İlişkileri Mutlu Bir Şekilde Sürdürme Davranışları

yer tutucu

Berk Bilmez

İlişkileri Mutlu Bir Şekilde Sürdürme Davranışları

Anne Magill - As the Leaves Fall

Anne Magill - As the Leaves Fall

İlişkiyi devam ettirme, yakın ilişkiler psikolojisinde ilişkinin mevcut durumunu korumak ve/veya daha iyiye gitmesini sağlamak amacıyla yapılan davranışları ve etkileşimleri tanımlıyor. Buna göre, rutin devam ettirme davranışları genel olarak kasıtsız ve dolaylı olarak her gün ilişkimizi devam ettirmek için yaptığımız davranışlara deniyor. Öte yandan, stratejik devam ettirme davranışları ise doğrudan ve kasıtlı olarak mevcut ilişkiyi daha iyi bir hale getirmek için yaptığımız davranışlar olarak tanımlanıyor.
relate-banner

İlişkiyi devam ettirme davranışlarının temel olarak beş değişkenle yakından ilgili olduğu bulunuyor:

  1. İlişkideki memnuniyet: İlişkinin ve partnerimizin beklentilerimizi ne derece karşıladığına göre belirleniyor. İlişkiyi devam ettirme davranışlarının sıkça gösterildiği ilişkilerde genellikle partnerlerin memnuniyet seviyeleri artıyor. Memnuniyet seviyesi yüksek olan kişiler, ilişki devam ettirme davranışlarını daha çok sergiliyorlar.
  2. İlişkiye bağlılık: Kişinin ilişkiye yaptığı manevi yatırım ne kadar fazlaysa çevresinde o kadar daha az alternatif görmeye başlıyor. Bu da partnerler arasındaki bağlılığı güçlendiriyor. Bağlılık derecesi yüksek olan kişiler, ilişkiyi devam ettirme davranışlarını daha çok sergiliyorlar. İlişkiyi devam ettirme davranışları, hem kişilerin ilişkiye bağlılığını gösteriyor hem de uzun vadede ilişkiye harcanan emeği arttırdığı için bağlılığı artırıyor.
  3. İlişkideki kararların ortak ve karşılıklı verilmesi: Partnerler alınan kararlarda veya yapılan gelecek planlarında ortak karar verdiklerinde ve her iki taraf da ilişkiden yarar sağladığına inandığında, ilişkiyi devam ettirme davranışları daha çok sergileniyor.
  4. İlişkideki aşk ve hoşlanma düzeyi: Partnerlerin birbirlerini sevme ve birbirlerinden hoşlanma derecesi ile ilişkiyi devam ettirme davranışları arasında bir ilişki bulunuyor. İlişkiyi devam ettirme davranışları direkt olarak partnerlerin birbirlerine duydukları olumlu duyguları artırıyor.
  5. İlişkinin uzunluğu: İlişkinin uzunluğu bir anlamda ilişkiye yapılan zamansal yatırım anlamına geliyor. İlişkinin uzunluğu ile ilişkiyi devam ettirme davranışları arasındaki ilişki henüz tam olarak netleştirilmese de ilişkinin başında daha az ilişkiyi devam ettirme davranışları gösterildiği ve sonradan bu tarz davranışların arttığı düşünülüyor.
İlişkileri devam ettirme davranışlarının ortak 5 özelliği bulunuyor ve güçlü ilişkilerde bu davranışlar yer alıyor:

  1. Güvence: Kişinin partnerinin kendisini sevdiğinden, kendisine inancı ve bağlılığı olduğundan emin olmasına deniyor. Partnerden ihtiyaç duyduğunda huzur ve güven alabilmek, sevginin farklı şekillerde ifade edilmesi, sadakat gösterilmesi ve beraber gelecek planları yapılması bu kategorideki davranışlara örnek gösterilebilir.
  2. Olumluluk: İlişkideki etkileşimlerin neşeli olmasına ve olumlu izler bırakmasına deniyor. Genel olarak partnere karşı davranışların olumlu olmasının yanı sıra arada partnere küçük sürprizler yapmak, onun hoşuna gidecek şeyleri özellikle yapmaya çalışmak ve hoşuna gitmeyecek şeyleri değiştirmek için uğraşmak bu kategoriye giriyor.
  3. Açıklık: Sağlıklı ve pozitif bir ilişkinin en önemli özelliklerinden biri de açıklık. Duygu ve düşüncelerin partnerle dürüstçe paylaşılması samimiyeti ve yakınlığı artırıyor. Birbirine açık ve dürüst olan partnerler hem olumlu hem olumsuz şeyleri daha rahat paylaşıyorlar. Partnerlerin birbirlerine bu açıklık için güvenli alan oluşturması önem taşıyor. Bu kategoride incelenebilecek davranışlar arasında sorunlar hakkında konuşabilmek, birbirini eleştirmeden dinlemek ve birbirinden tavsiye alabilmek yer alıyor.
  4. Paylaşılan sosyal çevre: Arkadaşların ve diğer sosyal ilişkilerin ortaklaşması partnerleri birbirine yakınlaştırıyor. Sürekli birlikte vakit geçirmektense arada bir ortak arkadaşlarla yapılan aktiviteler, çiftin deneyimlerinin çeşitlenmesine ve sosyal çevreleri tarafından onay gördüklerini hissetmelerine olanak sağlıyor.
  5. Paylaşılan görevler: İlişkide her iki tarafın da eşit sorumluluk alması gerekiyor. Bu ev işlerini ortak yapmaktan tartışmanın ardından ilişkiyi ortak bir şekilde onarmaya kadar çeşitleniyor.
İlişkiyi devam ettirme davranışlarının sürdürülmesindeki en önemli noktalardan biri bu davranışların partner tarafından fark edildiğini bilmek. Partnerlerden biri bu davranışları gösterdiğini düşünüyor ama diğeri bunları fark etmiyor, yeterli bulmuyor veya takdir etmiyorsa ilişkideki memnuniyet azalıyor. İlişkilerin mutlu bir şekilde devam edebilmesi için hem çaba sarf edip ilişki sürdürme davranışlarını aksiyona dökmek hem de partner bu davranışları sergilediğinde onu takdir edebilmek önem taşıyor. Üstelik bu davranışların her zaman büyük sürprizler veya fedakarlık ve uğraş gerektiren eylemler olması gerekmiyor. Bazen partnere gününün nasıl geçtiğini sormak, gün içerisinde güzel bir mesaj göndermek, akşam yatmadan önce onu sevdiğinizi dile getirmek bile ilişkinizi olumlu etkileyebilir.

[1] Ogolsky, B. G., & Bowers, J. R. (2013). A meta-analytic review of relationship maintenance and its correlates. Journal of Social and Personal Relationships, 30(3), 343-367.
[2] Dainton, M., & Stafford, L. (1993). Routine maintenance behaviors: A comparison of relationship type, partner similarity and sex differences. Journal of Social and Personal Relationships, 10(2), 255-271.
[3] University of Illinois College of Agricultural, Consumer and Environmental Sciences. (2013, January 9). Expert suggests tried-and-true strategies to strengthen your relationship. ScienceDaily. Retrieved from http://www.sciencedaily.com/releases/2013/01/130109110059.htm

Benzer yazılar

İlişkilerdeki 4 Alarm Verici İşaret

Romantik ilişkilerimizde büyük sorunlar baş göstermeden önce genellikle bize küçük ve gizli bazı uyarı işaretleri veriyorlar. Bu işaretler hakkında farkındalık kazanmak hem sağlığımızı korumamıza hem de daha olumlu ilişkilere adım atmamıza yardımcı olabilir.

“Ve Sonsuza Dek Mutlu Yaşadılar…”

Bir ilişkiye, çoğu zaman “sonsuza dek mutlu yaşamak” gibi beklentilerle başlarız. Ancak bu beklentiler karşılanmayınca hayal kırıklığına uğrayıp öfkelenir, hatta belki bazen o ilişkide olmaktan pişmanlık bile duyarız.
Hand between Legs - Malcolm Liepke

Kadınlar Mastürbasyon Yapar Mı?

Mastürbasyon halen büyük oranda tabu olarak görülen bir konu ancak kadınların kendi cinselliklerini keşfetmelerinde önemli bir rol oynuyor.
Pomeriggio In Terezza - Vittorio Matteo Corcos

İlişkide İncelik Gösterme Yolları

İçinde nezaketi, ilgiyi, sevecenliği ve anlayışı barındıran "incelik" davranışları ilişkilerin sağlığında belirleyici rol oynuyor.
Dance - Henri Matisse (1910)

Bağlanma Stilleri

Bağlanma stilleri nasıl oluşur ve yetişkinlik döneminde ilişkileri nasıl etkiler? Bağlanma stillerine dair sorularınızın cevapları burada.

footer