İş Ortamında İletişim Becerilerini Geliştirmek İçin 4 İpucu

Yonca Fener

Yonca Fener

İş Ortamında İletişim Becerilerini Geliştirmek İçin 4 İpucu

The Lace Making Lesson - Basile de Loose

The Lace Making Lesson - Basile de Loose

İş hayatında etkili iletişim kurabilmek oldukça kritik bir beceri. Peki bu beceriyi geliştirmek için neler yapılabilir? İşte bazı öneriler!
relate-banner

  • Duygusal algınız üzerinde çalışın.
Duygu algısı, başkalarının sözlü olmayan ipuçlarını ve ruh hallerini okuyabilmeyi kapsıyor. Bireysel düzeyde, başkalarının nasıl hissettiğini ölçmek için bu duygusal zeka becerisini kullanmak mümkün. Çalışma arkadaşınız bugün biraz bunalmış olabilir mi? şu anda bir görevde ondan yardım istemek için iyi bir zaman mı? Odanın köşesinde toplantıya katkıda bulunmak için can atan başka bir çalışma arkadaşınızı mı fark ettiniz? Bu gibi ipuçlarını okuyabilmek duygusal algı kapasitemizle ilişkili görünüyor.

  • Öz farkındalık geliştirin.
Bazı sözlü olmayan mesajlarımız, davranış ya da konuşma şeklimiz aracılığıyla iletişimde olduğumuz kişiye ulaşıyor. Söylediklerimizin inandırıcılığı ya da hedeflenen etkiye ulaşması, bu sözlü olmayan mesajlardan etkileniyor. Sözlü ve sözsüz mesajların farklı sinyaller göndermesi kafa karışıklığı yaratabiliyor ve amaçlanan etkiyi tehlikeye atabiliyor. Etkili iletişim becerilerimizi ve ilişkilerimizin kalitesini geliştirmek için, kendi sözlü olmayan davranışlarımızın farkında olmamız önem taşıyor.

  • Başkalarına etkileşim kurma şansı verin.
İletişim en az iki yönlü bir yol. İşleri yürütmek için herkesin birbirinin zekasına olduğu kadar, kuracakları sağlıklı iletişime de ihtiyacı oluyor. Bu nedenle mümkün olduğu kadar konuşmaktan kaçınmamak gerekiyor. Bu esnada nasıl bir kanalla iletişim kuracağımız, bu iletişimin ne zaman sonlanması gerektiği gibi faktörlere dikkat etmek önemli oluyor.

  • Dinleme pratiği yapın.
Konuşmak esasen bir düşünce dağıtım biçimi ve karşımızdakini dinlemediğimiz sürece bunun adı gerçekten iletişim olmuyor. Bu noktada aktif dinleme konusunda gelişmek önem taşıyor. Aktif dinleme, diyaloğun kalitesini artırmak için iş arkadaşlarımızla ilişki kurmayı ve empatiyi bu sürece katmayı içeriyor. Daha fazla netlik yaratmamıza, bilgiyi daha etkili bir şekilde almamıza ve empati içeren katılım yoluyla iş yeri ilişkilerimizi geliştirmemize yardımcı oluyor. Bu nedenle aktif dinleme üzerine pratik yapmak önem taşıyor.

Moore, C. (2021, February 2). 15 Communication Exercises and Games for the Workplace. Positive Psychology. Retrieved from https://positivepsychology.com/communication-exercises-for-work/

Benzer yazılar

Fyre Festival 2017

FYRE: Manipülasyonun Fiyaskosu

FYRE: Festival Fiyaskosu, rüya gibi planlanan bir festivalin trajediye dönüşünü anlatırken manipülatif ilişkilere dair izlenimler sunuyor.
Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
İsimsiz (Green Blouse)- Aino Kannisto (2013)

Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek

Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?
Submarine Filminden Bir Kesit

Aşkın 6 Mil Derinliğinde Su Üstünde Kalmanın Çabası: Submarine

Bozuk bir aile yapısı içinde, ergenliğin getirdiği karakter bunalımıyla uğraşan Oliver, ebeveynlerinin evliliklerini kurtarmaya çalışıyor.
Portrait of Sir Richard Thompson - Diarmuid Kelley (2015)

Hibrit Çalışmaya Geçişin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - Part 2

Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Bu sorular yardımıyla stresle daha kolay baş edebilirsiniz.
TEAMWORK - Tom Furey

İdeal Takım Büyüklükleri ve Sosyal Kaytarma

Kişi sayısı arttıkça verim artar mı yoksa az insanla daha verimli çalışılabilir mi? İdeal takım sayısı kaç kişidir? Cevabı yazımızda.
Mr and Mrs Andrews - Thomas Gainsborough

Bizim için Anlamlı Bir İşte Çalışıyor Olmak

Bizim için anlamlı bir işe sahip olmamız için amaçlarımızın, değerlerimizin ve zevklerimizin işimizle örtüşüyor olması gerekiyor.

footer