Tutkuyla Yapılan İşler Tükenmişlikle Sonuçlanabilyor.

kategori

Yakın İlişkiler

Tutkuyla Yapılan İşler Tükenmişlikle Sonuçlanabilyor.

"Eğer sevdiğin işi yaparsan onu iş gibi görmezsin" cümlesini zaman zaman duyuyoruz. Ancak bu durum, sevdiğimiz işi yaptığımız zaman hep daha fazlasını yapmamız gerekiyormuş gibi bir algı oluşturabiliyor. Sonuçta, eğer sevdiğimiz işi yapıyorsak ve bunu bir iş olarak görmüyorsak niçin bir araya ihtiyacımız olsun, öyle değil mi?

Yapılan çalışmalar, aslında hepimizin sevdiğimiz işi yapıyorsak dahi bir ara vermeye ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. İşimizle aramıza bir mesafe koyamamak ve zihnimizi sürekli işimizle doldurmak kendimizi tükenmiş hissetmemize sebep olabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü, tükenmişlik sendromunun belirtilerini enerji seviyesinde düşüş, yorgunluk hissi, işe karşı olumsuz bir tutum sergileme ve verimlilikte azalma olarak belirtiyor. Bu belirtilerin en çok görüldüğü grup ise yaptığı işe tutkuyla bağlanan insanlar oluyor. Çünkü bu kişiler, yaptıkları işe öylesine bağlanıyorlar ki kişisel hayatları ve iş hayatları arasında bir denge kurmakta zorlanıyorlar. İş hayatının yaşamın merkezi haline gelmesi de stres seviyesini artırıyor ve tatmini düşürüyor.

Bu noktada biz de eğer iş hayatınız tüm yaşamınız haline geliyorsa ve bütün enerjinizi oraya yatırıyorsanız araya bir mesafe koymanın önemini vurguluyoruz.relate-banner

Vallerand, R. J., Paquet, Y., Philippe, F., & Charest, J. (2010). On the role of passion for work in bornout: A process model. Journal of Personality, 78(1), 289-312.

Benzer yazılar

Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!

Her Zaman Mutlu Olmak Zorunda Değiliz!

Her duygunun hayatımızda bir yeri, görevi ve işlevi olsa da en çok mutluluk hakkında konuşuyor ve en çok mutlu hissetmek istiyoruz. Oysa, mutlu hissetmemek de mutlu hissetmek kadar normal.

Kontrol Edemediklerimizden Misiniz?

Kontrolümüz dışında olan dört durumdan ve bu durumlara nasıl yaklaşmamız gerektiğinden bahsettik.
Gourment- Victoria Kharchenko (2008)

Stres ve Duygusal Yeme

Mutsuzken eliniz buzdolabına gidiyor mu? Çikolatanın bütün dertlerinizi alıp götüreceğine inanıyor musunuz? Ya açlığınız fiziksel değil de duygusalsa?
Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.

Partnerinize destek olamayacak kadar stresli misiniz?

Bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi kötü etkiler. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi zorlar, kaynaklarımızı tüketir ve partnerimize destek vermemize engel olabilir.
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
Ramon Casas i Carbó

Çocuklarda Kaygı

Çocuklarda kaygı; baş ağrısı, mide bulantısı ve konsantrasyon eksikliğine yol açıyor. Bu durumun sebepleri ve çözümleri neler?

footer