Deneyimler Mi Planlar Mı Daha Çok Özendiriyor?

kategori

Yakın İlişkiler

Deneyimler Mi Planlar Mı Daha Çok Özendiriyor?

Bir arkadaşınız tatile çıkmak üzere olduğunda mı ona daha çok özenirsiniz yoksa tatilini bitirip size yaşadıklarını anlattığında mı? İmrenme/özenme duygusuyla ilgili araştırmalar işte tam da bu soruya cevap arıyor. Daha önce yapılan çalışmalar geleceğe yönelik duygularımızı geçmişe yönelik duygularımıza kıyasla daha güçlü hissettiğimizi gösteriyordu. Peki aynı durum imrenme duygusu için de geçerli midir?

Araştırmacılar bir grup katılımcıdan yakın bir arkadaşlarının başına çok iyi bir olay geldiğini (harika bir araba almak, işte terfi almak, güzel bir yere tatile gitmek) hayal etmelerini ve bu hislerini puanlamalarını istediler. Deney sonucunda olayın gelecekte gerçekleşeceğini hayal eden katılımcıların geçmişte gerçekleştiğini düşünen katılımcılara göre daha fazla imrenme duygusu hissettikleri bulundu.

Bu durumun gerçek hayatta da geçerli olup olmadığını merak eden araştırmacılar, başka bir deneyde katılımcılardan bir arkadaşlarının Sevgililer Günü'nde yalnız olmaması hakkındaki hislerini puanlamalarını istediler. Bu puanlamalar şubat ayının başından sonuna kadar tekrarlandı. Buna göre, 14 Şubat yaklaştıkça hissedilen özenme bir artış gösteriyordu, fakat 15 Şubat'ta bu özenme hızlı bir düşüş gösterip ayın geri kalanında düşük bir seviyede seyrediyordu. Sonuçları kontrol etmek amacıyla yapılan benzer araştırmalar da aynı doğrultuda sonuçlar ortaya koydu. Yani gelecekte gerçekleşecek olaylara ya da planlara daha fazla özeniyoruz, fakat olay gerçekleştikten sonra bu özenme hızlı bir düşüş gösteriyor.

Bu durumda, tatil fotoğraflarınızı paylaşıp ilgi toplamak istiyorsanız ne zaman yapmanız gerektiğini artık biliyorsunuz!relate-banner

Kristal, A. C., O

Benzer yazılar

Taşınmayı Keyifli Hale Getirmenin 6 Yolu

Bu yazımızda taşınma gibi zorlayıcı hayat olaylarından nasıl keyif alabileceğimizi anlatıyoruz.
Last Night in Soho - Edgar Wright

Karanlık Nostalji: Last Night in Soho

Film, 1960’lı yılların Londra’sında nostaljik bir rüyanın ardındaki zehirli dünyayı anlatıyor. Geçmişin travmaları bugünü nasıl etkiliyor?
Gideon Rubin - Couple

Ön Yargıların Partner Seçimine Etkisi

Bir ilişkiye başlarken "temiz bir sayfa açmak" sözünü sık sık kullanıyoruz. Peki ön yargılarımız bu sayfanın temiz olmasına izin veriyor mu?
Tame Impala - Lost In Yesterday (2020)

Nostaljiyi Duyabilmek: Palmiyeler/Tame Impala

Müzik genel olarak çok güçlü bir nostalji kaynağı ancak bazı albümler var ki direkt olarak bu nostalji hissini ele alıyorlar.

Deneyimler mi planlar mı daha çok özendiriyor?

Arkadaşlarımızın partnerleriyle yaptıkları planlara mı daha çok özeniriz, yoksa gittikleri tatilden döndükten sonra onları dinlerken mi?
Elephant(s) in the Room - Dana Ellyn

Bir Dargın Bir Barışık: Gelgitli İlişkiler

Bir gün harika, ertesi gün toksik... Gelgitli ilişkilerin bir günü diğerine uymuyor. Bu ilişkiler partnerlere büyük zarar verebiliyor.
O Fado - Jose Malhoa

Aşkın Gözü Sahiden De Kör Müdür?

Hani gözümüz ondan başkasını görmez, en mükemmel insanın o olduğunu düşünürüz ya… İşte bu, fena halde tutulduğumuzun kanıtıdır!

footer