Hepimizin İhtiyaç Duyduğu 7 Dinlenme Şekli

İlayda Deringör

İlayda Deringör

Hepimizin İhtiyaç Duyduğu 7 Dinlenme Şekli

Girl in a White Dress Resting on a Sofa - Alfred Emile Stevens

Girl in a White Dress Resting on a Sofa - Alfred Emile Stevens

Hiç daha fazla uyuyarak bir türlü geçmeyen yorgunluğunuzu gidermeye çalıştınız mı? Uyumak ve dinlenmek çoğu zaman aynı şey değildir ancak sıklıkla yeterli saat boyunca uyuduğumuz için dinlendiğimizi düşünerek harekete geçeriz. Bu sırada hayatın tüm hızıyla yarışırken gerçekte çaresizce ihtiyaç duyduğumuz başka dinlenme türlerini kaçırıyor olabiliriz. Bu yüzden aslında yüksek ölçüde başarılı ve üretken olsak da kronik bir yorgunluk ve tükenmişlik altında ezilebiliriz. Bu yazımızda sizi dinlenmenin gücüyle tanıştıracak 7 farklı dinlenme türünden bahsedeceğiz.
relate-banner

  1. İhtiyacımız olan ilk dinlenme türü, fiziksel dinlenme. Pasif fiziksel dinlenme, uyumayı içerirken; aktif fiziksel dinlenme, vücudun dolaşımını ve esnekliğini artırmaya yardımcı olan onarıcı aktiviteleri içeriyor.
  2. İkincil olarak zihinsel dinlenme geliyor. Geceleri uyumak için hazırlandığınızda, günün yoğunluğundan kurtulamadığınız ve beyninizi sakinleştiremediğiniz oluyor mu? Zihinsel yorgunluğunuzu gidermek için gün ortasında kısa zihin boşaltıcı molalar planlayın ve bir şey üzerine düşünmeyeceğiniz bir ortam hazırlayın. Bu hem gün içinde işe geri dönmeye hem de gece uyumaya hazır bir zihin yapısına geçmenize yardımcı oluyor.
  3. Üçüncü tür dinlenme duyusal dinlenme. Gözleriniz, kulaklarınız, tüm duyularınız bilgisayar ekranları, birçok insanın konuşması gibi farkında bile olmadığınız etmenler tarafından gün boyunca fazlasıyla yoruluyor. Kendinize bir dakika da olsa gözlerinizi kapatmak kadar basit bir eylem için zaman tanıyın ve her günün sonunda duyusal yoksunluk egzersizleri uygulayın. Bir süre sonra kendinize ayırdığınız kısa süreler birikip aşırı uyarıcı dünyanın neden olduğu zararı telafi etmeye başlayacaktır.
  4. Yaratıcı dinlenme, sorun çözmek veya yeni fikirler için beyin fırtınası yapmak zorunda olan kişiler için özellikle önemli oluyor. Arka bahçeye çıkarak bile olsa kendine dışarının güzelliğini fark etmek için izin vermek yaratıcı bir dinlenme sağlıyor. Ancak bu dinlenme türü sadece doğayı takdir etmekle ilgili değil, sanatsal herhangi bir aktiviteyi de içeriyor! Eğer sevdiğiniz müzelere, tiyatrolara gidemiyorsanız çalışma alanınızı ilham kaynağı haline getirin.
  5. Duygusal dinlenme; duyguları özgürce ifade etme, özgür bir zaman ve boşluğa sahip olmak anlamına geliyor. Eğer herkesin sevdiği ve bir derdi olduğunda ilk aradığı insansanız ve sevdiklerinize hayır diyemiyor ya da onların yanında olduğunuz kadar onlardan destek göremediğinizi düşünüyorsanız, muhtemelen duygusal dinlenmeye ihtiyacınız var demek oluyor. Duygusal dinlenme ayrıca cesaret de gerektiriyor; biri sizden bir istekte bulunduğunda içten bir hayır cevabı verebilmek gibi.
  6. Duygusal dinlenmeye ihtiyacınız varsa, muhtemelen sosyal dinlenmeye de ihtiyacınız var demek oluyor. Bu ihtiyaç, bizi yoran ilişkiler ile bizi canlandıran ilişkiler arasında ayrım yapamadığımızda ortaya çıkıyor. Etrafınızdaki insanlara dikkat edin. Çevrenizde olumlu ve destekleyici insanlar biriktirin. Etkileşimleriniz sanal ortamda olsa bile daha sağlıklı birlikteliklere vaktinizi ayırmayı tercih edin.
  7. Son dinlenme türü, fiziksel ve zihinsel olanın dışında bir bağlanma ve aidiyet duygusu hissetmeye alan tanıyan ruhsal dinlenme. Meditasyon yapabilir veya geniş topluluklara, yardım derneklerine katılabilirsiniz. Sonuç olarak yalnızca uyumak bizi dinlenmiş bir hale getiremiyor. Daha çok farkındalıkla gerçekten ihtiyacımız olan dinlenme türlerine odaklanmamız gerekiyor.

[1] Dalton-Smith, S. (2021) . The 7 Types of Rest That Every Person Needs. TED. Retrieved from https://ideas.ted.com/the-7-types-of-rest-that-every-person-needs/

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.

“Her şey yolunda gidiyor, mutlaka kötü bir şey olmalı!”

Yaz Yaklaşırken: Duygusal Yeme Nedir?

Sağlıklı kiloya kavuşamamamızın nedeni nasıl yediğimizden öte neden yediğimizde saklıysa?

Taşınmayı Keyifli Hale Getirmenin 6 Yolu

Bu yazımızda taşınma gibi zorlayıcı hayat olaylarından nasıl keyif alabileceğimizi anlatıyoruz.

Olgun Bir İlişkiye Nasıl Sahip Olurum?

İlişkinizin ne kadar olgun olduğunu merak ediyorsanız bu yazımıza mutlaka bir göz atın!

Duygularımızla ilgili öğrendiğimizi unutmamız gereken 7 şey

Duygularımız söz konusu olduğunda bazı hatalı düşüncelere sahip olabiliyoruz. Bu düşünceleri, doğru ve bize iyi gelecek düşüncelerle değiştirmek mümkün! Buyrun yazımıza…

Yoğun Hissedilen Duygularla Nasıl Baş Edilebilir?

Yoğun duygular aniden zihninize üşüşünce durup kendi içsel kaynaklarınıza göz atmaya ne dersiniz?
The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!
Cempasúchil - San José Manialtepec (2020)

Özür Dilemek Neden Bu Kadar Zor?

Özür dilemek zayıflık mı, olgunluk göstergesi mi? Özür dilemenin ve hatalarını kabul etmenin neden zor olabileceğini anlattık.

Duygu Yüklü Konuşmalarda Ara Verme İhtiyacı Duyuyor Musunuz?

Zor bir konuşma esnasında molaya ihtiyacımız olabilir. Peki bunu karşımızdakine nasıl söylemeli?

footer