"Seni Seviyorum" Cümlesi Ne Anlama Geliyor?

Pelin Gömleksiz

Pelin Gömleksiz

"Seni Seviyorum" Cümlesi Ne Anlama Geliyor?

Untitled - Myrtille Henrion Picco

Untitled - Myrtille Henrion Picco

How I Met Your Mother dizisini izlediyseniz Ted'in ilk buluşmalarında Robin'e "Seni seviyorum." dediği o sahneyi hatırlarsınız. Kendisi bundan bir hayli pişman olmuş, Robin de fazlasıyla korkmuştu. Çoğu ilişkide "seni seviyorum" cümlesinin ilk kez söylendiği anın önemi olabiliyor. "Hoşlanıyorum ama seviyor muyum?", "Ya o böyle hissetmiyorsa?", "Söylemek için çok mu erken?" gibi sorular birçok insanın kafasını kurcalayabiliyor. Peki birine "seni seviyorum" dediğimizde bu aslında ne anlama geliyor, sevdiğimiz şey tam olarak ne?
relate-banner

2011 yılında yürütülen bir araştırmaya göre ilişkide seni seviyorum cümlesini ilk söyleyenler, kadınların iki katı kadar bir oranla, erkekler oluyor. Bu farkın altında yatan temel sebebin ilişkiyi bir an önce bir adım öteye taşımakla alakalı olduğu ve bazı durumlarda bu ilan-ı aşkın seks yapabilmek uğruna yapıldığı düşünülüyor. Çünkü aynı araştırma, ilişkide cinsel aktivite başladıktan sonra erkeklerin seni seviyorum derken kadınlara göre daha az mutlu hissettiklerini de buluyor. Katılımcılara bu sevgi ifadelerinin dürüstlüğüne ne kadar inandıkları sorulduğunda ise kadınların seksten öncekilere kıyasla seksten sonrakileri daha inandırıcı bulduğu, erkeklerin ise seksten öncekileri daha inandırıcı buldukları görülüyor.

Peki ana sorumuza geri dönersek seni seviyorum derken tam olarak nasıl bir his içerisindeyiz? Aslında duygular, o esnada yaşadığımız durumun temsil ettiklerini, önemini ve vücudumuzda bunlara bağlı olarak meydana gelen değişiklikleri birbirine bağlayan sinirsel süreçlerdir. Birini sevdiğimizde zihnimizde onun nasıl göründüğüne, sesine, hislerine, bize olan davranışlarına ve kişiliğine dair belli imajlar oluşuyor. Bununla birlikte karşımızdaki kişi ilişkimizi ne kadar önemsiyor, iyiye gitmesi için neler yapıyor, örneğin o ilişkide seviliyor hissediyor muyuz gibi soruların cevaplarına dair bilinçli ya da bilinçsiz bir değerlendirme oluşturuyoruz. Sevgi iki şekilde yapılanıyor diyebiliriz: İlk olarak diğer bütün duygular gibi bu duyguyu hisseden kişinin vücudundaki fizyolojik değişiklikler ile. İkinci olarak da karşımızdaki kişinin bize nasıl göründüğü yani cinsel ve estetik algılarımız ile. Fakat söz konusu romantik partnerlerimiz olduğunda sadece fiziksel görünüş önemli olmuyor, daha soyut şeyler de devreye giriyor: O kişinin kişiliği, başarıları, korkuları, geçmiş ilişkileri…

Sevginin sinirsel bir süreç olarak açıklanıyor olması, sevginin sadece bir fikir, zihinsel bir yansıma ya da mental bir süreçten ibaret olduğu anlamına gelmiyor. "Kişi" olarak karşımızdakini seviyoruz ve burada "O kişiyi o yapan ne?" sorusu ortaya çıkıyor. Bu aslında cevabı hiç kolay olmayan ve insanla ilgilenen her bilimin cevap aradığı bir soru. İngilizce'de "self" olarak geçen, kişilik kelimesinden ayırmamız gereken bu kavram daha çok "öz, kendilik" gibi düşünülebilir. Kişinin özü sosyal, psikolojik, sinirsel ve moleküler birçok mekanizmanın dahil olmasıyla oluşan bir sistem. Birini sevdiğimizi söylediğimizde aslında bu mekanizmaların ortaya çıkmış halini seviyoruz; sevdiğimiz şeyi bir beden ve zihnin kombinasyonu gibi düşünebiliriz.

Sevgi dediğimiz kavram sizin için tutku, güven, sadakat gibi herhangi bir kavram ile ilişkili olabilir fakat biliyoruz ki ilişkilerin iki yıl artı/eksi altı ay süren tutulma döneminden sonra da devam edebilmesinde en etkili olan faktör çiftlerin bağlanmayı sağlayabilmiş olması. İlişkileri sağlıklı sürdürebilmek için partnerlerin "Varlığı beni mutlu ediyor"dan öteye geçmeleri gerekiyor. Örneğin, Rusbult'un ilişki modeline göre ilişkilerin devam edebilmesi, partnerlerin karşılıklı olarak o ilişkiye yaptığı yatırımlar (maddi ve manevi) ve kurdukları bağlılık ile belli oluyor. Sevgi, partnerlerin ilişkiye olan inançlarının ve o ilişkide olma isteklerinin güçlendirilmesine ihtiyaç duyuyor.

Not: Bu yazının bazı kısımları Psychology Today dergisinde çıkan "When You Love Someone, What Do You Love?" yazısından çevrilmiştir.ssq

[1] Ackerman, J. M., Griskevicius, V., & Li, N. P. (2011). Let's get serious: Communicating commitment in romantic relationships. Journal of Personality and Social Psychology, 100(6), 1079-1094.
[2] Rusbult, C. E. (1980). Commitment and satisfaction in romantic associations: A test of the investment model. Journal of Experimental Psychology, 16, 172-186.

Benzer yazılar

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.

Kaygı Flört Etmemize Engel Değil

Yüksek düzeyde kaygıya veya kaygılı bağlanma stiline sahip olmak zaman zaman kendimizi sabote etmemize ve geçmişteki olumsuz deneyimlerimize saplanıp kalmamıza sebep olabiliyor. Peki kendimizi sabote etme halinin üstesinden gelmek için neler yapabiliriz?
One Hundred Years of Solitude No.31 - Zhu Zhengming

İlişkisiz, Mutlu, Huzurlu

Herkes romantik bir ilişkiye sahip olmak zorunda mı? Tek başımıza mutlu olmamız mümkün değil mi? Seçilmiş bekarlık kavramıyla tanışın!
Mother and Child by Katie M. Berggren

Aile İçinde Öğrendiğimiz İlişki Modeli Gelecek Romantik İlişkilerimize Nasıl Yansıyor?

Hepimiz ilişki kurmanın farklı yollarını ailemizde öğreniyoruz. Ancak öğrendiğimiz bu yollar her zaman bizi mutlu etmeyebiliyor.

Romantik İlişkiler ve Psikolojik Sağlık

Romantik ilişkiler psikolojik sağlığı nasıl etkiliyor? Bu yazıda psikolojik sağlık ile ilişkiler arasındaki ilişkiyi derledik.
Negro - Cristina Troufa

Tehdit ve Bakım Kaynağı Aynı İnsan Olduğunda - Düzensiz Bağlanma

Bağlanma stillerinin çok popüler olmayan ancak belki de anlaşılmaya en çok ihtiyaç duyan türü: düzensiz bağlanma. Detayları yazımızda.
We Need to Talk About Kevin - Lynne Ramsay (2012)

Bir Anne-Oğul Çatışması: We Need to Talk About Kevin

Hazırlıksız annenin, oğlu Kevin ile bağ kuramamasını anlatan bu film, istenmediğini hisseden çocuğun neler yapabileceğini gösteriyor.
The Meal - Alex Gross (2016)

Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar

Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?
A Moment! - Holly Warburton

Öpüşmenin Tarihi ve Etkileri

Öpüşmek, midemizde kelebekler uçuran bir deneyim! Neden öpüştüğümüz ve öpüşmenin günümüze nasıl geldiği ise işte bu yazımızda.
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!

footer