Mükemmel Bir Seks Hayatı Ulaşılmaz Değil

yer tutucu

Ande Ömeroğlu

Mükemmel Bir Seks Hayatı Ulaşılmaz Değil

Afternoon - Gina Blickenstaff

Afternoon - Gina Blickenstaff

Cinselliğin bir ilişkinin kurulması ve devamı için ne kadar önemli olduğundan önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Seksteki tatmin ve kalite, ilişkideki tatmini de etkiliyordu. İyi bir seks yaşantısına sahip olmak, partnerlerin ilişkilerindeki tatminlerini artırıyordu. Peki harika bir seks yaşantısına sahip olmak için ne yapmalı?
relate-banner

Bu konuda yapılan geniş kapsamlı bir araştırma, bu sorunun cevabını vermede yardımcı oluyor. 24 ülkeden 70 bin kişiyle yapılan görüşmeler sonucunda cinsellik konusunda başarılı ve mutlu olan çiftlerin bazı davranışlarda ortaklaştıkları görülüyor. Bu çiftler:

  • Birbirlerine her gün içtenlikle seni seviyorum diyorlar.
  • Bir neden aramaksızın, durduk yere, tutkuyla öpüşüyorlar.
  • Birbirlerine sürpriz romantik hediyeler alıyorlar.
  • Erotik olarak partnerlerini neyin tahrik ettiğini veya neyin partnerlerine iyi gelmediğini biliyorlar.
  • Başka insanların yanındayken dahi fiziksel olarak temas halinde oluyorlar.
  • Oyunlar oynuyor, birlikte eğleniyorlar.
  • Kucaklaşıp, sarılıyorlar.
  • Seksi uzun listelerin sonunda ulaşılan bir şey olarak görmüyorlar, seks öncelikleri oluyor.
  • Arkadaşlarıyla beraber vakit geçiriyorlar.
  • Birbirleriyle seks yaşantıları hakkında rahatlıkla konuşabiliyorlar.
  • En az haftada bir baş başa kalabilecekleri bir zaman ayarlıyorlar.
  • Romantik tatillere çıkıyorlar.
  • Birbirlerine yönelme/yaklaşma konusunda bilinçli oluyorlar ve buna önem veriyorlar.
Kısaca partnerler birbirlerine aşk ve yakınlıkla yaklaşarak sıklıkla duygusal ve fiziksel temasta bulunuyorlar. John Gottman'ın kendi araştırma laboratuvarında 40 yılı aşkındır topladığı veriler de bunu destekliyor. Bunun yanı sıra birlikte sarılıp yatmayan partnerlerin yalnızca %6'sının iyi bir seks yaşantısına sahip olduğu gözlemleniyor. Peki buna ek olarak, kötü seks yaşantısına sahip insanlar başka hangi davranışları gösteriyorlar?

  • Sıradan bir hafta içerisinde çok az birlikte zaman geçiriyorlar.
  • Kadınlar çocuklarına fazlaca odaklanırken, erkekler işlerine fazlaca odaklanıyorlar.
  • Az sohbet ediyorlar. Sohbet ettiklerinde de çocuğun bakımı, arabanın tamiri gibi genellikle yapılması gerekli ya da zorunlu şeyler üzerine konuşuyorlar.
  • İlişkileri için yapacaklarını değil de diğer yapılacak işleri ön planda tutuyorlar.
  • Ayrık ve paralel yaşamlar sürüyorlar.
  • Birbirlerine yönelmek/yaklaşmak konusunda istekli olmuyorlar.
Bu çalışmalar, bize harika bir seks yaşantısına sahip olmak için iyi ve sağlıklı bir ilişkiye sahip olmanın önemini gösteriyor. İlişkilerine önem veren; birbirlerine aşk, arkadaşlık ve şefkat ile yaklaşabilen çiftler, hem yatak odasında hem de genelde sağlıklı ve sağlam bir ilişkiye sahip olabiliyorlar. İyi bir seks yaşantısı için partnerlerin birbirleri hakkında seks arzularını uyandırıcı ya da söndürücü şeyleri bilmeleri büyük önem tanışıyor. Bunları öğrenebilmenin yolu da seks yaşantıları hakkında rahat ve açık bir şekilde konuşabilmekten geçiyor. Birbirlerine karşı bu şekilde davranmayı başarabilen çiftler, hem ilişkilerinde hem de seks yaşantılarında tatmini buluyorlar. Böylece harika bir seks yaşantısına sahip olmak ulaşılabilir hale geliyor.

Not: Bu yazının bazı kısımları dünyaca ünlü ilişki araştırmacısı ve terapisti John Gottman'ın kendi kaleme aldığı "Building a Great Sex Life is Not Rocket Science" isimli yazısından çevrilmiştir.

[1] Northrup, C., Schwartz, P., & Witte, J. (2013). The Normal Bar: The surprising secrets of happy couples and what they reveal about creating a new normal in your relationship. New York: Harmony House.
[2] Klein, W., Izquierdo, C., & Bradbury, T. N. (2007). Working relationships: Communicative patterns and strategies among couples in everyday life. Qualitative Research in Psychology, 4(1-2), 29-47.

Benzer yazılar

Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!
Ron Hicks, 1965

İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Romantik ilişkilerin sonunu getiren en temel sebeplerden biri olan sadakatsizlik nasıl gerçekleşir? Herhangi biri aldatılmaktan sorumlu olabilir mi?

Her Zaman Mutlu Olmak Zorunda Değiliz!

Her duygunun hayatımızda bir yeri, görevi ve işlevi olsa da en çok mutluluk hakkında konuşuyor ve en çok mutlu hissetmek istiyoruz. Oysa, mutlu hissetmemek de mutlu hissetmek kadar normal.

Acilen Sevgili Aranıyor!

Online dating uygulamalardan tanıştığımız kişileri çok hızlı bir şekilde tanıyıp ardından hemen buluştuğumuz bu dönemin artıları ve eksileri neler olabilir?

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?
Joseph Lorusso - Cafe Kiss

Libido Nedir ve Romantik İlişkileri Nasıl Etkiler?

Cinsellikle ilişkimizi yakından etkileyen libidoyu nasıl tanımlıyoruz? Cinsel isteğe ve bu isteğin ilişkilerimizdeki yerine odaklanıyoruz.

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

footer