Çocukları Ebeveynlerine Yakın Tutan Faktörler

kategori

Yakın İlişkiler

Çocukları Ebeveynlerine Yakın Tutan Faktörler

Normal gelişen her çocuk bağlanma figürüne (ki bu çoğu zaman ebeveynleridir) fiziksel olarak yakın olmak ister. Öyle ki oyun oynarken sık sık arkalarına dönüp ebeveynlerinin hala orada olup olmadığını kontrol eder. Peki bazı zamanlar çocukların ebeveynlerine normalde olduklarından daha yakın durmak istediğini fark ettiniz mi? Kucaktan inmedikleri, yere koyduğunuzda asla durmadıkları günlerin ya da ortamların diğer zamanlardan ne farkı olduğunu hiç düşündünüz mü?

Çocukların ebeveynlerine fiziksel olarak ne kadar yakın durmak istediği birtakım içsel ve dışsal faktörlere bağlıdır. İçsel faktörler arasında hastalık, yorgunluk, açlık gibi faktörleri sayabiliriz. Hasta, yorgun ya da uykusuz olan bir çocuk ebeveynine mümkün olduğu kadar yakın kalmak ister. Ama eğer keyfi yerindeyse, uykusunu almışsa, karnı toksa ebeveyninin etrafta olduğunu bildiği sürece gidip oynamaya devam edebilir. Aynı şekilde yabancı bir ortam, dışarıdan gelen yüksek sesli gürültüler, yeni karşılaşılan bir kişinin varlığı gibi dışsal faktörler de çocukların ebeveynlerine sığınmasına yol açarken, bildik, sakin bir ortam ve tanıdık insanların varlığı çocuğu rahatlatır ve özgürce kendi başına hareket etmesine olanak sağlar.relate-banner

Bowlby, J. (1969). Attachment and loss. Attachment (Vol. I). New York: Basic Books

Benzer yazılar

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.
Mother and Child by Katie M. Berggren

Aile İçinde Öğrendiğimiz İlişki Modeli Gelecek Romantik İlişkilerimize Nasıl Yansıyor?

Hepimiz ilişki kurmanın farklı yollarını ailemizde öğreniyoruz. Ancak öğrendiğimiz bu yollar her zaman bizi mutlu etmeyebiliyor.

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!

“Sanki aramıza bir duvar örüldü, şimdi ne yapmalı?”

Bazen romantik partnerlerin arasına duygusal bir mesafe girebiliyor. Bu durumun işaretlerini ve bu durumla nasıl başa çıkılabileceğini sizin için derledik.
Yellow Bird- David Hettinger

Travma Geçmişi Olan Ebeveynler

Yaşanan travmatik olaylar kişilerin davranışlarını doğrudan etkileyebiliyor. Peki, bu travmalar kişinin ebeveynliğini nasıl etkiliyor?
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
Montmartre Nights - Ania Hobson

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!

footer