Yaş, Memnuniyet, Cinsiyet: İlk Cinsel Deneyim

Berfin Gülbahçe

Berfin Gülbahçe

Yaş, Memnuniyet, Cinsiyet: İlk Cinsel Deneyim

Untitled - Denis Sarazhin

Untitled - Denis Sarazhin

Gerilim, daha fazla gerilim, bitmek bilmeyen yanlış bilgi bombardımanı, daha da fazla gerilim, bir torba dolusu mit, kafa karışıklığı, korku ve en önemlisi, merak: İlk cinsel ilişki genel olarak bu kavramlarla hafızalarımızda yer ediniyor. Bu mit kaosu içerisinde yapılmış olan bilimsel çalışmalardan ilk cinsel deneyimdeki yaş etmenine, memnuniyete ve cinsiyet farklılıklarına dair kısa bir derleme hazırladık.
relate-banner

Not: Kaynaklardaki tüm makaleler cinsel deneyimi heteronormatif bir çerçevede "penetrasyon" olarak tanımlandığından ötürü bu yazıda da ilk ilişki aynı sınırlarda tanımlanmıştır.

  1. İlk deneyimdeki yaşımız ve deneyimin zamanlaması bizi nasıl etkiliyor?
Genç yaştaki cinsel deneyim genel olarak düzenli bir ilişkide olan, sevdiğini ve sevildiğini hisseden çiftlerde ya da sadece seksin nasıl bir his olduğunu öğrenme merakına kapılan bireylerde görülüyor. Bunun yanında, deneyimin uzun süreli etkileri de var: Bir seks terapistine yolunuz düşerse size soracağı ilk sorulardan biri ilk cinsel deneyiminizin ne zaman gerçekleştiği oluyor. Zira, bu genel olarak sonraki seks hayatınızda son derecede etkili olan bir anıdır. Yapılan farklı çalışmalarda da bu ortaya konuyor. Örneğin, yaş ne kadar erkense cinsel hastalık kapma, ilk ilişkiden pişman olma ve cinsel açıdan zevk alamama ihtimaliniz de o kadar yüksek. Erken ilişkinin yüksek ihtimalle getirebileceği olumsuzluk zinciri burada durmuyor: Genç kadınların ve çiftlerin en büyük korkularından biri olan istenmeyen hamileliklerin oranı da ilk ilişki yaşı azaldıkça yükseliyor.

Diğer yandan, ilk deneyimdeki gençleşen yaş her zaman aynı olumsuz etkileri göstermeyebiliyor. Örneğin, ülke bazında baktığımızda, İsveç'teki kadın bir bireyin ilk cinsel deneyiminden sonra olumsuz hislere kapılması olasılığının Amerikan bir yaşıtı ile karşılaştırıldığında daha düşük olduğunu görüyoruz. Bu durumun, İsveç'in özellikle evlilik öncesi cinsel yaşam hakkında daha liberal düşünen bir yer olmasından kaynaklanabileceği öne sürülüyor.

  1. İlk deneyimden gerçekten zevk alıp memnun kalabilir miyiz?
Evet, memnun kalabiliriz. Bu durum cinsiyete, beden algısına, kullanılan korunma yöntemine/yöntemlerine, zamanlamaya, partnerden gelebilecek baskıya göre değişkenlik gösteriyor. Örneğin, erkeklerin zevk alma ve duygusal olarak daha iyi hissetme oranı daha yüksek. Beden algısı da ortaya karışık bir tablo koyuyor: Kendi bedeninden memnun olmayan bireyler direkt olarak seksin kendisinden çok seks esnasında nasıl göründüklerine odaklandıkları için ilk ilişkiden memnun kalmayabiliyorlar. Bedenle alakalı başka bir konu ise cinsel organların penetrasyona hazır olmama durumu. İstekli olmaya rağmen stresli olma, acele etme ya da endişe duyma gibi durumlarında ortaya çıkan iktidarsızlık ya da vajinal kuruluk ilk deneyimde sıkça görülen durumlar arasında yer alıyor. Bu noktada partnere zaman tanımak, anlaşarak ertelemek ya da hem kendi hem de karşı tarafın bedenini daha iyi tanımaya yönelik yapılan aktiviteler ve kayganlaştırıcı kullanımı size ve partnerinize yardımcı olabilir.

Diğer bir stres etmeni ise hamilelik korkusu. Bu korku, beden algısına benzer şekilde psikolojik bir bariyer olarak karşımıza çıkıyor. Kullanılan korunma yönteminin ilişki sırasında başarısız olması, yöntemin istatiksel güvenirliği gibi konular alınan zevk miktarını etkileyebiliyor. Kısacası, bu stres elementlerini minimuma indireceğiniz bir ilk ilişkiden memnun kalma ihtimaliniz ciddi oranda artıyor. Son olarak, tüm bu faktörler doğal olarak orgazm oranını da etkiliyor: Ottawa Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, ilk ilişkide kadınların %6'sı, erkeklerin ise %62'si orgazmı deneyimliyor.

  1. İkili bazda cinsiyet farklılıkları burada nasıl karşımıza çıkıyor?
Atanmış cinsiyet olarak kadın-erkek bazındaki ortak noktalar aslında sanıldığından daha kısıtlı. Bu ortak noktalar arasında dış görünüş ve performans endişelerinin yanında ilk cinsel deneyim yaşının 15 ile 19 arasında değişkenlik göstermesi ve ilk ilişkinin zamanlaması konusunda partnerle anlaşmaya çalışırlarken yaşanan ikililikler göze çarpıyor. Farklılıklar ise saymakla bitmiyor: Erkeklerde ilk ilişki yaşamanın sebebi genelde "yaşıtlarından geri kalmama", "yetişkin bir adam olma", "fiziksel olarak tatmin olma", "farklı hissetmeyi isteme" gibi motivasyonlarken bunlar kadınlarda "sevdiği biriyle daha yakın bir ilişki kurmak isteme", "parterine duygusal olarak daha fazla bir şey veremeyeceğini düşünüp ilk tecrübeyi yaşatmak" gibi daha heteronormatif ve erkek-egemen diskurun yan ürünü olan motivasyonlara dönüşüyor. Çevrenizde de hep görüp duyabileceğiniz üzere erkek, "bakireliği alıyor"; kadın ise "kaybediyor". Bu şekilde ilk cinsel deneyim aslen eril olan bir anıya dönüşmüş oluyor. Araştırmalarda bu sebepten ötürü "Onunla seks yapıp kurtulmak istedim.", "Kendimden verebileceğim başka bir şey kalmamıştı." benzeri anlatım ögeleri ön plana çıkıyor.

Bunlara rağmen, kadınların da ilk ilişkilerinden zevk alacağı, geriye dönüp baktığında pişman hissetmeyeceği güvenli ortamlar ve ilişkiler de mevcut. Bunun yolu en başta cinsel eğitimden geçiyor. Bu konuda biraz bile fikrinizin olması ilk deneyimin sizde olumlu bir yer edinmesi olasılığı artıyor. Bunun yanında, kişinin kendi tercihlerini tanıması ve neyi sevip sevmediğini keşfedip açık bir şekilde partnerine aktarması büyük oranda yardımcı oluyor. Cinsel sınırlarımızı keşfetmemiz ve onları cinsel deneyimlerimiz sırasında korumamız da cinsellikten keyif almamız ve iyi oluşumuz için büyük önem taşıyor. Sınırlar üzerine keyifli ve bilgilendirici bir yolculuğa çıkmak, günlük hayata yönelik egzersizler yapmak için Relate uygulamasında bulunan "Kişisel Sınırlar İnşa Etme" yolculuğuna göz atabilirsiniz.

Toparlamak gerekirse kendinizi, partnerinizi, ihtiyaçlarınızı, isteklerinizi ve sınırlarınızı ne kadar iyi tanırsanız ilk ilişki tecrübenizi de bir o kadar olumlu bir şekilde yaşayabilirsiniz. Bu konu hakkındaki verilerin ışığında tüm toplumlar için daha kaliteli ve bilime dayalı cinsellik eğitimine ne kadar ihtiyacımız olduğunu da anlamış oluyoruz. Umuyoruz ki bu konu hakkında yazdıkça, düşündükçe, okudukça cinsellik hakkında daha rahat konuşulan, bir tabu olarak görülmeyen, mitlerden uzak bir konu haline dönüşecektir.

[1] Holland, J., Ramazanoglu, C., Sharpe, S., & Thomson, R. (2010). Deconstructing virginity - young people's accounts of first sex. Sexual and Relationship Therapy, 25(3), 351-362.
[2] Reissing, E. D., Andruff, H. L., & Wentland, J. J. (2012). Looking back: the experience of first sexual intercourse and current sexual adjustment in young heterosexual adults. Journal of Sex Research, 49(1), 27-35.
[3] Vasilenko, S. A., Kugler, K. C., & Rice, C. E. (2016). Timing of first sexual intercourse and young adult health outcomes. Journal of Adolescent Health, 59(3), 291-297.
[4] Dickson, N., Paul, C., Herbison, P., & Silva, P. (1998). First sexual intercourse: age, coercion, and later regrets reported by a birth cohort. Bmj, 316(7124), 29-33.
[5] Singh, S., Wulf, D., Samara, R., & Cuca, Y. P. (2000). Gender differences in the timing of first intercourse: data from 14 countries. International Family Planning Perspectives, 21-43.
[6] Vasilenko, S. A., Ram, N., & Lefkowitz, E. S. (2011). Body image and first sexual intercourse in late adolescence. Journal of Adolescence, 34(2), 327-335.
[7] Plannedparenthood.org. (2021, 12 January). What happens the first time you have sex? [online] Available at: https://www.plannedparenthood.org/learn/teens/sex/virginity/what-happens-first-time-you-have-sex>; .
[8] Cohut, M. (2018) (2021, 15 January). Sex anxiety: How can you overcome it? [online] Avaliable at <https://www.medicalnewstoday.com/articles/321304> [9] Pinquart, M. (2010). Ambivalence in adolescents' decisions about having their first sexual intercourse. Journal of Sex Research, 47(5), 440-450.[10] Aslan, E., Bektaş, H., Başgöl, ş., Demir, S., & Vural, P. I. (2014). Üniversite öğrencilerinin cinsel sağlık konusundaki bilgi düzeyleri ve davranışları. Sted, 23(5), 174-182.

Benzer yazılar

Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!
Ron Hicks, 1965

İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Romantik ilişkilerin sonunu getiren en temel sebeplerden biri olan sadakatsizlik nasıl gerçekleşir? Herhangi biri aldatılmaktan sorumlu olabilir mi?

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?
Joseph Lorusso - Cafe Kiss

Libido Nedir ve Romantik İlişkileri Nasıl Etkiler?

Cinsellikle ilişkimizi yakından etkileyen libidoyu nasıl tanımlıyoruz? Cinsel isteğe ve bu isteğin ilişkilerimizdeki yerine odaklanıyoruz.

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.
Druk - Thomas Vinterberg (2020)

Tehlikeli Bir Alkol Deneyi: DRUK

Yaşamanın keyfini unutmuş orta yaş krizindeki dört öğretmenin içlerindeki coşkuyu bulmaya çalışma öyküsünü anlatan bir Danimarka filmi.

footer