Romantik İlişkilerde Dürüstlük

Ülfet İpek Eral

Ülfet İpek Eral

Romantik İlişkilerde Dürüstlük

The Conversation - Henri Matisse

The Conversation - Henri Matisse

Bir ilişkide ne aradığımız sorulduğunda birçoğumuz "dürüstlüğü" de saydığımız özelliklerin içine katıyoruz. Açık sözlülük ve dürüstlük ilişkilerimizde arzu ettiğimiz özellikler olsa da ilişkilerimizde tamamen dürüst olmadığımız zamanlar olabiliyor. Bu her zaman yalan söylemek şeklinde değil, aldatmaca şeklinde de karşımıza çıkabiliyor. Aldatmaca diğer ilişki tiplerine oranla romantik ilişkilerde daha çok görülüyor. Romantik ilişkilerde partnerler bazı durumlarda ya doğruları kendi gördükleri şekilde anlatıyorlar ya da partnerlerini yanlış yönlendirmek için bazı noktaları gizliyorlar.
relate-banner

Aldatmaca genel olarak bilinçli bir şekilde yanlış izlenim yaratmak olarak tanımlanıyor. Özellikle romantik ilişkilerde doğrudan yalan söylenmese bile bazı bilgiler partner tarafından gizlenebiliyor yani aldatmacaya başvuruluyor. Bir araştırmaya göre aldatmaca çoğunlukla; ilişkiyi devam ettirebilmek, belli kişilerin saygısını kazanmak veya baskılarından kurtulmak, ilişkide kendi mahremiyetini korumak veya anlatımı abartmak ve ilişkiyi kontrol altında tutmak için kullanılıyor.

Peki romantik ilişkilerimizde aldatmacayı nasıl fark ederiz? Araştırmalara göre romantik ilişki içinde olan kişiler, aldatmacayı fark etmede zorluk yaşıyorlar ve partnerlerinin kendilerine doğruyu söylediğini varsayıyorlar. Bir araştırmada aldatmacanın altında yatan nedenler araştırılıyor. Bunlardan biri karşılıklılık ilkesi. Karşılıklılık ilkesi, partnerlerin olumsuz ya da olumlu kaynaklarını birbirine aktarması olarak tanımlanıyor. Bu kaynaklar; aşk, para, bilgi, statü, mal mülk veya hizmet olabiliyor. Eğer partnerlerden biri diğerinin yalan söylediğini fark ederse, karşılıklılık ilkesine göre partnerinden uzaklaşma veya ilişkiye daha az dahil olma davranışı göstermeye meyilli oluyor. Başka bir neden ise cezadan ya da verilecek olası bir kötü tepkiden kaçma isteği. Romantik ilişkilerde kişiler, partnerlerinin vereceği tepkilere göre ya da partnerlerinin beklentilerine göre doğruyu söylemeyebiliyorlar. Doğruyu söyleme seçeneği ortadan kalktıkça kişiler "rahatlama etkisi" yaşamaya dahi başlayabiliyor. Ek olarak aldatmacaya çoğunlukla partnerin onaylamayacağı bir durum olduğunda başvurulduğu da kanıtlanıyor.

Aldatmacanın ardında yatan diğer bir neden de ilişkideki yakınlık isteği veya yakınlık kurulmasını istememe durumu. Kişi ilişkide artan yakınlıkla ilgili rahatsızlık duyduğunda partneri ile arasında güvende hissedeceği kadar bir mesafe bırakıyor ve paylaştığı kişisel bilgileri aldatmaca ile kontrol etmeye çalışıyor. Kaçıngan bağlanma ile kişilerin yakınlık kurma ile ilgili rahatsızlık hissetmeleri ve özerklik aramaları arasında bir ilişki bulunuyor. Kaçıngan bağlanan kişiler, aldatmaca ile partnerlerini istedikleri mesafede tutabiliyorlar. Bağlanma kaygısı, yani kişilerin partnerlerinin bağlanma seviyeleri ile ilgili duydukları endişe ise romantik ilişkilerde aldatmacaya başvurma derecesini etkiliyor. Bağlanma endişesi olan kişiler, aldatmaca ile partnerlerinin kendilerine daha çok bağlanmasını sağlayabiliyorlar. Partneri istediği mesafede tutma, bağlanma endişesi duyma ve partneri kendine daha çok bağlama sonucunda yapılan aldatmacayı fark eden partnerler; ilişkilerinde partnerlerinden uzaklaşmaya ve özerklik hissetmeye başlıyorlar.

İlişkide aldatmacaya başvuruldukça partnerler daha az yakınlık hissediyorlar ve birbirlerine karşı daha az anlayışlı oluyorlar. Partnerlerden biri, diğerinin aldatmaca yaptığından yani yalan söylediği ya da doğruyu sakladığından şüphelenirse bu ilişkiyi uzun süreli etkileyebiliyor. Peki aldatmacanın romantik ilişkilere sadece olumsuz etkisi mi oluyor? Aldatmaca yapılan partner bunu fark etmediği sürece aldatmanın ilişkiye olumlu bir etkisi de olabiliyor. Amerika'da yapılan bir araştırmada ilişkilerde dürüstlük ve aldatmacaya dair kurallar konulduğunda aldatmacanın tamamen yıkıcı etkileri olmadığı fark ediliyor. Bunlar; mecburi kurallar (doğruların söylenmesi ve çarpıtılmaması) ve isteğe bağlı kurallar (bazı durumlarda aldatmacaya izin verilmesi) olarak ikiye ayrılıyor. Mecburi kuralların, ilişkilerde doğru davranışları daha düzgün bir şekilde belirttiği için daha yararlı olduğu sonucu bulunuyor. Kişilerin isteğe bağlı kurallar koymak yerine partnerlerini üzecek veya olumsuz bir tepki vermelerine neden olacak bir durumu söylerken olabildiğince nazik ve empati kuran bir şekilde doğruyu söylemelerinin daha yararlı olduğu bulunuyor. Buna ek olarak kadınların daha çok mecburi kuralları, erkeklerin ise isteğe bağlı kuralları desteklediği bulunuyor. Eğer bu kurallar fikir birliği ile koyulduysa ilişkiye olumlu etkileri olabiliyor. Bununla birlikte bu kurallar fikir birliği olmadan koyulduysa partnerler arasında anlaşmazlıklara yol açıyor.

Amerika'da yapılan başka bir araştırmada açıklık ve stres arasındaki ilişkinin savunma mekanizmalarıyla alakası bulunuyor. Partnerlerden birinin "ilişkide açıklık" standardına diğer partner uymadığında onu azarlayarak cezalandırması, partnerin olayı yorumlayışını değiştirmeye çalışması veya ilişkiyi bitirmesi; standarda uymayan partnerde stresi azaltırken ilişki memnuniyetini de büyük ölçüde azaltıyor. Bunların aksine mizah kullanmak, olumsuz etkiyi olumluya çevirip stresi azaltabiliyor ve ilişki memnuniyetini arttırıyor.

Kendini tanıyan, ne istediğinden emin ve ne istediğinin farkında olan, hareketleri ve davranışları arasında bir uyum olan, düşündükleri ve hissettiklerini partnerine düşünerek söyleyen, eleştiriye açık olan ve partnerini ayrı bir birey olarak kabul eden kişiler romantik ilişkilerinde güven ve dürüstlük kurmada başarılı oluyor. Bu da ilişkilerin daha sağlıklı ve mutlu sürmesi için en önemli etmenlerden biri olarak görülüyor.

[1] Guthrie, J., & Kunkel, A. (2013). Tell Me Sweet (And Not-So-Sweet) Little Lies: Deception in Romantic Relationships. Communication Studies, 64(2), 141-157.
[2] Cole, T. (2001). Lying to the One You Love: The Use of Deception in Romantic Relationships. Journal of Social and Personal Relationships, 18(1), 107-129.
[3] Roggensack, K. E., & Sillars, A. Agreement and Understanding about Honesty and Deception Rules in Romantic Relationships. Journal of Social and Personal Relationships, 31 (2), 178-199. https://doi.org/10.1177/0265407513489914
[4] Thompson, C. M., & Vangelisti, A. L. (2015). What Happens When the Standard for Openness Goes Unmet in Romantic Relationships?: Analyses of Stress, Coping, and Relational Consequences. Journal of Social and Personal Relationships, 1-24.
[5] Firestone, L. (2015, June 29). 5 Ways to Build Trust and Honesty in Your Relationship. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/compassion-matters/201506/5-ways-build-trust-and-honesty-in-your-relationship.

Benzer yazılar

Kendi Potansiyelini Keşfeden İnsanlar Neye Benzer?

Maslow’un ihtiyaç hiyerarşisini duymuş muydunuz? Bu piramitte en tepede yer alan “kendi potansiyelini keşfetmek” neye benziyor diye merak ediyorsan cevabı yazımızda.

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.
Ron Hicks, 1965

İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Romantik ilişkilerin sonunu getiren en temel sebeplerden biri olan sadakatsizlik nasıl gerçekleşir? Herhangi biri aldatılmaktan sorumlu olabilir mi?

Hep Siz Mi Özür Diliyorsunuz?

Özür dilemek ilişkilerimizi olumlu bir şekilde etkilese de gereğinden fazla özür dilediğimizi fark ettiğimiz noktada durup düşünmemiz hem kendimiz hem de ilişkimiz için daha sağlıklı oluyor.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!
The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!

“Sanki aramıza bir duvar örüldü, şimdi ne yapmalı?”

Bazen romantik partnerlerin arasına duygusal bir mesafe girebiliyor. Bu durumun işaretlerini ve bu durumla nasıl başa çıkılabileceğini sizin için derledik.
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!

Karşılanmamış İhtiyaçlar Kendini Nasıl Gösterir?

Karşılanmamış ihtiyaçlarımız, kendilerini farklı duygularla gösterebilirler.
Montmartre Nights - Ania Hobson

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!

footer