Boşanmalar Genetik Midir?

kategori

Yakın İlişkiler

Boşanmalar Genetik Midir?

Daha önce yapılan birçok çalışmaya göre, boşanmış ebeveynlere sahip olan insanlar boşanmaya daha meyilli olabiliyorlar. Bu durum iki şekilde açıklanıyor.

  1. Bu insanların evliliklere olan inancının zayıflaması ve bundan dolayı daha az bağlılık göstermeleri.
  2. Bu kişilerin başkalarıyla iletişim kurma yetilerinin zarar görmüş olması.
Yapılan güncel bir araştırma ise bu sebeplere ek olarak, üçüncü bir sebebin varlığını ortaya koyuyor: Boşanmaların genetik olması.

Araştırmacılar, çevrenin ve biyolojik etkenlerin boşanma üzerindeki etkisini karşılaştırıyorlar. Karşılaştırma yapılırken, evlatlık olan insanları evlat edinen ailelerle bu kişilerin biyolojik ailelerine bakılıyor. Sonuçlara göre, evlatlık olan insanlar söz konusu boşanma olduğunda biyolojik aileleriyle çok daha fazla benzerlik gösteriyorlar. Aynı şekilde, bu kişiler boşanma konusunda kendi biyolojik kardeşlerine evlat edinildikleri ailelerdeki kardeşlerine kıyasla daha fazla benziyorlar.

Tabii ki bu sonuç bir "boşanma geni" taşıdığımız anlamına gelmiyor çünkü aynı araştırma çocuğun büyüdüğü çevrenin de bu konuda etkili olduğunu gösteriyor. Sadece bu etki genetik faktörlere kıyasla daha zayıf. Bunun yanında kişilerin karakterlerinin de boşanma üzerinde ciddi bir etkisi görülüyor. Duygusal dengesizlik hali, kendini tutamama ve düşünmeden hareket etme gibi özellikler, kişilerin boşanma riskini artırabiliyor.

Sonuç olarak, boşanma durumunun bir kader olmaktan ziyade, içinde bulunduğumuz çevre ve sahip olduğumuz aile ile yakından alakalı olduğu görülüyor.relate-banner

Salvatore, J. E., Larsson Lönn, S., Sundquist, J., Sundquist, K., & Kendler, K. S. (2018). Genetics, the rearing environment, and the intergenerational transmission of divorce: a Swedish national adoption study. Psychological Science, 29(3), 370-378.

Benzer yazılar

Ron Hicks, 1965

İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Romantik ilişkilerin sonunu getiren en temel sebeplerden biri olan sadakatsizlik nasıl gerçekleşir? Herhangi biri aldatılmaktan sorumlu olabilir mi?

Ailemizle Siyaset Konuşmanın Sağlıklı Bir Yolu Var Mı?

Siyasi görüşlerimiz her zaman sevdiklerimizin düşünceleriyle aynı olmayabilir ve bu konuda tartışabiliriz elbette. Ancak siyaset konuşmalarını aile ilişkilerimize zarar vermeden nasıl gerçekleştiririz?

The End of the F***ing World

Ergenlik dönemindeki iki gencin yaşadıkları travmatik deneyimlerin kendileriyle ve başkalarıyla olan ilişkilerini nasıl şekillendirdiğine odaklanan, kara mizah ve dram türünde bir mini dizi izlemek ister misiniz?

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
Beyond the Pleasure Principle - Metra Mitchell

Romantik İlişkide Kendi Cinselliğini Yaşamak

Porno izlemek veya mastürbasyon ilişkiden tatmin olunmadığını mı gösterir? İlişkide partnersiz cinsellik hakkındaki yargıların temellerini ve doğruluğunu inceledik.
Pencere - Oyun Atölyesi

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.
Midnight- Anne Magill (2011)

Aşkın Ömrü Ne Kadar?

Uzun süreli bir ilişkide tutkuyu korumak mümkün mü yoksa aşk zamanla azalarak biter mi? Yoğun duygular, geçen zamana karşı koyabilir mi?
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.

footer