Ebeveynlik Yolunda Hissedilen Destek Kaçınmayı Azaltıyor.

kategori

Yakın İlişkiler

Ebeveynlik Yolunda Hissedilen Destek Kaçınmayı Azaltıyor.

Bağlanma stilleri yakın ilişkilerimizde nasıl davrandığımızı ve hissettiğimizi etkileyebiliyor. Kaçıngan bağlanan kişiler ilişkilerinde kendilerini karşı tarafa açmakta zorluk yaşayabiliyorlar. Bu kişiler genellikle stresli durumlardan kendi kendilerine çıkmayı hedefliyorlar. Başkalarından destek beklemeyi bir zayıflık olarak görebildikleri gibi başkalarına da daha az destek oluyorlar. Bu kişiler romantik ilişkilerine karşı kendilerini daha az bağlı hissediyorlar ve romantik ilişkilerden daha az tatmin sağlayabiliyorlar. Aynı zamanda partnerlerine daha az güven duyuyorlar ve çatışma anlarında problemlerini daha zor çözüyorlar.

Öte yandan, çalışmalar güven veren ilişkilerde kişilerin kaçınganlık seviyelerinde azalma olduğunu gösteriyor. Peki hem stresin hem de mutluluğun doruklarda yaşandığı ebeveynliğe geçiş süreci bağlanma stillerini nasıl etkiliyor? Bu hassas dönem bağlanma stillerinde ve ilişkilerde değişim yaratmak için bir fırsat sunuyor. Yeni ebeveynler birbirlerinin davranışlarına karşı çok hassas olabiliyorlar, bu sebeple karşılıklı verilen destek çok önemli bir hale geliyor.

Ebeveynlik sürecinde destek aldığını ve destek verdiğini hisseden kaçıngan bağlanan kişiler güvenli bağlanma yönünde değişim gösterebiliyor. Buna göre, durumların bağlanma stillerimiz üzerinde değişim yaratabilmesi mümkün görünüyor. Dahası güvenli bağlanma seviyelerinde artış görülen bu kişilerin ilişkilerinden aldıkları tatmin artıyor ve ilişkilerinde yaşadıkları olumsuz deneyimler azalıyor. Stresli zamanlarda olumlu yönde değişen iletişim sayesinde aslında ilişkinin kalitesi de değişim gösteriyor. Aynı zamanda sadece destek alıyor olmak değil, destek veriyor olmak da stres seviyesinin azalmasını sağlıyor ve bağlılığı artıyor.relate-banner

Rholes, W. S., Eller, J., Simpson, J. A., & Arriaga, X. B. (2021). Support processes predict declines in attachment avoidance across the transition to parenthood. Personality and Social Psychology Bulletin, 47(5), 810-825

Benzer yazılar

Kaygı Flört Etmemize Engel Değil

Yüksek düzeyde kaygıya veya kaygılı bağlanma stiline sahip olmak zaman zaman kendimizi sabote etmemize ve geçmişteki olumsuz deneyimlerimize saplanıp kalmamıza sebep olabiliyor. Peki kendimizi sabote etme halinin üstesinden gelmek için neler yapabiliriz?
One Hundred Years of Solitude No.31 - Zhu Zhengming

İlişkisiz, Mutlu, Huzurlu

Herkes romantik bir ilişkiye sahip olmak zorunda mı? Tek başımıza mutlu olmamız mümkün değil mi? Seçilmiş bekarlık kavramıyla tanışın!
Mother and Child by Katie M. Berggren

Aile İçinde Öğrendiğimiz İlişki Modeli Gelecek Romantik İlişkilerimize Nasıl Yansıyor?

Hepimiz ilişki kurmanın farklı yollarını ailemizde öğreniyoruz. Ancak öğrendiğimiz bu yollar her zaman bizi mutlu etmeyebiliyor.

Romantik İlişkiler ve Psikolojik Sağlık

Romantik ilişkiler psikolojik sağlığı nasıl etkiliyor? Bu yazıda psikolojik sağlık ile ilişkiler arasındaki ilişkiyi derledik.
Negro - Cristina Troufa

Tehdit ve Bakım Kaynağı Aynı İnsan Olduğunda - Düzensiz Bağlanma

Bağlanma stillerinin çok popüler olmayan ancak belki de anlaşılmaya en çok ihtiyaç duyan türü: düzensiz bağlanma. Detayları yazımızda.
We Need to Talk About Kevin - Lynne Ramsay (2012)

Bir Anne-Oğul Çatışması: We Need to Talk About Kevin

Hazırlıksız annenin, oğlu Kevin ile bağ kuramamasını anlatan bu film, istenmediğini hisseden çocuğun neler yapabileceğini gösteriyor.
The Meal - Alex Gross (2016)

Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar

Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?
A Moment! - Holly Warburton

Öpüşmenin Tarihi ve Etkileri

Öpüşmek, midemizde kelebekler uçuran bir deneyim! Neden öpüştüğümüz ve öpüşmenin günümüze nasıl geldiği ise işte bu yazımızda.
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
Deseos - William Sergeant Kendall (1892)

Destek İstemekte Neden Bu Kadar Zorlanıyoruz?

Destek almak zayıflık mıdır? Profesyonel destek alırsak toplumdan dışlanır mıyız? Kimlerden destek isteriz? Ya aradığımız desteği alamazsak?

footer