Hamilelik Döneminde Stres

Cemre Birkan

Cemre Birkan

Hamilelik Döneminde Stres

The Bribe - Tim Rees

The Bribe - Tim Rees

Stres, hayattaki değişikliklere ve karşılaşılan zorluklara karşı verilen son derece doğal bir tepkidir. Bazen gerçekleşmesini planladığınız iyi veya heyecan verici değişiklikler bile stresli hissetmenize sebep olabiliyor. Bazı durumlarda optimal düzeydeki stres size yardımcı da oluyor. Çünkü farkında olmasanız da stres, zorluklarla yüzleşmek ve işleri halletmek için size motivasyon sağlıyor. Bazı durumlarda ise stres çok bunaltıcı olabiliyor ve günlük görevlerle başa çıkmayı zorlaştırabiliyor. Çok fazla stres vücudunuzun fonksiyonlarını, düşüncelerinizi ve düşünce tarzınızı, hislerinizi, davranışlarınızı etkileyebiliyor. Örneğin, bazı insanlar aşırı stresli olduklarında çok fazla yemek yiyebiliyor veya sinirlenebiliyor.
relate-banner

Stres, hayatımızın önemli süreçlerinde sık sık kendisini gösteriyor, bu süreçlerden biri de hamilelik. Bazen direkt olarak hamileliğin kendisi stresli olabiliyor. Örneğin, doğum öncesi testler ve onların sonuçlarını beklemek ya da sonuçlarını almak strese yol açabiliyor. Bebeğin sağlığı için endişeli olma hali ve ebeveynlik düşünceleri de stres seviyesini artırabiliyor. Doğurganlık tedavisi görmek, daha önce düşük yapmış olmak veya bebek ölümü yaşamak, hamilelik sürecisini fiziksel ve duygusal olarak zorlaştırabiliyor.

Hamilelik aynı zamanda birçok fiziksel ve duygusal değişiklik anlamına da geliyor. Hamileliğiniz planlanmamışsa hamilelik sürecindeki değişiklikler daha da stresli olabiliyor. Çünkü bu değişikliklere kendinizi hazır hissetmeyebiliyorsunuz. Ayrıca ailenizden, arkadaşlarınızdan ve diğerlerinden gelen yorumlar, tavsiyeler ve hikayeler sizi bunaltabiliyor. Diğer annelerin "annelik tarzı"na dair önerileri sizi korkutabilir ve bunlar da stresinizi artırabiliyor.

Bunların yanı sıra gebelikte duygusal karışıklığa ve yüksek düzeyde strese neden olabilecek diğer olayları - finansal problemler, ilişki sorunları ve/veya ayrılık, işsizlik, bir aile üyesinin aile hastalığı veya ölümü, travma, aile içi şiddet, alkol ve diğer uyuşturucularla ilgili sorunlar - yaşıyor veya yaşamış olabilirsiniz. Bunlardan birkaçının aynı anda gerçekleştiği durumlarda stres seviyeniz daha yüksek olabiliyor.

Stresi tanımak ve etkilerini görebilmek her zaman kolay olmayabilir, ancak sizi strese sokan şeyleri ve stresli olduğunuzda verdiğiniz tepkileri biliyorsanız stresle başa çıkmak daha kolay oluyor. Bu sorular hayatınızdaki stresi belirlemenize yardımcı olabilir:

  • Sık sık endişeli hissediyor musunuz? Hamile kalmadan önceki dönemde çok fazla stres yaşadınız mı?
  • Yoğun bir hayat yaşıyor musunuz? Hamilelik işleri yavaşlatmak için iyi bir zaman olabilir.
  • Hayatınızda çok fazla değişiklik oluyor mu?
Ayrıca şu fiziksel ve duygusal stres belirtilerine de dikkat edebilirsiniz:

  • Fazla gergin ve sinirli hissetmek (örneğin; hareketsiz oturamamak veya huzursuz ve tedirgin hissetmek)
  • Hızlı nefes almak veya kalbinizin daha hızlı attığı hissi
  • Rahatlama veya uyuma konusunda zorluk çekmek
  • Zihinde pek çok düşüncenin dolaşması (örneğin; gelecekle ilgili düşünceler ve endişeler)
  • Kendini iyi hissetmemek (örneğin; baş ağrısı çekmek veya başka yerlerin ağrıması)

(2020, November 25). Stress and Pregnancy. Retrieved from: https://raisingchildren.net.au/pregnancy/health-wellbeing/mental-health/stress-pregnancy

Benzer yazılar

Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!

Kontrol Edemediklerimizden Misiniz?

Kontrolümüz dışında olan dört durumdan ve bu durumlara nasıl yaklaşmamız gerektiğinden bahsettik.
Gourment- Victoria Kharchenko (2008)

Stres ve Duygusal Yeme

Mutsuzken eliniz buzdolabına gidiyor mu? Çikolatanın bütün dertlerinizi alıp götüreceğine inanıyor musunuz? Ya açlığınız fiziksel değil de duygusalsa?

Partnerinize destek olamayacak kadar stresli misiniz?

Bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi kötü etkiler. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi zorlar, kaynaklarımızı tüketir ve partnerimize destek vermemize engel olabilir.
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.
Ramon Casas i Carbó

Çocuklarda Kaygı

Çocuklarda kaygı; baş ağrısı, mide bulantısı ve konsantrasyon eksikliğine yol açıyor. Bu durumun sebepleri ve çözümleri neler?
In Her Arms- Malcolm Liepke (2001)

Romantik İlişkilerde Bakım Verme Davranışı

Bakım verme davranışı yalnızca ebeveyn-çocuk ilişkilerinde karşımıza çıkmıyor. Üstelik romantik ilişkilerimizde bu davranışlar çok faydalı olabiliyor!
Alexandra Levasseur - İsimsiz

Hibrit Çalışmaya Geçmenin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - 1

Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Kendinize sorduğunuz bazı sorular, stresle baş etmenize yardımcı olacak.
Unknown

Çocuklar İçin Öz Şefkat Geliştirme Pratiği

Birlikte ‘‘Keyifli Etkinlikler Takvimi’’ oluşturarak çocuğunuzun öz şefkat geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Detaylar yazımızda!

Öz şefkat, Boşanma Sonrası Stresle Baş Etmeye Yardımcı Oluyor.

Ayrılık sonrası yaşanan süreç çok da kolay olmuyor. Peki öz şefkat geliştiren kişiler bu süreci daha kolay atlatabilir mi?

footer