Zor Dönemlerde Kimler Daha Başarılı Olur?

İdil Salih

İdil Salih

Zor Dönemlerde Kimler Daha Başarılı Olur?

Victory, Michelanemo

Victory, Michelanemo

İş ortamında her zaman her şey net bir şekilde ilerleyemiyor. Kimi zaman kendimizi bir belirsizlik ve kafa karışıklığı içinde bulabiliyoruz. Peki bu karışıklık hali bizi nasıl etkiliyor? Bilim insanları kişiliği beş faktör modeli üzerinden inceliyor. Bu beş faktör duygusal istikrar, dışa dönüklük, öz denetim, uyumluluk ve deneyimlere açıklık olarak tanımlanıyor. Yapılan çalışmalara göre deneyimlere açıklık faktöründe yüksek olan kişiler iş yerindeki karışıklıklara olumlu duygularla karşılık verebiliyor.
relate-banner

Deneyimlere açık kişiler; yeni, bilinmeyen, anlaması zor ve karışık işlere karşı büyük bir ilgiyle yaklaşıyorlar. Araştırmacılar 225 katılımcının bir kısmına sanat alanında daha geleneksel işler verirken diğer kısmına daha soyut ve anlaması zor işler veriyorlar. Daha sonra her bir katılımcı yapacağı işin ilgisini ne kadar çektiğini ve kafasını ne kadar karıştırdığını değerlendiriyor. Sonuçlara göre bir kişinin yapacağı işi ilgi çekici bulma seviyesi arttıkça o işi kafa karıştırıcı bulma seviyesi azalıyor. Bir işe ilgi duymak motivasyonu ve katılımı artırıyor. Öte yandan kafa karışıklığı hissetmek,süreci anlamak için harcanan zaman sebebiyle geri çekilme davranışı ile özdeşleştiriliyor. Aynı zamanda sonuçlar gösteriyor ki dışa dönük olan kişilerin yaptıkları işe ilgiyle yaklaşma oranları diğer kişilere göre daha yüksek oluyor.

İş hayatında motivasyonu yüksek tutabilmek performansımız açısından önemli oluyor. Bu sebeple yaptığımız işe ilgiyle yaklaşabilmek yaşanacak olumsuz deneyimlere karşı bir engel oluşturabiliyor.

Travers, M. (2019, November 11). Who thrives in confusing situations? Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/social-instincts/201911/who-thrives-in-confusing-situations

Benzer yazılar

Hayatımızı Sabote Eden Düşüncelerimiz ve Onları Değiştirmenin Yolları

“Nasıl beni önemsemez!”, “Şu işi yapana kadar mutluluk haram.”, “Bu iş olmadı, ben beceriksizim.” Bunlar tanıdıksa hayatınızı sabote ediyorsunuz. Çözümleriyse yazıda!
Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
İsimsiz (Green Blouse)- Aino Kannisto (2013)

Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek

Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?
Submarine Filminden Bir Kesit

Aşkın 6 Mil Derinliğinde Su Üstünde Kalmanın Çabası: Submarine

Bozuk bir aile yapısı içinde, ergenliğin getirdiği karakter bunalımıyla uğraşan Oliver, ebeveynlerinin evliliklerini kurtarmaya çalışıyor.
Portrait of Sir Richard Thompson - Diarmuid Kelley (2015)

Hibrit Çalışmaya Geçişin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - Part 2

Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Bu sorular yardımıyla stresle daha kolay baş edebilirsiniz.
Anonim - Acrobats (1822)

İş Yerinde Kültürel Çeşitlilik

Şirketler çalışanlarına kültürel çeşitliliğin ve eşitliğin olduğu çalışma ortamları sağlamalı. Bu doğrultuda atılması gereken adımlar neler?
TEAMWORK - Tom Furey

İdeal Takım Büyüklükleri ve Sosyal Kaytarma

Kişi sayısı arttıkça verim artar mı yoksa az insanla daha verimli çalışılabilir mi? İdeal takım sayısı kaç kişidir? Cevabı yazımızda.

footer