Babaların Çocuk Büyütmedeki Rolü

Elif Topatan

Elif Topatan

Babaların Çocuk Büyütmedeki Rolü

Fresh Cut Flowers - Robert Lemler

Fresh Cut Flowers - Robert Lemler

"Sen işte çok yorulmuşsundur, çocuğa ben bakarım.", "Sen babasın, otoriter olmalısın!", "Annesi halleder, sen pek karışma…" Benzer cümlelerin babalara birçok kez kurulduğunu duymuşsunuzdur. Geleneksel erkeklik kavramı üzerine yazdığımız yazıda bu tarz yargıların erkekleri nasıl etkilediğinden ve erkeklerin çocuk bakımına dahil olmaktan kaçınmalarına sebep olduğundan bahsetmiştik. Baba dendiğinde aklınıza daha çok eve ekmek getiren, ev işlerine karışmayan ve çocuğunun bakımıyla fazla ilgilenmeyen bir figür gelebilir. Belki siz de erkeklerin çocuk bakamayacağını düşünüyorsunuzdur. Yapılan son araştırmalar, babaların çocuklar üzerinde neredeyse annelerinkine eşit bir etkiye sahip olabileceğini gösteriyor.
relate-banner

Babalar çocuklarının hayatında dolaylı veya direkt olarak rol alabiliyorlar. Örneğin doğum sonrası süreç anneler için çok zorlayıcı ve stresli olabiliyor. Bu durumda babanın anneye duygusal ve fiziksel olarak destek olması dolaylı da olsa çocuk için babanın rolünü belirliyor. Yapılan araştırmalara göre, doğum sonrası süreçte fazla hassasiyet gösteren ve abartılı müdahalelerden kaçınan babaların çocuklarıyla olan bağları güçleniyor. Hatta bu durumda anne doğum sonrası depresyon geçirse dahi, bebeğin aileye katılma süreci sorunsuz yaşanabiliyor. Babanın gösterdiği hassasiyet ile bu süreç daha uyumlu, sıcak ve ortak bir şekilde atlatılıyor.

Peki babanızla oynadığınız oyunları hatırlıyor musunuz? Mesela babanızın sırtına çıkıp hiç atçılık oynadınız mı? Babanızı oyun arkadaşı olarak görmeniz babanız ile aranızdaki bağı düşündüğünüzden de fazla etkiliyor. Atçılık, gıdıklama, yakalamaca veya güreş gibi fiziksel temas içeren oyunların çoğu baba ve çocuk arasındaki bağı kuvvetlendiriyor. Aynı zamanda bu oyunlar çocuk için babayı heyecan figürü haline getiriyor. Üstelik yapılan araştırmalar, babalarıyla bu tarz oyunları sıkça oynayan çocukların, arkadaşları arasındaki popülerliğinin daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.

Buna ek olarak oyun sırasında yapılan ufak sataşmalar/takılmalar çocuğa duygusal ve bilişsel açıdan farklı mesajlar verebiliyor. Babaların bir yandan sıcak davranıp bir yandan da kontrol sağlamaya çalışmaları bu duruma sebep oluyor diyebiliriz. Oyun sırasında çocuklarına hem sevgi gösteriyorlar hem de onlardan güçlü oldukları mesajını veriyorlar. Bu karışık mesaj, çocuklara beklenmedik durumlara karşı nasıl davranmaları gerektiğini gösteriyor ve çocukları ilerdeki etkileşimlerine hazırlıyor. Aynı zamanda yoğun aktivite içinde olmak, çocuğun karşısındaki insanın duygularınını fark etmesini kolaylaştırıyor. Duygusal farkındalıkları artan çocukların ileride daha kolay bir şekilde arkadaşlık ilişkisi kurabildiği gözlemleniyor. Ayrıca babaların duyguların keşfinde özellikle de öfke kontrolünde daha fazla rol oynadığını biliyoruz. Bir başka araştırmada ise babalarıyla oyun oynayan, kitap okuyan veya birlikte aktivitelere katılan çocukların erken okul yıllarında daha az davranış problemi gösterdiği ve ergenlikte de suç işleme ihtimalinin daha düşük olduğu bulunuyor.

İnternete düşen baba-çocuk fotoğrafları veya videoları mutlaka karşınıza çıkmıştır. Çoğunda çocuk için risk içeren bir durum varmış ama babalar bunu önemsemiyormuş gibi görünüyor. Aslında bu umursamaz gibi görünen tavır, bizim dış dünyaya daha hızlı adım atmamıza yardımcı oluyor desek inanır mısınız? Le Camus tarafından yapılan bir araştırmada anne ve babaların yüzme dersi alan 1 yaşındaki bebekleriyle olan iletişimi inceleniyor. Araştırma sonucunda görülüyor ki babalar çocuklarının durumla kendi başlarına yüzleşmesi için arkalarında dururken anneler ise göz teması kurabilmek için ön taraflarında duruyor. Yani annenin ve babanın çocukla ilgili bir durumda farklı tutumlar sergiliyor olması illa ki babanın çocuğuna karşı umursamaz, ilgisiz olduğu anlamına gelmiyor. Hatta yukarıda da belirttiğimiz gibi babaların gösterdiği bu farklı tavır çocukların güçlü birer yetişkine dönüşebilmeleri için önem taşıyor. Tüm bu araştırmalar ışığında babaların çocuk büyütmedeki rolünü küçümsemek mümkün görünmüyor.

[1] Vakrat, A., Apter-Levy, Y., & Feldman, R. (2018). Fathering moderates the effects of maternal depression on the family process. Development and Psychopathology, 30(1), 27-38.
[2] Paquette, D. (2004). Theorizing the father-child relationship: Mechanisms and developmental outcomes. Human Development, 47(4), 193-219.
[3] MacDonald, K., & Parke, R.D. (1984). Bridging the gap: Parent-child play interactions and peer interactive competence. Child Development, 55, 1265-1277.
[4] Hoffert, S. L., Stueve, J. L., Pleck, J., Bianchi, S., & Sayer, L. (2002). The demography of fathers: What fathers do. In C.S. Tamis-LeMonda, & N. Cabrera (Eds.), Handbook of Father Involvement: Multidisciplinary Perspectives (pp. 63-92). New Jersey & London: LEA.
[5] Raeburn, P. (2014). Do Fathers Matter? Answers from the New Science of Fatherhood. Retrieved from https://ifstudies.org/blog/do-fathers-matter-answers-from-the-new-science-of-fatherhood
[6] Parke, R.D., McDowell, D.J., Kim, M., Killan, C., Dennis, J., Flyr, M.L., & Wild, M.N. (2002). Fathers' contributions to children's peer relationships. In C.S. Tamis-LeMonda, & N. Cabrera (Eds.), Handbook of Father Involvement: Multidisciplinary Perspectives (pp. 141-167). New Jersey & London: LEA.
[7] Le Camus, J. (1995b). Les interactions père-enfant en milieu aquatique. Revue Internationale de Pediatrie, 255, 7-17.

Benzer yazılar

Never Lettin Go - Cbabi Bayoc

İlk Aşk veya İlk Nefret: Babalar Ve Kızları

Kız çocuklarının babalarıyla kurdukları ilişkinin partner seçimlerine, vücut algılarına ve cinselliklerine yansımalarını inceliyoruz.

Pizza Değilsiniz, Herkesi Mutlu Edemezsiniz!

Sürekli çevrenizdekileri mutlu etmeye mi çalışıyorsunuz? Bu yazımızda bu eğiliminizi fark etmenizi sağlayacak 10 işareti listeledik.
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.
Su Yu

Beklenmeyen Hamilelik Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Beklenmeyen bir hamilelik yaşandığında bu duruma psikolojik açıdan hazır olmak adına gerçekleştirebileceğimiz birkaç yöntem bulunuyor.
No Name - Carol Marine

Ayrı Dünyaların İnsanları Bir İlişkide Mutlu Olabilirler mi?

Partnerlerin benzerlik ve farklılıklarının, ilişkileri üzerinde olumlu ya da olumsuz etkileri olabiliyor. Bu etkiler neye göre değişiyor?
Barbara Rosenzweig

Babanın Yaşadığı Doğum Sonrası Depresyonu

Bir bebeğin doğumu herkes için farklı duygular uyandırabiliyor. İşte babaların yaşadığı doğum sonrası depresyon hakkında her şey!
Unknown

Çocuklar İçin Öz Şefkat Geliştirme Pratiği

Birlikte ‘‘Keyifli Etkinlikler Takvimi’’ oluşturarak çocuğunuzun öz şefkat geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Detaylar yazımızda!
Baker Birth- Susan Joy

Baba Oldum, Peki Ya şimdi?

Baba olana dek yaşanan o sevinç, çocuk dünyaya geldikten sonra yerini endişeye bırakabiliyor. Peki bu süreçte babalar ne yapabilir?
Black Mountain Story - Philip Geiger

Bebeklerin ve Çocukların Gelişimi

Her çocuğun gelişim süreci ve ihtiyaçları kendisine özel olsa da bazı ortak noktalar da bulunuyor! Bu ortak noktaları öğrenmeye ne dersiniz?
Bubbles Can Take Me Away - Mary Kamerer

DEHB - Yanlış Bilinenler

"Dikkat eksikliği gerçek bir problem değildir!" deyip geçmek çocuğunuzun yaşadığı zorlukları göz ardı etmenize yol açabilir. İşte işin aslı!

footer