunuşların uygun olup olmadığını ayırt etmelerine de yardımcı oluyor. Örneğin, göğüs yalnızca memelerden ibaret olmayan daha geniş bir alanı kapsadığı için birinin memeye dokunması ve göğsün parçası olan ama meme olmayan bir yere dokunması farklı eylemleri işaret ediyor.

  1. Çocuğun yönlendirmesine izin verin.
Çocuğun bedeni konusunda aldığı kararlara saygı gösterin. Özellikle ergenlik döneminde genç çocuklar, bedensel öz bilinçlerinin artması sonucunda kendi çıplaklıkları veya başkalarının çıplaklıkları konusunda sorun yaşayabiliyorlar. Bu noktada önemli olan çocuğun kendini rahat ve güvende hissetmesi oluyor.

[1] Lis, L. (2019, May 5). Eight things to know about nudity and your family. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-shameless-psychiatrist/201905/eight-things-know-about-nudity-and-your-family

Benzer yazılar

Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!
Ron Hicks, 1965

İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Romantik ilişkilerin sonunu getiren en temel sebeplerden biri olan sadakatsizlik nasıl gerçekleşir? Herhangi biri aldatılmaktan sorumlu olabilir mi?

Ailemizle Siyaset Konuşmanın Sağlıklı Bir Yolu Var Mı?

Siyasi görüşlerimiz her zaman sevdiklerimizin düşünceleriyle aynı olmayabilir ve bu konuda tartışabiliriz elbette. Ancak siyaset konuşmalarını aile ilişkilerimize zarar vermeden nasıl gerçekleştiririz?

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?
Joseph Lorusso - Cafe Kiss

Libido Nedir ve Romantik İlişkileri Nasıl Etkiler?

Cinsellikle ilişkimizi yakından etkileyen libidoyu nasıl tanımlıyoruz? Cinsel isteğe ve bu isteğin ilişkilerimizdeki yerine odaklanıyoruz.

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.

The End of the F***ing World

Ergenlik dönemindeki iki gencin yaşadıkları travmatik deneyimlerin kendileriyle ve başkalarıyla olan ilişkilerini nasıl şekillendirdiğine odaklanan, kara mizah ve dram türünde bir mini dizi izlemek ister misiniz?

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!

footer