Maddiyatı Önceliklemek İyilik Halimizi Olumsuz Etkiliyor.

kategori

Yakın İlişkiler

Maddiyatı Önceliklemek İyilik Halimizi Olumsuz Etkiliyor.

Bir araba, bir telefon ya da bir ayakkabı… Para biriktirerek ulaşmayı hedeflediğimiz bu nesnelerin bizi mutlu edeceğini düşünüyoruz. Peki bu hedefler gerçekten de iyilik halimizi artırıyor mu?

Araştırmacılar, daha önce yapılmış çalışmaları derleyerek maddi hedeflerin kişinin iyilik halini nasıl etkilediğini inceliyorlar. Sonuçlara göre, maddi hedeflerini daha ön plana alan kişilerin iyilik hallerinin, diğerlerine kıyasla daha düşük olduğu bulunuyor. Bu durumun olası sebepleri ise şu şekilde sıralanıyor:

  1. Sürekli olarak yetersiz hissetme:Her gün yeni bir ürünün çıkması gündemi sürekli takip etmemize neden oluyor. Yeni ürünleri satın alsak dahi her an"daha da yenisi"çıktığından dolayı ürünlerin tamamına sahip olamıyoruz. Böylece, gündemi bir türlü yakalayamadığımızı ve yetersiz olduğumuzu düşünüyoruz.
  2. Kendimizi başkalarıyla karşılaştırma:Maddi hedefleri ön plana aldığımızda yeni ürünleri satın alsak dahi her zaman daha fazlasına sahip olan kişilerle kendimizi karşılaştırıyoruz. Çünkü daha fazlasına sahip olan kişilerin daha mutlu olduklarını varsayıyoruz. Dolayısıyla, sahip olamadıklarımızı düşünüp kendimizi daha da mutsuz hissedebiliyoruz.
  3. Kendimizle çelişme:Maddi hedefleri ön plana aldığımızda, hayat standartlarımızı da maddi durumumuza göre belirlemeye başlıyoruz. Hedeflerimizin tamamına sahip olamayınca da standartlarımızın gerisinde kaldığımızı düşünüyoruz. Gerçek benliğimiz ve idealimizdeki benlik arasında bir fark oluşuyor ve kendimizle çelişiyoruz. Bu durum ise depresyon ve anksiyeteye yol açabiliyor.
Bu üç madde gösteriyor ki maddiyata dayalı o "mükemmel" hayatı hedeflemek bize hiç de iyi gelmiyor. Aksine, daha kötü hissetmemize yol açabiliyor. Bu nedenle de maddi hedefleri bir amaç değil de araç haline getirmemiz bizim için daha iyi oluyor.relate-banner

Dittmar, H., Bond, R., Hurst, M., & Kasser, T. (2014). The relationship between materialism and personal well-being: A meta-analysis.Journal of Personality and Social Psychology, 107(5), 879-924.

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Lionel Le Jeune - Indian Summer

Daha Motive Hissetmeniz Mümkün!

Uzun süredir motivasyonsuz ve amaçsız hissediyor, günlerinizin durağan ve birbirinin aynısı gibi geçtiğini düşünüyorsanız languishing yaşıyor olabilirsiniz.

Her Zaman Mutlu Olmak Zorunda Değiliz!

Her duygunun hayatımızda bir yeri, görevi ve işlevi olsa da en çok mutluluk hakkında konuşuyor ve en çok mutlu hissetmek istiyoruz. Oysa, mutlu hissetmemek de mutlu hissetmek kadar normal.
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.
Mr and Mrs Andrews - Thomas Gainsborough

Bizim için Anlamlı Bir İşte Çalışıyor Olmak

Bizim için anlamlı bir işe sahip olmamız için amaçlarımızın, değerlerimizin ve zevklerimizin işimizle örtüşüyor olması gerekiyor.
Sisters - Kenneth Blom

Prososyal Davranış Romantik İlişkileri Nasıl Etkiler?

Size hiçbir faydası olmasa da birine yardım ettiğiniz oluyor mu? Olumlu sosyal davranışlarda bulunmak romantik ilişkilerimizi etkiliyor.
Walk - Marc Chagall

Ayrılık Sonrası Seks

Ayrılma sonrası seksin nedenleri, cinsiyetler arası genel farklılıkları ve etkilerini öğrenmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.
Meisje Aan Tafel - Hans Versfelt

Çocukların Ev Ödevlerinde Ebeveynlerin Rolleri

Çocuklar ev ödevlerini bitirmeye karşı isteksiz olabiliyor. Ebeveyn olarak ödev zamanlarında çocuğunuza nasıl destek olabilirsiniz?
Yearning - Ron Hicks

Gaslighting Mağduru Olabilir Misiniz?

"Hayır yanlış hatırlıyorsun.", "Öyle bir şey yaşanmadı." Bu cümleler tanıdık geliyor mu? Eğer öyleyse gaslighting'e uğruyor olabilirsiniz.

footer