Partnerler Arasındaki Yakınlığın 4 Şekli

Pelin Gömleksiz

Pelin Gömleksiz

Partnerler Arasındaki Yakınlığın 4 Şekli

The Green Bar - Salman Toor

The Green Bar - Salman Toor

Yakınlık söz konusu olduğunda genellikle aklımıza ilk olarak duygusal olarak kurulan yakınlık ya da cinsellik geliyor olsa da, bunlar yakınlığın sadece belli boyutları. Yakınlık kendini birçok farklı şekilde gösterebiliyor, işte onlardan bazıları:
relate-banner

  1. Duygusal Yakınlık: Duygusal olarak yakın olmak partnerinizle en özel duygu ve düşüncelerinizi paylaşabilmek, kendinizi onun karşısında savunmasız kılabilmek anlamına geliyor. Ünlü ilişki araştırmacısı Gottman'a göre sağlıklı ilişkilerin bir özelliği de partnerlerin birbirlerinin psikolojik dünyalarını, geçmişlerini, hayallerini, kaygılarını ve sevinçlerini bilebilmesi. Duygusal yakınlık kurabilmek için partnerinize hisleri, hedefleri, planları ile ilgili açık uçlu sorular sorabilirsiniz. Araştırmacılara göre, partnerinizle duygusal yakınlık kurabilmek için kendinize karşı dürüst olmalısınız. Kendinizi partnerinize duygusal olarak yakın hissetmiyorsanız bu durumun altında yatan, partnerinizin ya da sizin sebep olduğunuz birden çok sebep olabilir. Aynı zamanda süregelen anksiyete, depresyon gibi psikolojik bir problem de duygusal yakınlığın kurulmasını engelliyor olabilir.
  2. Fiziksel Yakınlık: Fiziksel yakınlık partnerlerin birbirlerine olan hislerini sarılmadan el ele tutuşmaya kadar her türlü temas ile göstermeleri ile kuruluyor. Partnerinizle kurduğunuz her türlü temas aranızda bağ kurulmasını kolaylaştıran oksitosin hormonunun daha çok salgılanmasını sağlıyor. Uzmanlar bu konuda da fiziksel anlamda partnerle arada bir mesafe hissediliyorsa bunun sebebinin ne olduğunun araştırılmasının önemli olduğunu söylüyor. Örneğin, partneriniz masaj yapmak için omuzlarınıza dokunduğunda bu sizin rahatsız hissetmenize sebep oluyorsa bu tepkiyi, nereden geldiğini, size düşündürdüklerini bulmak oldukça önemli. Partnerinizin bu uzaklığı yaşadığını düşünüyorsanız yapabileceğiniz en iyi şey onu kırmadan, nazik bir şekilde hislerinizi onunla paylaşmak ve böyle hissetmesinin sebebini öğrenmeye çalışmak olabilir.
  3. Entelektüel Yakınlık: Bu yakınlık türü partnerinizle üzerine düşündüğünüz, önem verdiğiniz konular hakkında fikir alışverişinde bulunabilmeyi kapsıyor. Entelektüel yakınlığınızı artırabilmek için partnerinizle en sevdiğiniz filmi ya da kitabı paylaşabilirsiniz. Sadece ikinizin olduğu bir film kulübü kurabilir, birlikte izlediğiniz filmler üzerine tartışabilirsiniz.
  4. Deneyimsel Yakınlık: Partnerlerin birlikte belli aktiviteler yapmaları bu yakınlığı artırıyor. Ortak aktiviteler ortak bir benlik oluşturmaya yardımcı oluyor. Birlikte izlediğiniz bir dizi ya da birlikte takıldığınız arkadaş çevresi sosyal dünyalarınızı ortak hale getirerek bir ilişki kimliği yaratıyor. Partnerleriyle ortak bir benlik oluşturabilen kişilerin ilişkilerinden daha memnun oldukları biliniyor.

[1] Margarita Tartakovsky, M. (2014, May 17). Nourishing the different types of intimacy in your relationship. Retrieved April 20, 2021, from https://psychcentral.com/blog/nourishing-the-different-types-of-intimacy-in-your-relationship#1

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.

“Her şey yolunda gidiyor, mutlaka kötü bir şey olmalı!”

Yaz Yaklaşırken: Duygusal Yeme Nedir?

Sağlıklı kiloya kavuşamamamızın nedeni nasıl yediğimizden öte neden yediğimizde saklıysa?
The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!

“Sanki aramıza bir duvar örüldü, şimdi ne yapmalı?”

Bazen romantik partnerlerin arasına duygusal bir mesafe girebiliyor. Bu durumun işaretlerini ve bu durumla nasıl başa çıkılabileceğini sizin için derledik.

İlişkilerde Duygusal İhmalin 8 İşareti

Duygusal ihmal görünmez olabiliyor. Peki onu nasıl fark edebiliriz?
Montmartre Nights - Ania Hobson

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!
Going Out - Fabienne Jenny Jacquet

Duygusal Zeka Nedir? - 2

Duygusal zeka ilişkilerimizi yakından etkiliyor. Duygusal zekanın nelerden etkilendiğini ve nasıl geliştirilebileceğini açıklıyoruz!

Partnerinize destek olamayacak kadar stresli misiniz?

Bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi kötü etkiler. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi zorlar, kaynaklarımızı tüketir ve partnerimize destek vermemize engel olabilir.

footer