İyi Bir Lider Olmanız İçin 3 Öneri

İdil Salih

İdil Salih

İyi Bir Lider Olmanız İçin 3 Öneri

Feeling the Music - Lucie Bilodeau

Feeling the Music - Lucie Bilodeau

Kimlerin lider olmaya daha yatkın olduğu sorusunu cevaplamak için yola çıkan araştırmacılar liderliğin yüzde 30 oranında genetik olduğunu ortaya koyuyor. Peki genetik yatkınlığın olmaması lider olamayacağınız anlamına mı geliyor? Çalışmalar iyi bir lider olmak için neler yapılabileceğini gösteriyor:
relate-banner

  1. Öğrenmeye başlayın. İyi liderler öğrenmenin bitmeyen bir süreç olduğunu anlayan kişiler oluyor. Çevrenizde başarılarıyla ön plana çıkan kişileri bulun ve onların yaşanmışlıklarından ders çıkarmaya çalışın. İyi bir tavsiye uzun vadede kilitli gibi görünen kapıları açabiliyor.
  2. Kendinize bir hedef belirleyin. Hedefinize giden yolda hangi adımları izleyeceğinizi belirleyin ve bu adımları takip edin.
  3. Liderlik için gerekli olan özelliklerinizi güçlendirin. Mesela çalışanlarla nasıl etkili iletişim kurabilirsiniz, nasıl daha rahat empati yapabilirsiniz ve organizasyonunuz için nasıl bir planlama yapmalısınız gibi sorular üzerine çalışın. Araştırmalar vizyon sahibi olmak, dürüst olmak, stratejik planlama yapabilmek, proje yönetimini planlı yapmak, cesaret sahibi olmak, iletişim becerisinin iyi olması, takım çalışmasında uyumlu olmak gibi etkenlerin liderlik için önemli özellikler olduğunu gösteriyor.
Liderlik bir iş yerinde özellikle önem taşıyor. Çünkü diğer çalışanların motivasyonu ve organizasyonun geleceği üzerinde büyük etkileri oluyor. Bu sebeple iyi bir liderin eylemlerinin etkileri üzerine düşünmesi ve bu etkilerin farkında olması gerekiyor.

Tracy, B. (n.d.) How to become an effective leader. Entrepreneur. Retrieved from https://www.entrepreneur.com/article/294407.

Benzer yazılar

Cempasúchil - San José Manialtepec (2020)

Özür Dilemek Neden Bu Kadar Zor?

Özür dilemek zayıflık mı, olgunluk göstergesi mi? Özür dilemenin ve hatalarını kabul etmenin neden zor olabileceğini anlattık.
Going Out - Fabienne Jenny Jacquet

Duygusal Zeka Nedir? - 2

Duygusal zeka ilişkilerimizi yakından etkiliyor. Duygusal zekanın nelerden etkilendiğini ve nasıl geliştirilebileceğini açıklıyoruz!
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Mr and Mrs Andrews - Thomas Gainsborough

Bizim için Anlamlı Bir İşte Çalışıyor Olmak

Bizim için anlamlı bir işe sahip olmamız için amaçlarımızın, değerlerimizin ve zevklerimizin işimizle örtüşüyor olması gerekiyor.
No Name - Anthony van Dyck

Özür Dilemenin Psikolojisi

Bir hata yaptığımızda neden özür dilemekten çekiniriz? O adımı atmaktan bizi ne alıkoyar? Bu yazımızda özür dilemeyi inceliyoruz!
Battersea, London- Niall McDiarmid (2017)

İlişkinde Kaygı Mı Duyuyorsun?

Arkadaşları beni sevecek mi? Onu çok mu bunalttım? Kaygılı biriyseniz bu düşüncelere yabancı değilsiniz. Gelin bunları yakından inceleyelim!
Küçük Prens filminden bir kesit

Ekolojik Kaygı

İklim krizi, su kıtlığı, yangınlar… Tüm bunlar geleceğe dair kaygı duymamıza sebep oluyor. Peki neden?
What's in Store for Me in the Direction I Don't Take? - Adam Lupton

Ulaşamadığımız Hedeflerle Nasıl Baş Edebiliriz?

Uzun vadeli ve ulaşılması güç hedefleri gerçekleştirme çabası, her zaman başarıyla sonuçlanmaz. Başarısızlık durumunda ne yapabilirsiniz?
Woman leaning on table (Mujer acodada en mesa) - Olga Sacharoff (1915)

Neden Ulaşamayacağımız Hedefler Belirliyoruz?

Hedef belirlemek bizi motive eder. Fakat bazı hedefler neredeyse ulaşılmazdır. Ulaşılması zor hedefler koymamızın sebebi ve etkileri neler?
Untitled - Alastair Adams

Romantik İlişkilerde Empati

Sıklıkla karşımıza çıkan empati kavramı hem bilişsel hem duygusal unsurlar içeriyor. Romantik ilişkilerde empati nasıl karşımıza çıkıyor?

footer