Diğer İnsanlardan Neden Kolayca Etkileniyoruz?

kategori

Yakın İlişkiler

Diğer İnsanlardan Neden Kolayca Etkileniyoruz?

Aynı ortamda bulunduğumuz bir aile üyesi ya da arkadaşımızın modumuzu bir anda yükseltebildiğini ya da düşürebildiğini hepimiz deneyimliyoruz. Birlikte fazlaca zaman geçirdiğimiz insanlarla bir süre sonra duruşumuz ya da konuşma şekillerimiz bile benzerlik göstermeye başlıyor, hatta göz kırpmamız bile senkronize olabiliyor. Fakat bu karşımızdaki kişiyi taklit etme durumu sadece fiziksel değil, bir süre sonra karşımızdaki kişinin ya da kişilerin duygularını da taklit etmeye başlıyoruz.

Peki diğer insanlardan neden bu kadar kolayca etkileniyoruz? Literatürde bu durum duygusal bulaşma (emotional contagion) olarak geçiyor ve çoğu zaman farkında olmasak dahi karşımızdaki insanın çok küçücük bir şekilde duygularını dışavurması bile bizim o kişinin duygularından etkilenmemize sebep oluyor. O çok ufak yansıma dahi bizim duygularımız ve düşüncelerimiz üzerinde gerçek ve somut etkilere sahip. Bu nedenle bir sonraki sefer bir grup içerisinde modunuzu düşüren bir kişi olduğunu fark ederseniz, dikkatinizi daha iyi bir moda girmenizi sağlayacak bir kişiye yöneltebilirsiniz.relate-banner

Hatfield, E., Rapson, R. L., & Le, Y. C. (2009). Emotional contagion and empathy. In J. Decety & W. Ickes (Eds.), The Social Neuroscience of Empathy (pp. 19-30). Cambridge, MA: MIT Press.

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.

“Her şey yolunda gidiyor, mutlaka kötü bir şey olmalı!”

Yaz Yaklaşırken: Duygusal Yeme Nedir?

Sağlıklı kiloya kavuşamamamızın nedeni nasıl yediğimizden öte neden yediğimizde saklıysa?

İlişkilerde Duygusal İhmalin 8 İşareti

Duygusal ihmal görünmez olabiliyor. Peki onu nasıl fark edebiliriz?
Going Out - Fabienne Jenny Jacquet

Duygusal Zeka Nedir? - 2

Duygusal zeka ilişkilerimizi yakından etkiliyor. Duygusal zekanın nelerden etkilendiğini ve nasıl geliştirilebileceğini açıklıyoruz!
Carl Little

Ergenlikte Spor Yapmanın Mental Sağlığa Etkileri

Ergenlik döneminde spor yapmak kişileri mental açıdan nasıl etkiliyor? Kız çocukları depresyona daha mı meyilli?
Difference of Opinion- Malcolm T. Liepke (1996)

Ayrılık Da Sevdaya Dahil Mi?

Neredeyse hepimiz bir ilişkinin sona ermesinden sonra yas sürecinden geçiyoruz. Yas sürecinde bizi hangi aşamalar bekliyor?
Fascination, Vienna - Kent Miles (1990)

Affetmek Ne Değildir?

Birisini affettiğimiz zaman aramızdaki ilişki derinden etkileniyor. Peki affetmek nedir ve ne değildir? 5 maddede inceleyelim!
Aaron Shikler, No Name

Duygusal Zeka Nedir? - 1

Duygusal zekası yüksek insanlar; duyguları okuma, anlama ve düzenleme konusunda öne çıkıyorlar. Duygusal zekayı ve ilişkilere etkisini inceledik.
El Tiempo Suspendido - Pilar Lopez Baez

Oyuncu Ebeveynliğin Etkileri

Oyun, çocuk ve ebeveynin yakın ve sıcak bir ilişki kurabilmesini sağlıyor. Oyuncu ebeveynlik size ve çocuğunuza çok iyi gelecek!

footer