Zoru Oynayan İnsanlar Daha Mı Çekici?

yer tutucu

Berk Bilmez

Zoru Oynayan İnsanlar Daha Mı Çekici?

Open Air Interior - Ramon Casas

Open Air Interior - Ramon Casas

Mesajına hemen dönmemek, ilk adımı atmamak, hoşlandığını söylemek için beklemek... Bu davranışlar tanıdık geliyor mu? Romantik ilişkinin başlarında taraflardan biri kimi zaman çok istekli görünmemek kimi zaman karşı tarafı daha çok etkilemek için bu tarz zoru oynama davranışlarına başvurabiliyor. Bir ilişkide zoru oynamanın faydaları oluyor mu yoksa zoru oynamaktan kaçınmak mı gerekiyor? İnsanlar neden ve nasıl zoru oynuyor?
relate-banner

Kendisine olan talebin fazla olduğunu karşıdakine göstermek, potansiyel eş olarak kendi değerini artırmak ve karşıdaki kişinin bağlılığını ve ilgisini test etmek zoru oynamanın temel sebeplerini oluşturuyor. Yapılan bir çalışmaya göre, kişiler zoru oynarken 58 farklı davranış sergiliyor. Bunlardan bazıları:

  • Öz güvenli davranmak ve çok fazla duygu belirtisi göstermemek
  • Asıl ilişki kurulmak istenen partnerden farklı kişilerle konuşmak, flört etmek ve hatta bir ilişkiye başlamak
  • Meşgul davranarak ilişki dışındaki şeylere öncelik vermek
  • Mesajlara ve aramalara geç yanıt vermek veya hiç cevap vermemek
  • Duygu içermeyen fiziksel temaslarda bulunmak
Bu davranışlarla zoru oynayan insanlar genel olarak ulaşılabilirliklerinin kısıtlı olduğunu, meşgul olduklarını ve elde edilmesi zor biri olduklarını karşı tarafa hissettirmeye çalışıyorlar. İlgi beklemek fakat beklenen ilgi geldiğinde uzaklaşmak veya başlangıçta ilgi gösterip sonrasında akışına bırakmak gibi davranışlar da zoru oynama davranışları arasında görülüyor. Zoru oynama davranışının altında yatan ortak motivasyonlar olduğu düşünülüyor. Bunlardan ilki kişinin kendisine olan talebi artırma isteği ve karşıdaki kişinin onu daha çok sevmesini sağlamak. İkincisi ise karşıdaki kişinin bağlılık ve ilgi seviyesini ölçmek.

Peki zoru oynayan kişiler gerçekten de hoşumuza gidiyor mu? Kısa vadeli gördüğümüz ve genellikle cinsellik odaklı kurduğumuz ilişkiler için ulaşılması kolay insanları daha çok seçebiliyoruz. Bu tarz ilişkilerde karşımızdaki kişi zoru oynadığında genellikle ondan daha çabuk vazgeçiyoruz. Fakat uzun süreli olmasını planladığımız, öyle gördüğümüz ilişkilerde biraz zoru oynayan kişilere daha fazla çekilebiliyoruz. Burada biraz kelimesi önem taşıyor çünkü tamamen ulaşılması güç ve sürekli zoru oynayan kişilerden - uzun süreli ilişki düşünsek bile - bir yerden sonra vazgeçiyoruz. Bu durum bizi zoru oynama davranışının kritik noktasına götürüyor: Evet, kaçan kovalanıyor fakat kovalamanın sonunda kaçanın yakalanacağı biliniyorsa.

Zoru oynamak, ilişkinin başlarında bir belirsizlik yaratıyor ve kişi bu belirsizliğin verdiği motivasyonla karşı tarafı daha iyi tanımak için çabalıyor. Böylece tutulma semptomlarının yoğunluğu artabiliyor. Fakat bir noktadan sonra karşıdaki kişinin sıkılma ve vazgeçme ihtimali olduğunu da akıldan çıkarmamak gerekiyor. Bunun yanı sıra genellikle içgüdüsel olarak hayatımızdaki belirsizliği azaltmaya çalışıyoruz çünkü belirsizlik bilgi eksikliği ve ne yapacağını bilememek anlamına da geliyor.

Zoru oynama davranışı kadınlarda erkeklerden daha fazla gözlemleniyor. Bu durumun evrimsel bir temelinin olabileceği düşünülüyor. Şöyle ki doğada eş seçimi için erkeğin dişiye maddi kaynaklarını sunması, dişinin de doğurganlığını bir şekilde belli etmesi gerekiyor. Erkekler arasında rekabetin daha fazla olması ve erkeklerin kadınların doğurganlık seviyesini algılayabilmeleri dişinin zoru oynama davranışıyla ilişkilendiriliyor. Birçok erkek doğurganlık seviyesi yüksek olan dişiye yöneldiğinde dişi seçici olup zoru oynayabiliyor. Duruma evrimsel bir bakış açısı sunan bu yorumun heteroseksüel bireylerin davranışlarını açıkladığını unutmamak gerekiyor.

Bir deneyde 4 dakikalık hızlı tanışma (speed dating) sonucunda bireylerin neden ilk başta ulaşılması zor insanları beğendiği açıklanmaya çalışılıyor. Bu çalışmaya göre, kolay ulaşılabilir kişilerin herkes için kolay ulaşılabilir olacağını düşünmeye eğilimli oluyoruz. Karşımızdaki kişi zoru oynadığında ise onun seçici olduğunu düşünüyoruz ve bu durum bize özel olduğumuzu hissettiriyor. Belirsizlik, özel olduğumuz hissi ile birleşince karşımızdaki kişiyle daha çok ilgilenmeye başlıyoruz. Daha önce belirttiğimiz gibi karşıdaki kişi uzun bir süre zoru oynamaya devam ederse ilişkiden vazgeçebiliyoruz çünkü ne yaparsak yapalım ona ulaşamayacağımızı düşünüyoruz.

Zoru oynayan kişiler başlangıçta çoğu kişiye çekici gelebiliyor. Bu yazıyla birlikte belki de mesajlarınıza geç cevap veren o kişiyi neden hala daha yakından tanımak istediğinizi anlamlandırabilmişsinizdir. İlişkilerde zoru oynamak gibi davranışlara bilinçli bir şekilde başvurulduğunda, yani ilişkinin gidişatını belirlemek veya karşıdaki kişiyi etkilemek adına stratejik hamleler yapıldığında bu davranışların ilişkiyi olumsuz etkileyeceğini söylemek mümkün. Günün sonunda kendimizi adım adım açtığımız ve kendimiz gibi olabildiğimiz ilişkiler bizi mutlu ediyor.

[1] Jonason, P. K., & Li, N. P. (2013). Playing hard to get: Manipulating one's Perceived Availability as A Mate. European Journal of Personality, 27(5), 458-469.

Benzer yazılar

Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor
Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!

Acilen Sevgili Aranıyor!

Online dating uygulamalardan tanıştığımız kişileri çok hızlı bir şekilde tanıyıp ardından hemen buluştuğumuz bu dönemin artıları ve eksileri neler olabilir?
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!
Bombay Sapphire - Holly Warburton

Romantik İlişkilerde Hayal Kırıklığı

“Gerçek yüzünü nasıl daha önce görmedim? Ben bu insana mı aşık olmuşum?” cümleleri tanıdık geliyor mu? İlişkilerde yaşadığımız hayal kırıklığını ele aldık.
Front Seat Romance - Joseph Lorusso

Mizahın İlişkideki Yeri

Gerçekten bizi güldüren insanlardan mı hoşlanırız? Mizahın farklı türleri neler? Birlikte gülebilmek ilişkileri nasıl etkiler? Cevapları yazımızda!

Yaşam Enerjimizi Tüketen Bazı Davranışlarımız

Sıkça başvurduğumuz bazı davranışlarımız aslında enerjimizi alıp götürüyor. Sizin için bu davranışları listeledik.
İsimsiz- Anne-Sophie Tschiegg

Bir İnsanı Çekici Kılan Nedir?

Bir insandan etkilenmemizde birçok farklı sebep rol oynayabiliyor. Bir insana bakıp “Ne kadar çekici!” dememizi sağlayan özellikler neler?
Never Lettin Go - Cbabi Bayoc

İlk Aşk veya İlk Nefret: Babalar Ve Kızları

Kız çocuklarının babalarıyla kurdukları ilişkinin partner seçimlerine, vücut algılarına ve cinselliklerine yansımalarını inceliyoruz.

İlişkinizde Bu 5 Davranışı Göstermeyi Bırakın!

İstemeden yaptığınız bazı davranışlar ilişkinize zarar veriyor olabilir mi? Bu yazımızda ilişkilerinizde uyguluyorsanız gözden geçirmenizin iyi olacağı 5 davranıştan bahsettik.

footer