Flört Şiddetini Gösteren Uyarıcı İşaretler

Pelin Gömleksiz

Pelin Gömleksiz

Flört Şiddetini Gösteren Uyarıcı İşaretler

She Sat Waiting - Ron Hicks

She Sat Waiting - Ron Hicks

Bir romantik ilişki içerisindeyken sorunlar, çatışmalar ya da görüş ayrılıkları yaşamak oldukça normal olsa da bazen partnerimizin verdiği tepkilerin ne derece sağlıklı olduğunu fark etmek zor olabiliyor. Örneğin, hararetli bir tartışma sırasında sizi itti. Bunu o anki öfkesine verecek ve hiç yaşanmamış mı sayacaksınız? Ya da belki size karşı değil ama diğer insanlarla ya da hayvanlarla olan ilişkisini düşündüğünüz zaman şiddeti normalleştirdiğini mi düşünüyorsunuz? Örneğin, partneriniz bir köpeğin şiddet görmesini normal karşılıyorsa ve hatta geçmişinde kendisi de bir hayvana şiddet uyguladıysa bunu onun sizinle olan ilişkisinden tamamen bağımsız tutabilir misiniz?
relate-banner

Flört şiddeti yazımızda flört şiddeti kavramının nasıl tanımlandığından ve neleri içinde barındırdığından (fiziksel, duygusal, cinsel şiddet ve ısrarlı takip) bahsetmiştik. Bu yazımızda ise bir ilişki içindeyken şiddete uğrama ihtimaliniz olabileceğini gösteren uyarıcı işaretler nelerdir bunları anlatacağız.

Amerikan Psikoloji Derneği'ne göre aşağıda sıralayacağımız faktörlerin varlığı kişinin o ilişkide şiddete maruz kalma ihtimali olduğuna dair bizi uyarıyor:

  1. Kişinin geçmişten getirdiği veya değişim göstermeyen işaretler:
  • şiddet içeren ya da agresif davranış geçmişi
  • Geçmişte zorbalığa maruz kalmış olması
  • Küçük yaşta şiddet içeren bir olaya dahil olması ya da böyle bir olayı gözlemlemesi
  • Erken dönem çocukluk çağında istismara maruz kalması ya da yetersiz bakım/sevgi görmesi
  • şiddete göz yuman, ses çıkarmayan bir ailede yetişmiş olması
  • Hayvanlara acımasız davranma geçmişi
  • Major mental rahatsızlığa sahip olması
  • Herhangi bir duyguyu hissetmemesi veya empati yoksunluğu çekmesi
  • Vandalizm geçmişi
  1. Zamanla veya bir olaya, duruma karşı verilen tepkilerde ortaya çıkan işaretler:
  • Ciddi oranda alkol ya da uyuşturucu madde kullanıyor olması
  • Bir çeteye üye olması ya da bir çetenin üyesi olmak için aşırı derecede istek duyması
  • Silahlara erişim sağlayabilmesi ya da silah kullanmaya karşı hayranlık duyması
  • Öfke gibi duygularını kontrol etmede zorlanması
  • Arkadaş çevresinden veya günlük aktivitelerden kendini geri çekmesi
  • Kendisini sık sık dışlanmış veya yalnız hissetmesi
  • Sürekli olarak kendisine saygı duyulmuyormuş gibi hissetmesi
  1. Yeni veya aktif işaretler:
  • Sıklıkla kavgaya dahil olması
  • Alkol veya uyuşturucu madde kullanımında artış
  • Risk almasını gerektiren davranışlarda artış
  • Akademik veya iş performansının düşmesi
  • şiddet içeren eylemleri nasıl gerçekleştireceğini planlaması
  • Silah edinmesi ya da taşıyor olması
Tüm bu işaretlerin yanı sıra partnerinizin toplumsal cinsiyetle ilgili ne düşündüğü de size ilişkinizde şiddet olup olmadığını sorgulatabilir. Örneğin, erkeklerin kadınlardan daha güçlü veya daha mantıklı olduğuna inanıyor mu? Kadınların erkekler tarafından korunması gerektiğini düşünüyor mu? Kadınların ve erkeklerin "doğaları gereği" farklı işler için yaratıldıkları fikrine ne kadar inanıyor? Toplumda yerleşmiş cinsiyet normlarını benimseyen kişilerin bu bakış açısının getirdiği gibi davranması kaçınılmaz oluyor ve bu durum da flört şiddetine sebep olabiliyor.

Yine Amerikan Psikoloji Derneği'ne göre ilişkinizde bu işaretlerle karşılaştığınızı düşünüyorsanız ilk olarak güvenebileceğiniz, endişelerinizi ciddiye alacak biriyle iletişime geçebilirsiniz; bu kişi ailenizden biri, rehberlik ve danışmanlık hocanız, herhangi bir öğretmeniniz veya bir arkadaşınız olabilir. 2005 yılında yapılan bir araştırmaya göre, şiddete maruz kalan kadın üniversite öğrencilerinin neredeyse yarısı bunu başkalarıyla paylaşmaktan kaçınıyor. Ona karşı öfke duyuyor olmanıza rağmen hala onu sevdiğinizi hissediyor olabilirsiniz, "Çok kızgın bir anındaydı" gibi gerekçelerle onun davranışlarına mantıklı açıklamalar bulmaya çalışıyor olabilirsiniz fakat şiddete maruz kalıyor olmanıza rağmen ilişkiyi devam ettirmek ne yazık ki umduğunuz şekilde sonuçlanmayabilir. Hatta araştırmalara göre bu şekilde istismara maruz kaldığı bir ilişkide kalmaya devam eden kişiler, zamanla çoğu kadının ilişkisinde bunları yaşadığını düşünmeye başlıyor ve bu durum şiddeti daha normal ve tolere edilebilir görmelerine yol açıyor.

Ülkemiz özelinde konuşursak şiddet içeren bir ilişkiden kurtulmanın ne kadar zor olduğunu her gün medyada gördüğümüz kadına şiddet içeren herhangi bir davanın sonucunda çıkan kararlardan anlamak mümkün. Ne yazık ki erkek egemen hukuk bu noktada devreye giriyor ve duruşma salonlarında avukatlar, cinsel saldırıya maruz kalan ve ardından öldürülen genç bir kadının geçmiş cinsel yaşamını sorgulamaya kadar gidebiliyorlar. Hal böyle olunca şiddet içeren bir ilişkiyi sonlandırırken bireysel olarak yapabileceklerimiz nelerdir sorusu önem kazanıyor. Öncelikle şiddet içeren bir ilişkiye son vermenin sağlıklı bir ilişkiyi sonlandırmakla aynı şekilde ilerlemeyeceğini anlamamız gerekiyor. Örneğin, ayrıldıktan sonra arkadaş kalamazsınız ve iletişim kanallarını kapatmalısınız. Sizinle son bir kez vedalaşmak için görüşmek isteyebilir, size ulaşmaya çalışabilir, her şeyden önce bunun tehlikeli olup olmadığına karar vermelisiniz. Eğer öyle ise örneğin, size attığı tehdit içeren mesajları silmemelisiniz ve gerekli yerlerle paylaşmalısınız. Kendinize sık sık bunun sizin suçunuz olmadığını hatırlatmalı, en önemlisi de yapabiliyorsanız mutlaka bir profesyonelden destek almalısınız.

Başvurabileceğiniz yerler:


[1] American Psychological Association. Warning signs of youth violence. Retrieved from https://www.apa.org/helpcenter/warning-signs
[2] Carr, J. L., & Vandeusen, K. M. (2002). The Relationship Between Family of Origin Violence and Dating Violence in College Men. Journal of Interpersonal Violence, 17(6), 630-646. Carr, J. L., & Vandeusen, K. M. (2002). The Relationship Between Family of Origin Violence and Dating Violence in College Men. Journal of Interpersonal Violence, 17(6), 630-646.
[3] Amar, Angela & Gennaro, Susan. (2005). Dating violence in college women: Associated physical injury, healthcare usage, and mental health symptoms. Nursing Research, 54, 235-42.
[4] Pipes, R. B., & LeBov-Keeler, K. (1997). Psychological abuse among college women in exclusive heterosexual dating relationships. Sex Roles, 36(9-10), 585-603.
[5] Cansu, B. (2019, şubat 6). şule Çet davasında sanıklardan skandal savunma. BirGün. Retrieved from https://www.birgun.net/haber-detay/sule-cet-davasi-basladi.html

Benzer yazılar

DALL-E

Dijital Partner Şiddeti

“Onu takipten çıkacaksın!” “Şifreni mi değiştirdin?” Bu cümleler tanıdık mı? Eğer böyle söylemlerle karşılaştıysanız dijital şiddeti deneyimlemiş olabilirsiniz.
Nina Sinitskaya - Embrace

Sürdürülebilirliğin Çekiciliği

Bireylerin dünyayı önemsemesi onları daha iyi birer partner yapabilir mi? Kimler etik yaşam standartlarını benimsemeye daha yatkın? Sorularınızın cevabı yazımızda!

Marina - Ancient Dreams in a Modern Land

Marina cinsiyetçi tutumlara ve kadın cinselliğe dair normlara eleştiriler sunuyor. Peki hangi şarkıları hangi mesajı vermek istiyor?
4:44 - Jay-Z (2017)

Erkekliği Yeniden Tanımlamak: 4:44

Geleneksel erkekliğin özellikleri arasında feminen ve güçsüz görünmemek yer alıyor. Jay-Z’nin albümü ise bunu değiştiriyor!
Faceless Portraits - Norris Yim

Biyolojik Perspektiften Aşk

Midedeki kelebekler, hızlı kalp atışı ve terleyen avuçlar... Bu fizyolojik tepkiler, aşık olduğumuzda hormonların işleyişiyle bağlantılı.
Self-portrait with Her Daughter - Elisabeth Vigee Le Brun

Çocukluk Çağında Duygusal İhmale Maruz Kalmak

Bir çocuğun en çok ihtiyacı olan şeylerden biri de ilgi görmek! Ebeveyni tarafından ihmal edilen çocuğun öz benliği zedelenebiliyor.
Dış tehdit ve müdahele (bekleniyor) / (In anticipation of ) An External threat and intervention - Eda Gecikmez

İş Yerlerinde Cinsiyet Eşitsizliği - 1

İş yerinde cinsiyet eşitsizliği hala bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Temsil imkanı sağlansa bile kadınlar sorunlarla karşılaşıyorlar.

Çocuğunuzu hem sevip hem de...

Annelik her zaman mutlu anlardan ibaret olmayabiliyor. Sınır koymakta ya da benliğinizi korumakta zorlanıyorsanız yalnız değilsiniz.
Love in Florence - Vincenzo Balocchi (1940s)

Karşınızdaki Kişiyle Yakınlık Kurmanıza Yardımcı Olan 36 Soru

Bir insanı tanımak, o kişiyle yakınlık kurmak ve bu yakınlığın dozunu ayarlamak kolay olmayabiliyor. Bu sorular işinizi kolaylaştıracak!

Şiddete maruz kalanlara nasıl yardımcı olabiliriz?

Çevrenizde şiddete maruz bırakılmış biri var ve ne yapacağınızı bilemez durumda mısınız? Bu öneriler size ve yakınınıza yardımcı olabilir.

footer