3-4 Yaş Grubu İçin Oyun Önerileri

Feyza Yeliz Bayındır

Feyza Yeliz Bayındır

3-4 Yaş Grubu İçin Oyun Önerileri

Boy in Red Shorts - Dan Parry Jones

Boy in Red Shorts - Dan Parry Jones

Oyunu, her çocuğun kendisini tanımak, ifade etmek ve çevresinde olup bitenleri anlamlandırmaya çalışmak için kullandığı bir araç olarak tanımlayabiliriz. Sınırlarını, kendi başına veya destek alarak yapabildiklerini, hoşlandıkları ya da hoşlanmadıkları şeyleri, güçlü oldukları veya geliştirmeye açık yönlerini keşfedebilmeleri için çocuklara bol bol oyun oynayabilecekleri bir ev/okul iklimi sunmamız oldukça değerli. Oyunlar o kadar çeşitli ki gelişim seviyesine ve ilgi alanına bağlı olarak her yaş grubu için farklılaşabiliyor. Aynı zamanda her oyun kendi içinde birbirinden farklı dinamikler barındırabiliyor. Bazısı inovasyon becerisini desteklerken bazısı da iş birliği ve empati kurmayı geliştiriyor. Bu yazımızda, 3-4 yaş grubundaki çocukların oynamaktan keyif alabileceği ve yaşlarına uygun oyun önerilerinde bulunuyoruz.
relate-banner

1- Beraber yemek yapın.

Krep, kurabiye, puding ya da kek gibi yapılması birkaç aşamadan oluşan tarifleri çocuğunuzla birlikte deneyebilirsiniz. Günlük yaşam pratiklerini deneyimlemek çocuklar için oldukça keyifli oluyor. Özellikle yetişkinlerin yaptığı davranışları taklit etmek ve onların yaptığı işlere dahil olmak çocukların öz güvenlerini artırıyor. Beraber yemek yaparken çocuğunuzun sorumluluk almasına, hata yapmasına, yeni şeyler denemesine ve deneyim kazanmasına fırsat vermeniz büyük önem taşıyor. Çocuk, kendisinin yaptığı oyuncağa daha fazla değer vermesi gibi hazırlanmasına katkıda bulunduğu yemeği yemekten de daha fazla keyif alabiliyor. Küçük bir öneri: Çocuğunuzun hoşlanmadığı bir besini kullanarak birlikte yemek yapmayı deneyebilir ve böylece o besine sempati duymasını sağlayabilirsiniz.

2- Farklı nesneleri kullanarak çadır kurun.

Minder, yastık, sandalye, çarşaf ya da örtü gibi nesneleri kullanarak evinizde çadır kurabilirsiniz. Nesneleri farklı işlevlerde kullanmak, çocuğunuzun hayal dünyasına ve yaratıcı düşünme becerisine oldukça katkı sağlıyor. Bir nesneyi farklı bir nesneymiş gibi kullanarak, örneğin çarşafı çadırın brandasıymış gibi yaparak, oynadığınız yap-inan oyunları (-mış gibi oyunlar) sayesinde çocuğunuz farklı bakış açıları geliştiriyor ve bu sayede empati kurma becerisi destekleniyor. Çocuk, kendisine ait bir oyun alanı tasarlıyor ve içinde arkadaşlarıyla/kardeşleriyle keyifli vakit geçirebileceği bir ortam kurguluyor.

3- Çoraptan kendi kuklanızı tasarlayın.

Kullanmadığınız, yıpranmış ya da eşi kaybolmuş çorapları çocuğunuzla belirleyerek birbirinden farklı ve eğlenceli kuklalar tasarlamak için kullanabilirsiniz. Çorabın içine pamuk, elyaf ya da yıpranmış diğer çorapları koyarak dolgun ve yumuşak bir çorap kuklası tasarlayabilirsiniz. Kuklaya çocuğunuzla beraber isim verebilir ve kuklanız için arkadaşlar da yapabilirsiniz. Bu oyunda geri dönüşüm, ileri dönüşüm, oyun, hayal gücü, eğlence ve yaratıcılık bir arada!

[1] Gray, P. (2017). What exactly is play, and why is it such a powerful vehicle for learning?. Topics in Language Disorders, 37, 217-228.
[2] Schank, J. C. (2015). The evolution and function of play. Adaptive Behavior, 23(6), 329-330.
[3] Cohen, L. J. (2001). Playful Parenting: A Bold New Way to Nurture Close Connections, Solve Behavior Problems, and Encourage Children's Confidence. New York, NY: Ballantine Books.
[4] Lillard, A. S., Lerner, M. D., Hopkins, E. J., Dore, R. A., Smith, E. D., & Palmquist, C. M. (2013). The impact of pretend play on children's development: A review of the evidence. Psychological Bulletin, 139(1), 1.

Benzer yazılar

Mabel Matiz&Mert Demir - Antidepresan

2022’nin Aşk Şarkıları

Aşkı, özlemi, hayal kırıklığını ve ayrılığı uçlarda yaşadığımız 2022 yılında yayınlanmış olan aşk temalı şarkılara gelin birlikte bakalım.
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
Menstruation on The Rocks- Brian Sims

Regl Nedir?

Regl olmak ayıp ya da gizlenecek bir durum değil. Peki regl çocuklarla nasıl konuşulmalı?
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
Tantrum Painting- Kelci Pauk

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!

footer