Kardeş İlişkileri Yetişkinlikte Nasıl Değişiyor?

kategori

Yakın İlişkiler

Kardeş İlişkileri Yetişkinlikte Nasıl Değişiyor?

Kardeşlerimizle kurduğumuz bağlar hayattaki en uzun ilişkilerimizi oluşturabiliyor. Peki çocuklukta başlayan bu ilişkiler yetişkinlikte nasıl değişimlere uğruyor? Yetişkinlerle yapılan çalışmalara göre, yaş ilerledikçe kardeşlerimizle kurduğumuz ilişkileri daha olumlu değerlendirmeye başlıyoruz. Tartışmalar ve kıskançlıklar giderek azalmaya başlıyor. Bu durum arada daha sıcak ve destekleyici bir ilişkinin kurulmasını sağlıyor. Çocukluk döneminde kişiler kardeşleriyle olan ilişkileri hakkında daha çelişkili duygular beslerken yetişkinlikte bu durum azalmaya başlıyor.

Yapılan çalışmalar yetişkinlikte kardeşlerin birbirlerine hem duygusal hem de araçsal (instrumental) destek sağladıklarını gösteriyor. Yaşanan bir boşanma veya kayıp sonrası kardeşlerin birbirlerine verdikleri destek son derece önemli oluyor. Yetişkinlikte birbirinden bağımsız hayatlar kursalar dahi kardeşlerin iletişimlerini sıklıkla devam ettirdikleri görülüyor. İletişimlerini yüz yüze veya telefonda konuşarak devam ettiren kişilerin, iletişimlerini sosyal medya ya da e-mail yoluyla devam ettiren kişilerden daha yakın bir ilişkileri oldukları görülüyor.

Tabii ki birçok faktör kardeşlerin aralarında nasıl bir bağ kuracaklarını yakından etkiliyor. Bu faktörlerden biri cinsiyet olarak karşımıza çıkıyor. Birçok çalışma kız kardeşlerin birbirlerine diğer cinsiyet kombinasyonlarından daha yakın olduklarını ve birlikte daha çok zaman geçirdiklerini gösteriyor. Çocukluk döneminde ebeveynlerinin kendilerine farklı muamelede bulunduğunu düşünen kardeşlerin ise yetişkinlikte kurdukları bağ bu durumdan olumsuz etkileniyor. Bu kişiler birbirlerine daha düşmanca bir tutum sergileyebiliyorlar. Ancak, eğer kardeşler ebeveynlerinin kendilerine eşit davrandığını düşünüyorlarsa kurdukları ilişki çok daha olumlu oluyor. Öte yandan, hayatta yaşanan bazı değişimler kardeşler arası ilişkileri de değişime uğratabiliyor. Mesela bir kardeşin evlenmesi ve çocuk sahibi olması kardeşiyle daha az zaman geçirmesine yol açabiliyor.relate-banner

Gilligan, M., Stocker, C. M., & Jewsbury Conger, K. (2020). Sibling Relationships in Adulthood: Research Findings and New Frontiers. Journal of Family Theory & Review, 12(3), 305-320.

Benzer yazılar

Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!

Mezun Oluyorum. Peki Ya Sonra?

Gelin mezuniyet kaygısı ile nasıl başa çıkabileceğimize göz atalım.

Kaygı Flört Etmemize Engel Değil

Yüksek düzeyde kaygıya veya kaygılı bağlanma stiline sahip olmak zaman zaman kendimizi sabote etmemize ve geçmişteki olumsuz deneyimlerimize saplanıp kalmamıza sebep olabiliyor. Peki kendimizi sabote etme halinin üstesinden gelmek için neler yapabiliriz?

Kaygı Kaynaklı Olabilecek 8 Davranış

Hepimizin geçmiş deneyimlerinden ötürü geliştirdiği ve bazen başkalarına tuhaf gelen davranışları olabiliyor. İşte kaygı kaynaklı olabilecek sekiz davranış!

Ailemizle Siyaset Konuşmanın Sağlıklı Bir Yolu Var Mı?

Siyasi görüşlerimiz her zaman sevdiklerimizin düşünceleriyle aynı olmayabilir ve bu konuda tartışabiliriz elbette. Ancak siyaset konuşmalarını aile ilişkilerimize zarar vermeden nasıl gerçekleştiririz?

Kontrol Edemediklerimizden Misiniz?

Kontrolümüz dışında olan dört durumdan ve bu durumlara nasıl yaklaşmamız gerektiğinden bahsettik.

The End of the F***ing World

Ergenlik dönemindeki iki gencin yaşadıkları travmatik deneyimlerin kendileriyle ve başkalarıyla olan ilişkilerini nasıl şekillendirdiğine odaklanan, kara mizah ve dram türünde bir mini dizi izlemek ister misiniz?

Duygularımızla ilgili öğrendiğimizi unutmamız gereken 7 şey

Duygularımız söz konusu olduğunda bazı hatalı düşüncelere sahip olabiliyoruz. Bu düşünceleri, doğru ve bize iyi gelecek düşüncelerle değiştirmek mümkün! Buyrun yazımıza…

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
Pencere - Oyun Atölyesi

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.

footer