Yaptığımız İş İle Neden Bağ Kuramıyoruz?

İdil Salih

İdil Salih

Yaptığımız İş İle Neden Bağ Kuramıyoruz?

Fantasy - Nicoletta Tomas Caravia

Fantasy - Nicoletta Tomas Caravia

İş hayatını ve özel hayatı birbirinden ayrı tutmak çoğu zaman belli sınırlar içinde sağlıklı olan durum olarak karşımıza çıkıyor. Peki iş hayatını ve özel hayatı gerçekten ayrı tutabiliyor muyuz? İş hayatımız hem zamanımızın hem de enerjimizin çoğunu alıyor. Nerede yaşadığımız, ne kadar gezdiğimiz, ne kadar paramız olduğu işimize bağlı oluyor. Dahası iş hayatında yaşadığımız birçok problem eve de yansıyor. İş hayatının bu kadar önemli bir noktada olduğu düşünülürse işimizin bizim için bir anlam ifade etmesi gerekmez mi? Hangi mesleği yaparsak yapalım, aslında yaptığımız iş hayatımızdaki anlamın bir yansıması oluyor.
relate-banner

Ancak birçok kişi iş hayatının kendisini strese soktuğunu, çalışma arkadaşlarıyla problemler yaşadığını ve mutsuz olduğunu ifade ediyor. Bu sebeple de kendilerini işlerine karşı mesafeli hissediyorlar. Peki iş hayatında anlam bulmamızı ne engelliyor?

Yapılan çalışmalar bu durumun bazı sebeplerini açıklamaya çalışıyor:

  1. İnsanlar hayatta ne istediklerini bilemeyebiliyorlar. Bu sebeple içinde bulundukları işte kalmaya devam ediyor ve maaşlarını alıyorlar ancak işleriyle bağ kurmuyorlar.
  2. Hayatlarının zor bir döneminden geçiyor olabiliyorlar. Boşanma, sağlık problemi gibi kişisel hayatta yaşanan zorluklar iş yeri ile bir bağ kurmayı engelleyebiliyor.
  3. Genç çalışanlar genellikle beklentileri ve gerçekler arasındaki farktan dolayı kendilerini hayal kırıklığına uğramış hissedebiliyor. Okul hayatından iş hayatına olan geçiş, adaptasyon sürecini de beraberinde getiriyor ve genç çalışanlar beklentiler karşısında yorgun hissedebiliyor.
  4. Genç çalışanlar daha özgür bir ortamda çalışmak isteyebiliyor ve geleneksel hiyerarşiden rahatsız olabiliyorlar.
  5. Yaşı daha büyük çalışanlar ise kendilerine saygı duyulmadığını, dikkate alınmadıklarını hissettiklerini ifade ediyorlar.
  6. Öte yandan, tüm çalışanlar iş hayatının çok finans odaklı olmasının kendilerini amaçsız hissettirdiğini belirtiyor.
  7. Çalışanlar giderek kendilerini organizasyonlara daha az bağımlı hissediyorlar. Bu durumun sebepleri arasında organizasyonların çalışanlara sağladığı ücret ve imkanların giderek azalması ancak yapılan işin artması yer alıyor.

    Tüm bunlar gösteriyor ki insanlar giderek çalıştıkları ortamla bağ kurmaktan, işlerine anlam vermekten uzaklaşıyorlar. Bu anlam yüklememe hali de işini sevmeden yapmaya sebep olabiliyor.

[1] Pattakos, A., & Dundon, E. (2017) Prisoners of Our Thoughts: Viktor Frankl's Principles for Discovering Meaning in Life and Work, 3rd edition. Oakland, USA: Berrett-Koehler Publishers.
[2] Dundon, E. (Nov 24, 2019). Causes of the lack of meaning in the work. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-search-meaning-after-age-50/201911/causes-the-lack-meaning-work.

Benzer yazılar

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.
Be With Me- Joseph Lorusso

Aşkın Tanımını Yapmak Mümkün mü?

Kavuşmak, kavuşamamak, birlikte olup bütün dünyaya meydan okumak… Sizce aşk nedir? Böylesine karmaşık bir deneyimin tanımı yapılabilir mi?
Vampire - Edvard Munch

Ait Hissetmenin Özlemini Duyuyor Musunuz?

Ait olma hissine, sahip olduğumuz her ilişki içinde ihtiyaç duyuyoruz. Bu yazımızda aidiyet hissinin yaşamımızdaki yerinden bahsediyoruz.
Waheed in lord’s robes - Liu Xiaodong (2011)

Örgütsel Bağlılık Neden Önemli?

Örgütsel bağlılık ile çalışanların iş performansı, motivasyonları, işten ayrılmaları ya da devam etmeleri arasında bir ilişki bulunuyor.
Love and Life - Kristina Varaksina

Romantik İlişkilerdeki 10 Duygusal İhtiyacımız

Romantik ilişkilerimizde genellikle karşılanmasını beklediğimiz 10 duygusal ihtiyacı açıkladık. Siz bir ilişkiden neler beklersiniz?
Gustav Klimt - La Vergine (1912)

Çalışan Bağlılığını Artırmanın 7 Yolu

Bağlılığı fazla olan kişiler, işlerinde daha mutlu ve üretken oluyorlar. Yöneticiler çalışan bağlılığını artırmak için neler yapabilirler?
Andiamo - Joseph Lorusso

Fedakarlık Yapmanın İlişkiye Etkileri

Fedakarlık yapmak, ilişkide önemsediğimiz ve aradığımız davranışlardan biri olsa da fedakarlığın ilişkiye iyi gelmesi belli faktörlere bağlı.
Moonlight Over The Ocean - Marianna Foster

Otizm Spektrum Bozukluğu ve Romantik İlişkileri

Otizm spektrum bozukluğu yakınlık ve bağ kurmaya engel değil... Peki bu durum romantik ilişkilerimizi nasıl etkiliyor olabilir?

Sosyal medyadaki çekici adaylar ilişkiyi nasıl etkiliyor?

Sosyal medya alternatif partnerlerin varlığını kimi zaman adeta gözümüze sokuyor. Peki bu durum ilişkimizi nasıl etkiliyor?

Çocuğunuzu hem sevip hem de...

Annelik her zaman mutlu anlardan ibaret olmayabiliyor. Sınır koymakta ya da benliğinizi korumakta zorlanıyorsanız yalnız değilsiniz.

footer