Çocuklarla Nasıl Oynamalıyız?

Pelin Gömleksiz

Pelin Gömleksiz

Çocuklarla Nasıl Oynamalıyız?

The Card Trick - John George Brown

The Card Trick - John George Brown

Çocukların oyun oynarken nasıl mutlu olduklarına birçoğunuz şahit olmuşsunuzdur. Aynı oyunu sizi hayrete düşürecek derecede sıkılmadan ve yorulmadan defalarca oynayabiliyorlar. Çocuk ve oyun arasındaki ilişki öylesine olağandır ki çoğu zaman bu ilişki üzerine kafa yormuyoruz ve bu durum çocuğun gelişiminde oldukça önemli bir payı olan oyunun önemini göz ardı etmemizle sonuçlanabiliyor.
relate-banner

Oyun, özellikle dil becerileri henüz tam olarak gelişmemiş çocuklar için kendini ifade etme biçimlerinin başında geliyor, çünkü çocuklar oyunlar üzerinden aslında hislerini iletebiliyorlar. Yaşları büyüdükçe çocukların oyunlardan edindikleri de değişiyor. Çocuklar; oyuncaklarını paylaşmayı, sıralarını beklemeyi, lider ya da takip eden olmayı, kurallara uyabilmeyi oyunlar sırasında öğreniyorlar. Arkadaşlık kurmalarının en kolay ve en eğlenceli yolu biriyle oyun oynamaktır; çünkü oyunlar, çocukların özgüven kazanmasını, sosyal, fiziksel ve bilişsel becerilerinin gelişmesini, yaratıcılıklarının artmasını sağlıyor.

Bu yazımızda sizlere, çocuklar için bu kadar kritik olan oyun oynama zamanlarında onlarla ilgilenenlerin, bu anları çocuklar için daha faydalı ve eğlenceli hale getirmek adına yapabileceklerine değinmek istiyoruz. Sevgili ebeveynler, isterseniz çocuklarınızın 1 numaralı oyun arkadaşı siz olabilirsiniz! İşte size oyun zamanlarını çocuğunuzun dünyayı keşfedebilmesi adına daha faydalı hale getirecek 6 ipucu:

  1. Çocuğunuzun yönlendirmelerini takip edin.
Çocuğunuza bir oyuncak ya da aktivite sunun ve daha sonra onunla ne yapacağına bakın. Sunduğunuz şey ile ilgilenmemiş olabilir, onda takılı kalmak yerine onun sizi yönlendirmesine ve ona uyum sağlamaya özen gösterin.

  1. Yavaş olun.
Çocuğunuza bir oyuncağın nasıl çalıştığını göstermek, ona bir şey öğretecek olmak sizi çok heyecanlandırıyor olabilir, fakat bunu her zaman yapmaktan kaçının. Başlangıç için oyunun ilk adımını siz atabilirsiniz, ama önemli olan onu denemesi için cesaretlendirmeniz. Ancak ona gerektiği kadar yardımcı olarak onun yeni beceriler edinmesini sağlayabilirsiniz.

  1. Çocuğunuzun verdiği sinyalleri okumaya çalışın.
Çocuğunuz bir oyundan sıkıldığını ya da oyunun onu zorladığını konuşarak ifade edebilecek bir yaşta olmayabilir, fakat kendini ifade etmenin başka yollarını bulacaktır. Örneğin; ses tonunu, yüz ifadelerini ya da jestlerini kullanmak. Oyun oynarken bu sinyallere dikkat etmeniz, bir sorun olduğunda anlayabilmeniz konusunda size yardımcı olabilir.

  1. Oyun alanınızı kontrol edin.
Oyun oynadığınız alan çocuğunuz için yeterince güvenli mi? Alanda çok fazla dikkat dağıtan öge ya da çok fazla ses var mı? Bu alan çocuğunuzun ortamı keşfedebilmesi için yeterince güvenli mi? Çocuğunuzla birlikte yapmak istediğiniz aktivite için uygun bir alan mı? Oyuna başlamadan önce oyun oynayacağınız alanı kontrol etmek oyun sırasında oluşabilecek bir kazayı önlemesi adına önem taşıyor.

  1. Tekrarlamasına müsaade edin.
Her ne kadar bir şeyleri tekrar tekrar yapmak anne-baba için heyecan verici değilse de çocuklar için ilginç olabiliyor. Yeni karşılaştıkları şeylerin hepsi onlar için zorlu bir görev gibi geliyor ve bu görevde ustalaşmak için pratik yapma ihtiyacı duyuyorlar. Nihayet tek başlarına yapabildiklerinde ise yetkinliklerini, başarılı ve akıllı varlıklar olduklarını hissediyorlar. Bir şeyleri tek başlarına yapabildikçe yeni şeyler öğrenmek için olan istekleri de artıyor. Bu sebeple, bir dahaki sefere bir oyuncakla oynamaktan sıkıldığınızda o oyuncağı saklamadan önce kendinize tekrarlamanın ve pratik etmenin çocuğunuzun gelişimi açısından ne kadar önemli olduğunu hatırlatmayı deneyin.

  1. Oyunları ve oyun alanlarını çocuğunuzun ihtiyacını karşılayacak şekilde uyarlayın.
Özel ihtiyaçları olan bir çocuğun ebeveynleri olabilirsiniz. Sizin için oyun oynamak başlı başına bir zorlanma alanı olabilir. Yine de, bütün çocuklar oyunlar aracılığıyla öğreniyor ve oyun ortamı, çocuğun ihtiyaçlarına adapte edilebiliyor. Belli kriterleri dikkate almanız oyun zamanını çocuğunuz için eğlenceli, oyun ortamını da uygun bir hale getirmenize yardımcı olabilir.

  • Yukarıda bahsettiğimiz gibi ilk olarak ortama dikkat edin. Çevrede çocuğunuzun rahat edeceğinden daha fazla ses ya da ışık var mı? Etrafta başka çocuklar var mı? Çocuğunuz bulunduğunuz ortamda rahat hissetmiyor görünüyorsa daha az uyaranın olduğu bir ortamı deneyebilirsiniz.
  • Çocuğunuz yeniliklere nasıl tepki veriyor? Bazı çocuklar -özellikle özel ihtiyaçları olanlar- uyaranlardan kolayca etkilenebiliyorlar. Oyuna bir oyuncak ile başlayın ve yenilerini eklediğinizde çocuğunuzun ne tepkiler verdiğini görün. Bir oyuncağın çıkardığı ses ya da belli bir oyuncağa dokunmak onu tedirgin ediyor olabilir.
  • Tıpkı tipik gelişim gösteren çocuklar gibi özel ihtiyaçları olan çocukların da arkadaşlık ilişkileri geliştirmesi, kurabilmesi çok önemli. Çocuğunuz için diğer çocuklarla bir arada olabileceği fırsatlar yaratmaya çalışın. Arkadaşlarıyla vakit geçirmek; bir çocuğun paylaşma, çatışma çözebilme, empati gibi sosyal becerileri geliştirebilmesinin ve okula hazır hissedebilmesinin önemli bir yolu.

[1] (ndd.). Tips on Playing with Babies and Toddlers. Retrieved from: https://www.zerotothree.org/resources/1081-tips-on-playing-with-babies-and-toddlers
[2] (2019, June 24). Why play is important. Retrieved from: https://raisingchildren.net.au/newborns/play-learning/play-ideas/why-play-is-important#the-importance-of-play-nav-title.

Benzer yazılar

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!
Summer Kiss - Irına Redine

Doğayla İç İçe Nesiller Yetiştirmek

Eskisi gibi misket oynayabilmek hala mümkün mü? Çocukların sokağa çıkıp oyun oynayabilmesi için neler yapabiliriz? Öneriler yazımızda!
Menstruation on The Rocks- Brian Sims

Regl Nedir?

Regl olmak ayıp ya da gizlenecek bir durum değil. Peki regl çocuklarla nasıl konuşulmalı?
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Tijana Draws

Oyun Rehberi

Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.

Romantik İlişki İçerisindeyken Kendimizi Hangi Yollarla Sabote Ederiz?

Romantik ilişkinizde yolunda gitmeyen şeyler mi var? Peki ya ilişkinizi farkında olmadan sabote eden sizin davranışlarınızsa?
Shy- Sir Lawrence Alma Tadema

Partnerlerin Sorun Çözme Becerilerinin İlişkiye Etkileri

Tartışmalar sağlıklı bir şekilde çözülemediği zaman ilişkiye zarar verebiliyor. Sorun çözme becerilerimiz bu süreci nasıl etkiliyor?

Beden algımız romantik ilişkimizi etkileyebiliyor.

Daha olumlu bir beden algısına sahip olan kişiler partnerleriyle kurdukları romantik ve cinsel ilişkilerde daha fazla memnuniyet duyabiliyorlar. Peki neden?

footer