Arkadaşlık Nasıl Kurulur?

yer tutucu

Alper Günay

Arkadaşlık Nasıl Kurulur?

The Last Supper - Leonardo Da Vinci

The Last Supper - Leonardo Da Vinci

Bu yazımızda aslında hayatımızda çok büyük bir önem taşıyan ama çoğu zaman varlıklarını sorgulamadan kabul ettiğimiz için üzerine fazla düşünmediğimiz arkadaşlıklardan bahsedeceğiz. Küçük yaşlardan itibaren hepimiz arkadaşlar ediniyor, onlarla sosyalleşiyor ve çeşitli şeyler paylaşıyoruz. Kişiler ve paylaşılanlar değişse bile arkadaşlık kavramı herkesin hayatında belli bir yere sahip oluyor. Bazılarımız kolayca arkadaş edinip yakın ilişkiler kurarken, bazılarımız için yeni arkadaşlıklar kurmak ve bu arkadaşlıkları ilerletmek çok daha zor olabiliyor.
relate-banner

Sosyal becerilerimiz güçlü olsun ya da olmasın, hepimizin yalnız kaldığı veya yeni arkadaşlara ihtiyaç duyduğu dönemler olabiliyor. Böyle dönemlerde yapabileceğimiz tek şey oturduğumuz o kafede ara sıra kafamızı kitaptan kaldırıp hüzünle etrafımızdaki arkadaş gruplarına bakmak mı? Araştırmalara göre hayır, o kadar da ümitsiz değiliz ve aslında farklı stratejilerden faydalanarak arkadaş edinmeyi daha kolay hale getirmek de mümkün.

İnsanlara kendileri hakkında sorular sorun. Princeton Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, insanların kendilerinden bahsetmekten aldıkları keyif, yemek yemek veya para kazanmaktan aldıkları keyiften çok daha fazla. Hatta yapılan deneylerde insanların kendilerinden bahsetmeyi deney katılım ücreti almaya tercih ettikleri gözleniyor. İnsanlara kendilerinden bahsetmeleri için fırsat yaratarak, sizinle geçirdikleri vakitten keyif almalarını ve size daha yakın hissetmelerini sağlayabilirsiniz.

İşyerinde veya okulda daha büyük ve kalabalık masalarda yemek yiyin. Geçmişte yapılan birçok araştırma gösteriyor ki insanlarla aramızdaki fiziksel mesafe azaldıkça onlarla etkileşime girme ihtimalimiz artıyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde yapılan bir araştırmaya göre, öğle yemeklerini daha büyük masalarda yemeyi tercih eden insanların sosyal çevreleri çok daha hızlı büyüyor. Bu masalarda yemek yiyen insanların arkadaş sayıları diğer masalardaki insanlara oranla daha fazla oluyor. Ayrıca bu insanlar sadece kendi arkadaş sayılarını artırmakla kalmıyor; sosyal bir köprü görevi görüp kendi arkadaşlarının da yeni insanlarla tanışmasını sağlıyorlar.

Müdavimlik kültürünü benimseyin. Hiç tanışmamış olsak bile, insanlarla her karşılaşmamızda aşinalık hissi biraz daha güçleniyor ve bu da birbirimizi daha hoş bulmamıza sebep oluyor. Aynı kafeye sık sık gitmek, aynı restoranda sık sık yemek yemek ya da aynı parkta sık sık yürüyüş yapmak bu yerlerde vakit geçiren diğer insanlar için daha tanıdık bir sima haline gelmemizi ve onların da bize karşı daha pozitif duygular hissetmelerini sağlayabiliyor. Bu da sonrasında insanların bizimle tanışmak istemesine veya olası bir tanışma durumunda bize daha olumlu yaklaşmalarına yol açabiliyor.

Sizinle benzer ilgi alanlarına sahip insanlar bulun. Araştırmalar gösteriyor ki hem partner hem de arkadaş seçimlerimizde, benzer ilgi alanlarına sahip olmak son derece önemli bir faktör. Sosyal çevremizde bize yakın olan insanlarla ortak ilgi alanlarına sahip olma ihtimalimiz, diğer insanlara kıyasla çok daha yüksek. Aynı zamanda bizimle aynı şeyleri seven insanları diğerlerine kıyasla çok daha hoş buluyoruz. Bu nedenle de yeni tanıştığımız insanlarla konuşurken paylaştığımız ortak özelliklere ve ilgi alanlarına dikkat çekmek, bu insanlarla arkadaşlık kurmak için etkili bir yöntem olabilir. Buna ek olarak, ortak olumsuz duygular ya da ortak düşmanlar da yeni arkadaşlıklar için birer başlangıç noktası olabiliyor.

Daha çok gülümseyin. Araştırmalara göre, gülümseyen yüzleri diğer yüzlere kıyasla daha çekici buluyoruz. Gülümseyen insanları gördüğümüzde, gülümsemelerini bize karşı olumlu bir tutum olarak değerlendirip biz de o insanlardan hoşlanıyoruz ve onlara daha olumlu bir tutumla yaklaşıyoruz. Bu sebeple siz de daha çok gülümseyerek insanların sizden hoşlanmasını sağlayabilir ve iletişiminizi daha güçlü kılabilirsiniz.

İnsanlarla tanışmak ve arkadaş olmak için ilk adımı atmakta sorun yaşıyorsanız bu yöntemler sizin için çok faydalı olabilir. Fakat bu yöntemleri kullanırken ilişkilerinizde kendiniz olmayı da unutmayın. Samimi ve dürüst olamıyorsak eğer, arkadaşlıklar zaten ne işe yarar?

[1] Tamir, D. (2012). Disclosing information about the self is intrinsically rewarding. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 109(21), DOI: 10.1073/pnas.1202129109.
[2] Waber, B. (2011). Understanding the Link Between Changes in Social Support and Changes in Outcomes with the Sociometric Badge. Archieve:dspace.mit.edu
[3] Peskin, M. (2004). Familiarity breeds attraction: Effects of exposure on the attractiveness of typical and distinctive faces. Perception, 33(2), 147-157.
[4] Amodio, D. (2005). 'Similarity breeds liking' revisited: The moderating role of commitment. Journal of Social and Personal Relationships, 22(6), 817-836.
[5] Aronson, E., & Cope, V. (1968). My enemy's enemy is my friend. Journal of Personality and Social Psychology, 8, 8-12.
[6] Schoebi, D. (2015). Attuned to the positive? Awareness and responsiveness to others' positive emotion experience and display. Motivation and Emotion, 39(5), DOI 10.1007/s11031-015-9494-x.

Benzer yazılar

Hayatımızdaki Dracula’lar

Sahip olduğunuz enerjiyi tek buluşmada bile içine çekmeyi başaran kişiyi hiç “enerjinizi emen bir vampir” olarak düşündünüz mü?

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
Summer Reveries- Claudia Verciani

3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.
Montmartre Nights - Ania Hobson

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!
Friends That Break Your Heart - James Blake (2021)

Arkadaş Ayrılığı: Friends That Break Your Heart

İngiliz sanatçı Blake yeni albümünde müzikte çok sık görmediğimiz bir tema olan arkadaşlık ilişkilerindeki ayrılıkları ele alıyor.

Bağlanma Hakkında Kitaplar

Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!

Neden arkadaşlıklarımızı sona erdiririz?

Her ilişki bir gün bitme riski taşıdığı gibi arkadaşlık ilişkilerimiz de bir gün bitebilir. Peki bir arkadaşlığın bitmesindeki ana sebepler neler olabilir?
Tijana Draws

Oyun Rehberi

Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.

footer