İlkler Neden Unutulmaz? - İlk Kalp Kırıklıkları

Begüm Yılmaz

Begüm Yılmaz

İlkler Neden Unutulmaz? - İlk Kalp Kırıklıkları

When the Heart is Young - John William Godward

When the Heart is Young - John William Godward

Yaşanan ilk romantik ilişki, kimileri için çok güzel bir deneyim olurken kimileri için büyük kalp kırıklıklarına ve geleceğe karşı umutsuz hissetmeye neden olabiliyor. İlk aşkın ve ilk kalp kırıklıklarının çoğu kişi için unutulmaz bir yere sahip olduğunu, adeta zihnimize işlendiğini biliyoruz. Peki ilk kalp kırıklıkları ne gibi durumların belirleyicisi oluyor? Bu ilk ve eşsiz deneyimin sonunda gelen hüzünlü süreçle birlikte yaşadığımız o tarifsiz acıyı neden hissediyoruz?
relate-banner

Romantik bir ayrılık sonrası, özellikle de bu ayrılık istenmeyen bir ayrılıksa, kişinin beynindeki fiziksel acıyla ilgili bölgeler aktive oluyor. Yapılan bir araştırmada, yakın zamanda romantik partneri tarafından terk edilmiş kişilere eski partnerlerinin fotoğrafı gösteriliyor. Aynı kişilere sonrasında hemcinsleri olan yakın bir arkadaşlarının fotoğrafı gösteriliyor. Bulunan sonuçlara göre, kişiler eski partnerlerinin fotoğraflarına baktıklarında beyinlerinde acıyla ilgili merkezler aktive olurken arkadaşlarının fotoğrafına baktıklarında böyle bir aktivasyon görünmüyor.

Yaşadığımız ilk kayıp, ileride yaşayacak olduğumuz diğer kayıplardan çok daha farklı bir deneyim oluyor. Çünkü bu ilk kayıp bizi sevdiğimiz insanları aslında her an kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğumuz gerçeğiyle yüzleştiriyor. Aslında herkes bu durumu belirli bir yaş düzeyinde algılayabiliyor fakat durumun gerçekliğini bizzat deneyimlemeden pek de içselleştiremiyoruz. Yaşadığımız her bir kayıp, güvenme ve güvende hissetme duygularımızı zedeleyebiliyor. Öyle ki yaşadığımız erken kayıplar, gelecekte kuracağımız bağlanmaları bile sekteye uğratabiliyor. Öte yandan, yapılan başka bir araştırma özellikle ergenlik yıllarında ilk depresyon atağını yaşamış kişilerde, ondan önceki bir sene içerisinde romantik bir ayrılık yaşamış olma olasılığının bir hayli yüksek olduğunu ortaya koyuyor. İlk depresyon atağının yaşanan bir ayrılık sonrasında gelmesi, bu ayrılığın ne kadar travmatik bir deneyim olabileceğini anlayabilmek için yerinde bir örnek. Ancak tabii ki ayrılıklar herkes için depresyon ya da travmatik bir deneyimle sonuçlanmıyor.

İlk deneyimler sadece ilk olmaları sebebiyle bile hafızada güçlü bir yer tutuyor. Bu sebeple yaptıkları çağrışımlarla yaşananları genellememize yol açabiliyorlar. Yaşadığımız kötü bir ilk deneyim, nasıl bir insan olduğumuz konusunda belli başlı düşünceler geliştirmemize ve kendimizi buna göre yargılamamıza neden olabiliyor. Tekrarlanan deneyimlerde yaşanan durumun tek başına bizimle ilgili olmadığını fark edebilsek de yaşanan ilk problemde yeterli deneyimimiz olmadığından sorunun kaynağı olarak kendimizi görmemiz ve yaşananları kendi karakterimizin sonucu olarak algılamamız kaçınılmaz olabiliyor.

Peki bu ilk kalp kırıklıklarından ne gibi dersler çıkarmak mümkün? Lisans öğrencileriyle yapılan bir araştırma, ayrılık sonrasında kişinin hayatında gerçekleşen pozitif değişikliklere odaklanıyor. Katılımcılar ayrılık sonrası deneyimlerinden bahsediyorlar ve sonuçlara göre yaşanan en büyük pozitif gelişme kişilerin kendi karakterlerinde, davranışlarında ve inanışlarında oluyor. Kişiler, "Ben çok dışadönük bir insanım." gibi genel değerlendirmelerden ziyade, duruma özel olarak "Haksız olduğum zamanlarda bunu kabul etmeyi öğrendim." gibi ifadelerde bulunuyorlar. İkinci en büyük pozitif gelişme ise aile, arkadaşlar ve okul ya da iş hayatında görülüyor. Kişiler, ayrılık sonrası aileleriyle ya da arkadaşlarıyla ilişkilerini daha iyi bir boyuta taşıdıklarını ve okul ya da iş hayatlarında daha başarılı olduklarını belirtiyorlar.

Siz de eğer yaşadığınız kalp kırıklığını anlamlandırmaya çalışıyor ve "Neden böyle hissediyorum?" gibi düşüncelerle boğuşuyorsanız, umarız yazımız size bir yol gösterebilir. Yaşanan kötü bir deneyim, kimi zaman çok daha güzel şeylere vesile olabilir.

[1] Kross, E., Berman, M. G., Mischel, W., Smith, E. E., & Wager, T. D. (2011). Social rejection shares somatosensory representations with physical pain. Proceedings of the National Academy of Sciences, 108(15), 6270-6275.
[2] Dixit, J. (2010). Heartbreak and Home Runs: The Power of First Experiences. Retrieved from: https://www.psychologytoday.com/us/articles/201001/heartbreak-and-home-runs-the-power-first-experiences?collection=100364.
[3] Monroe, S. M., Rohde, P., Seeley, J. R., & Lewinsohn, P. M. (1999). Life events and depression in adolescence: Relationship loss as a prospective risk factor for first onset of major depressive disorder. Journal of Abnormal Psychology, 108(4), 606.
[4] Tashiro, T. Y., & Frazier, P. (2003). "I'll never be in a relationship like that again": Personal growth following romantic relationship breakups. Personal Relationships, 10(1), 113-128.

Benzer yazılar

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.
The Meal - Alex Gross (2016)

Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar

Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
Daughters of Famous Businessman- Michele Del Campo

Arkadaşlık İlişkilerinin Mutsuz Sonu: Arkadaş Ayrılığı

Bir zamanlar bizi bizden iyi bilen dostlarımız zamanla birçok sebeple hayatımızdan çıkabiliyor. Bu yazıda arkadaş ayrılıklarını ve ayrılık acısını inceledik!
Pencere - Oyun Atölyesi

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.
Two Fridas, Frida Kahlo (1939)

İki Frida - Resim Önerisi

İki Frida adlı esere hiç yakından baktınız mı? Frida Kahlo çektiği ayrılık acısını, yalnızlık ve çaresizlik hislerini sanatıyla gösteriyor.
Seduction in Blues and Greens - Malcolm T. Liepke

Neden Ayrılamayız?

Neden bizi çok da mutlu etmeyen bir ilişkinin içinde kalmaya devam ederiz? Olumsuz deneyimlerimize rağmen niye ilişkiyi bitirmeyiz? Cevabı yazımızda!

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Friends That Break Your Heart - James Blake (2021)

Arkadaş Ayrılığı: Friends That Break Your Heart

İngiliz sanatçı Blake yeni albümünde müzikte çok sık görmediğimiz bir tema olan arkadaşlık ilişkilerindeki ayrılıkları ele alıyor.

footer