Kaygı Bozukluğu Olan Partnere Destek Olma Yolları

Pelin Gömleksiz

Pelin Gömleksiz

Kaygı Bozukluğu Olan Partnere Destek Olma Yolları

Amoureux - Kurt Markus

Amoureux - Kurt Markus

Kaygılı bir partnerle ilişki yürütmek zaman zaman oldukça zorlayıcı olabiliyor. Örneğin; yaptığınız planları partnerinizin kaygı atağı sebebiyle son anda iptal etmek zorunda kalabilirsiniz. Kimi zaman partnerinizin size bağımlı olduğunu ve bunaldığınızı hissedebilirsiniz. Bir araştırmaya göre, yaygın anksiyete bozukluğu olan kişilerin ilişkilerini sağlıklı ve destekleyici olarak görme ihtimalleri kaygılı olmayan bireylere kıyasla daha az oluyor. Kaygı problemi olan biriyle ilişki kurduğunuzda sizi sıradan bir ilişkiden daha farklı senaryolar ve zorluklar bekliyor olabilir. Peki kaygı problemi ile baş etmeye çalışan partnerinizi desteklemek için ne yapabilirsiniz?
relate-banner

  1. Öncelikle anksiyete hakkında bilgi sahibi olmaya çalışın. Ortak noktaları olsa da farklı anksiyete problemleri farklı şekilde yaklaşılmayı gerektiriyor. Anksiyete problemlerinin neler olduğunu öğrenerek işe başlayabilirsiniz. Burada önemli olan partnerinizin kaygı problemlerinin "tanı konulabilir" olması değil. Eğer yaşadıkları kendi hayatını ve ilişkinizi olumsuz yönde etkiliyorsa fark edilmeye ve değişiklik yapmaya kesinlikle değer. Ayrıca anksiyetenin aslında ne olduğunu öğrenmek kaygılı olduğu bir durumda partnerinize nasıl yaklaşmanız gerektiği konusunda size bir fikir verebilir. Örneğin; "Bunda bir şey yok, biraz sakin ol" gibi bir yaklaşımda bulunmanız muhtemelen ona yardımcı olmayacaktır.
  2. Sınırlar koyun. Partneriniz sizden sürekli olarak onunla evde kalmanızı veya her yere onunla birlikte gitmenizi talep edebilir. Böyle durumlarda partnerinize sevgi dolu ve onu kırmayacak bir şekilde sizin de bir hayatınız olduğunu söyleyebilirsiniz. Onunla empati kurmayı deneyin ve cümlelerinizi "ben" dili ile kurmaya çalışın. Örneğin; "Diğer insanların ne düşündüğü hakkında çok fazla endişeleniyorsun." demek yerine, "Başkalarının ne düşündüğü hakkındaki kaygılarının iş hayatını kötü yönde etkilemesinden korkuyorum." demeyi tercih edin. "İşteyken beni bu kadar çok arama" demek yerine "İşte olduğum zamanlarda beni aramadan önce kendini sakinleştirmek için öğrendiğin teknikleri uygulamayı denemen bana çok yardımcı olur" diyebilirsiniz.
  3. Ne kadar küçük olurlarsa olsunlar partnerinizin başarılarına odaklanın. Kişiler yeni bir davranış edinirken destekleyici olmak, onları eleştirmekten çok daha etkili bir yöntem. Bu sebeple siz de partnerinizin iyi yaptığı şeylere odaklanmaya çalışın. Örneğin; partnerinizin sosyal kaygısı varsa küçük de olsa arkadaş grubunuzla bir etkinlik yapmak onun için hayli zorlayıcı olabilir. Bunu yapabildiğinde onu takdir etmeyi ihmal etmeyin.
  4. Partnerinizi güvende hissettirin. Kaygılı insanların en büyük korkularından biri de kaygılı oldukları için sevilmeyecekleri düşüncesidir. Elinizden geldiğince ona yanında olduğunuzu hissettirmeye çalışın. "Bu işte birlikteyiz ve hiçbir yere gitmiyorum" mesajını ona sık sık verdiğinizden emin olun.
  5. Partnerinizin kaygısını güçlendirmediğinizden emin olun. Zaman zaman iyi niyetle yaptığınız bir şey karşınızdaki kişinin zararına olabilir. Örneğin; partnerinizin zorlandığını bildiğiniz için her zaman telefonu siz açıyorsanız -istemeden de olsa- partnerinizin korkularının sürmesini kolaylaştırıyor olabilirsiniz. Partnerinizi en çok kaygılandıran durumları gördükçe onun üzülmesini, endişelenmesini istemediğiniz için onu bu tarz durumlardan korumaya çalışıyor olabilirsiniz. Fakat böyle yaparak partnerinize endişelerinin üstesinden gelmesi için bir şans tanımamış oluyorsunuz.
  6. Kendi bakımınıza odaklanmayı ihmal etmeyin. Kaygılı biriyle yaşadığınızda ilişkinizde ve evde çok fazla gerginlik olabilir. Böyle bir ortamda öz bakım rutinleri geliştirmek oldukça faydalı olacaktır. Halihazırda kendi fiziksel, ruhsal, duygusal sağlığınıza iyi gelmesi için neler yaptığınızı düşünün. Hangi alanlarda daha çok kendinize vakit ayırmanız gerektiğine karar verin.
Kaygılı biriyle romantik bir ilişki kurmak oldukça stresli olabilir. Tüm zorlayıcı taraflarının yanında anksiyete hakkında bilgi sahibi olduğunuzda, sağlıklı sınırlar koyabildiğinizde ve öz bakımınızı ihmal etmediğinizde hem kendiniz hem partneriniz hem de ilişkiniz için işleri kolaylaştırabilirsiniz. Anksiyete problemlerinin profesyonel destek alındığında bir hayli tedavi edilebilir psikolojik problemler olduğunu da belirtmek istiyoruz. Fakat destek alıp almayacağına karar vermeyi de en nihayetinde partnerinize bırakmalısınız. Neden destek almayı reddettiği üzerine konuşabilir, sebeplerini anlamaya çalışabilirsiniz. Kaygılı bir partneriniz olduğunda yapabileceğiniz en iyi şey ihtiyaç duyduğu anda destekleyici, cesaretlendirici ve sevgi dolu bir partner olabilmektir.

[1] Markway, G. (2017, June 29). Loving Someone with an Anxiety Disorder. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/shyness-is-nice/201706/loving-someone-anxiety-disorder
[2] Tartakovsky, M. (2018, July 08). How to Support an Anxious Partner. Retrieved from https://psychcentral.com/blog/how-to-support-an-anxious-partner/

Benzer yazılar

Winslow Homer – On the Stile

Romantik İlişkilerde Takım Olabilmek: Ortak Hedefler

Aşk ve uyum mutlu bir romantik ilişki için önemli olsa da ortak ilişki hedefleri belirlemek, güçlü ve sürdürülebilir bir ilişkiye sahip olmamızda önemli bir rol oynuyor.
Domenico Ronca – Jealousy

Kıskançlık romantik ilişkiler için sağlıklı olabilir mi?

Kıskançlık doğru zamanda ortaya çıktığında ve doğru yönetildiğinde romantik ilişkilerimizdeki tatmini, güveni ve bağlılığı artırabiliyor.
Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor
Lionel Le Jeune - Indian Summer

Daha Motive Hissetmeniz Mümkün!

Uzun süredir motivasyonsuz ve amaçsız hissediyor, günlerinizin durağan ve birbirinin aynısı gibi geçtiğini düşünüyorsanız languishing yaşıyor olabilirsiniz.
Mary Cassatt - Summertime

FOMO: Bir Şeyleri Kaçırma Korkusu

Arkadaşlarımızın davet edilmediğimiz buluşmalardan fotoğraflarını görmek ya da işsizken bir arkadaşımızın işe başladığını görmek… Bunlar içine korku salıyor mu? Eğer evetse FOMO’dan muzdarip olabilirsin!
Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!
Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!

Mezun Oluyorum. Peki Ya Sonra?

Gelin mezuniyet kaygısı ile nasıl başa çıkabileceğimize göz atalım.

İlişkilerdeki 4 Alarm Verici İşaret

Romantik ilişkilerimizde büyük sorunlar baş göstermeden önce genellikle bize küçük ve gizli bazı uyarı işaretleri veriyorlar. Bu işaretler hakkında farkındalık kazanmak hem sağlığımızı korumamıza hem de daha olumlu ilişkilere adım atmamıza yardımcı olabilir.

footer