Partner İle Açık İletişim Kurmak

yer tutucu

Dilara Taşkın

Partner İle Açık İletişim Kurmak

Paysage au Couple - Henri-Jean Guillaume Martin

Paysage au Couple - Henri-Jean Guillaume Martin

Sık sık partnerinizle istediğiniz gibi iletişim kuramadığınızı, bazı konuları konuşmaktan kaçındığınızı ya da konuşmayı ertelediğinizi hissediyor musunuz? Belki de partnerinize kendinizi yeteri kadar iyi ifade edemediğinizi ya da onun sizi anlamadığını düşünüyorsunuz. İlişkideki tatmini etkileyen önemli faktörlerden biri olan partnerlerin birbirleriyle sağlıklı bir iletişim kurabilmesi çoğunlukla açık bir iletişim stratejisinden geçiyor. Biz de partner ile açık iletişim kurmanın faydalarını ve kurmamanın etkilerini bu yazımızda mercek altına alıyoruz.
relate-banner

Partnerinizle kuracağınız açık iletişimin anahtarlarından biri şüphesiz "kendini açma". Kendiniz hakkında özel bilgileri paylaşma olarak nitelendirebileceğimiz kendini açma, kişisel bir değişken olmasının yanı sıra ilişkinizin karakterini belirleyebilecek kadar da güçlü bir kavram. Partneriniz ile duygu ve düşüncelerinizi ne kadar ve ne sıklıkla paylaşabiliyorsunuz? Kendinizi partnerinize açtıktan sonra nasıl bir tepki ile karşılaşıyorsunuz? Partneriniz ile olan iletişiminizin yüzeysel olduğunu düşünüyorsanız kendinizi açmak sizin ve ilişkiniz için iyi bir başlangıç olabilir. Araştırmalar gösteriyor ki kendini açma bir yakınlık göstergesi olmasının yanı sıra, partnerinizle romantik ilişkinizi sürdürmek için de için önemli bir sebep. İlginçtir ki toplumda hep kadınların açık iletişime yatkın oldukları ve daha fazla kendini açma davranışında bulundukları varsayılsa da bilimsel çalışmalar ilişkide erkeklerin kadınlar ile benzer yönelimler içinde bulunduğunu gösteriyor. şu noktayı da atlamamak gerek: Karşınızdaki kişi ile ne kadar açık iletişimde bulunduğunuz kadar karşınızdakinin sizi nasıl algıladığı da önemli. Araştırmalara göre, partnerinin kendini açma davranışında bulunduğunu düşünen kişiler partnerlerinin gerçek davranışlarından bağımsız olarak ilişkiyi devam ettirme eğiliminde oluyorlar.

Romantik ilişkilerin ilk evresinde partnerler, sosyal normlar gereği kendileri ve birbirleri hakkındaki konularda açık iletişim kurmaya ilişkilerinin ileri evrelerindeki çiftlerden daha az yatkın oluyorlar. Çift arasındaki ilişki güçlendikçe kendini açma hali ve açık iletişim de genellikle artıyor. İlişkinin flörtten daha ciddi bir evreye geçiş aşamasında ise bazı konuları konuşmak tabu haline gelebiliyor. Pek tabii, partner ile konuşmaya çekindiğimiz veya konuşmaktan kaçındığımız konular ilişkiye zarar verme potansiyeline sahip konular oluyor. İlişkinin yerine oturduğunu düşündüğümüz evrelerde ise ilişkinin dayanıklılığından daha az endişelendiğimiz için açık iletişime daha elverişli hale geliyoruz. Partner ile açık iletişim kurmakta en fazla zorlanılan konu başlıklarının başında cinsellik geliyor. Romantik ilişkilerin önemli boyutlarından biri olan cinsellik, partneriniz ile açıkça konuşabildiğiniz bir alan haline geldiğinde hem cinsel hayatınızdan hem de ilişkinizden duyduğunuz tatmin önemli ölçüde artıyor. Konu cinsellik olduğunda, partnerimiz ile açık iletişim kurmamızın önündeki engeller de diğer konulara benziyor: Öz saygı tehditi, partnere ve ilişkiye karşı hissedilen tehdit. Diğer alanlara kıyasla, cinsellik konusunda partnerimiz ile açık iletişim kurmamızın önündeki en büyük engelin ise öz saygı tehditi olduğu düşünülüyor. Her konuda olduğu gibi duygusal bariyerlerin aşılması ile kendimizi açmak daha mümkün hale geliyor.

Açık iletişim kurmanın ilişkiden duyduğumuz tatmine olan olumlu etkisi, birçok çalışmada doğrulansa da literatür genellikle büyük bir ayrılığı olmayan çiftleri örnekleyen çalışmalardan meydana geliyor. Peki partnerlerin farklı milliyetlere ya da farklı dinlere mensup olduğu ilişkiler? Çiftlerin birbirinden bu anlamlarda farklı olduğu durumlarda, partnerlerin bu konuları birbirleri ile konuşmaktan kaçınmaması -yani açık iletişim kurma eğilimleri- partnerlerin birbirlerini desteklediğini hissetmeleri için önemli bir etken. Bu da ilişkide daha az stres faktörü olması ve daha çok tatmin demek.

Sonuç olarak, birçok farklı çalışma ısrarla açık iletişim kurmanın romantik ilişkiler için önemli ve koruyucu bir faktör olduğunu vurguluyor. Kişi partneriyle zayıf yönlerini ve konuşmaktan çekindiği konuları konuşmaya başladıkça aralarındaki iletişim güçleniyor. Böylece partneri ile kurduğu yakınlık artıyor. Başka bir deyişle ilişkileri daha güçlü bir hal alıyor. Umuyoruz ki bu yazıyı okuduktan sonra partneriniz ile dürüst ve içten paylaşımlar yapmak içinizden daha fazla gelecek!

[1] Sprecher, S., & Hendrick, S. S. (2004). Self-Disclosure in Intimate Relationships: Associations with Individual and Relationship Characteristics Over Time. Journal of Social and Clinical Psychology, 23(6), 857-877.
[2] Knobloch, L. K., & Carpenter-Theune, K. E. (2004). Topic Avoidance in Developing Romantic Relationships. Communication Research, 31(2), 173-205.
[3] Rehman, U. S., Balan, D., Sutherland, S., & McNeil, J. (2019). Understanding barriers to sexual communication. Journal of Social and Personal Relationships, 36(9), 2605-2623.
[4] Reiter, M. J., & Gee, C. B. (2008). Open communication and partner support in intercultural and interfaith romantic relationships: A relational maintenance approach. Journal of Social and Personal Relationships, 25(4), 539-559.
[5] Yoo, H., Bartle-Haring, S., Day, R. D., & Gangamma, R. (2013). Couple Communication, Emotional and Sexual Intimacy, and Relationship Satisfaction. Journal of Sex & Marital Therapy, 40(4), 275-293.

Benzer yazılar

Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor
Ron Hicks

Tartışsak da Beraberiz

Hiç tartışılmayan bir ilişki güzel olurdu, öyle değil mi? Aslında tam olarak öyle değil. Tartışmalar sağlıklı yapıldığında ilişkimize çok iyi geliyor. Gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!

Acilen Sevgili Aranıyor!

Online dating uygulamalardan tanıştığımız kişileri çok hızlı bir şekilde tanıyıp ardından hemen buluştuğumuz bu dönemin artıları ve eksileri neler olabilir?

Kalıcı İlişkilerin Temel Özellikleri

Kalıcı romantik ilişkiler ve arkadaşlıklar kurmak imkânsız değil! İşte kalıcı ve sağlıklı romantik ilişkilerin ve arkadaşlıkların en önemli 5 özelliği.

Bu Ne Biçim Özür?

Bazen partnerimiz bizden özür dilediğinde ya da biz ondan özür dilediğimizde “Bu ne biçim özür!” diye karşılık alabiliyor ya da verebiliyoruz. Bunu işitmemenin ya da söylememenin bir yolu ise ilişkinizdeki farklı özür dileme biçimlerini bilmek ve bunlara hakim olarak özür dilemekten geçiyor.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!

“Sanki aramıza bir duvar örüldü, şimdi ne yapmalı?”

Bazen romantik partnerlerin arasına duygusal bir mesafe girebiliyor. Bu durumun işaretlerini ve bu durumla nasıl başa çıkılabileceğini sizin için derledik.
Deseos - William Sergeant Kendall (1892)

Destek İstemekte Neden Bu Kadar Zorlanıyoruz?

Destek almak zayıflık mıdır? Profesyonel destek alırsak toplumdan dışlanır mıyız? Kimlerden destek isteriz? Ya aradığımız desteği alamazsak?

footer