İş Yerinde Toksik Bir İlişkinin İçinde Olabileceğinizi Gösteren 5 İşaret

İdil Salih

İdil Salih

İş Yerinde Toksik Bir İlişkinin İçinde Olabileceğinizi Gösteren 5 İşaret

Somebody Tore My Poster - Yasuo Kuniyoshi

Somebody Tore My Poster - Yasuo Kuniyoshi

İçinde bulunduğumuz ilişkiler bize iyi gelebildiği gibi çok fazla zarar da verebiliyor. Özellikle toksik ilişkiler, kişinin hem psikolojik hem de fiziksel sağlığını olumsuz etkiliyor. Toksik ilişki deyince ilk olarak akla romantik ilişkiler gelse de aslında ailemizle, yakın arkadaşlarımızla ya da iş arkadaşlarımızla kurduğumuz ilişkiler de toksik olabiliyor. İş yerindeki ilişkilerin hayatımızın ne kadar büyük bir bölümünü kapsadığını düşünecek olursak işteki toksik ilişkileri fark etmenin ve bu ilişkilerin etkilerini azaltmanın ne kadar önemli olduğunu da görüyoruz. Peki toksik ilişkileri nasıl ayırt edebiliriz, toksik ilişkileri gösteren işaretler neler?
relate-banner

1- Sezgileri İnkar Etmek

İçinde bulunduğunuz ilişkinin bir şekilde size zarar verdiğini veya bir şeylerin yolunda gitmediğini hissedebilirsiniz. Toksik ilişkilerin içinde yer alan kişiler, bunu sezseler dahi inkar etme eğilimi gösteriyorlar. Karşı tarafı suçlamak yerine problemin kendilerinde olduğunu düşünüyor ve bu şekilde hissetmemeleri gerektiğine inanıyorlar.

2- Gaslighting

Gaslighting uygulayan kişiler size kendinizi sorgulatırlar. Karşı tarafın bencil ve tutarsız olduğunu düşündüğünüz halde karşınızdaki kişi sizi öyle bir manipüle eder ki bencil ve tutarsız olan kişi bir anda siz olabilirsiniz.

3- Dengesizlik ve Tutarsızlık

Eğer toksik bir ilişkinin içindeyseniz karşınızdaki kişi size bir gün kendinizi çok iyi hissettirirken ertesi gün çok yıkıcı eleştirilerde bulunabilir. Bu ilişki biçiminde kendinizi yeterince iyi olmamakla suçlarken bulabilirsiniz.

4- Sosyal İzolasyon

Toksik insanlar sizin başkalarıyla ilişki kurmanızı istemezler, sizi çevreden soyutlamaya çalışırlar. Diğer arkadaşlarınızı veya ailenizi eleştirerek onlardan uzaklaşmanızı sağlamaya çalışırlar.

5- Kendi Gibi Olamamak

Sağlıklı ilişkilerin içindeyken kişi kendisini olduğu haliyle seviliyor gibi hissederken toksik ilişkilerde kişi kendisi olmaması gerektiğini hisseder. Hiçbir zaman yeterince iyi olmadığınız için başka bir insan olmanız gerektiğini düşünebilirsiniz.

Gillian, S. J. (2019, June 13). 5 signs that a relationship has turned toxic. Psychology Today. https://www.psychologytoday.com/intl/blog/think-act-be/201906/5-signs-relationship-has-turned-toxic

Benzer yazılar

İlişkimize Zarar Veren 7 Düşünce Kalıbını Nasıl Değiştiririz?

Zihnimizde dönen bazı düşünce kalıpları partnerimizle aramızda çatışmalar ve hatta ayrılıklar yaşamamıza sebep olabiliyor. Gelin birlikte bize ve ilişkimize zarar veren bu düşünce kalıplarına ve bu kalıpları nasıl değiştirebileceğimize bakalım.
Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.
Artists on WPA - Moses Soyer (1935)

İş Yerinde Nöroçeşitlilik

Nörolojik farklılıklara karşı bilinçli olmak, bu çeşitlilikleri fark etmek ve buna saygı duymak kurumsal hayatta da oldukça önemli.
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
İsimsiz (Green Blouse)- Aino Kannisto (2013)

Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek

Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?
Submarine Filminden Bir Kesit

Aşkın 6 Mil Derinliğinde Su Üstünde Kalmanın Çabası: Submarine

Bozuk bir aile yapısı içinde, ergenliğin getirdiği karakter bunalımıyla uğraşan Oliver, ebeveynlerinin evliliklerini kurtarmaya çalışıyor.
Portrait of Sir Richard Thompson - Diarmuid Kelley (2015)

Hibrit Çalışmaya Geçişin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - Part 2

Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Bu sorular yardımıyla stresle daha kolay baş edebilirsiniz.
TEAMWORK - Tom Furey

İdeal Takım Büyüklükleri ve Sosyal Kaytarma

Kişi sayısı arttıkça verim artar mı yoksa az insanla daha verimli çalışılabilir mi? İdeal takım sayısı kaç kişidir? Cevabı yazımızda.

footer