Müzik Dinlemek Sizi Daha Zeki ve Üretken Yapabilir Mi?

Alperen Karaca

Alperen Karaca

Müzik Dinlemek Sizi Daha Zeki ve Üretken Yapabilir Mi?

Subway Paintings - Devon Rodriguez

Subway Paintings - Devon Rodriguez

Spor salonunda sanki bir binayı kaldırabilecekmişsiniz gibi hissettiren de müzik, acıklı bir filmin duygusal bir sahnesinde başlayarak gözlerinizin dolmasına sebep olan da. Müziğin duygularımıza ve motivasyonumuza etkisi kanıtlanmış bir gerçek. Peki müziği çalışma sırasında üretkenliği arttırmak için kullanmak mümkün mü?
relate-banner

Araştırmalar, ders çalışırken veya odaklanmış şekilde bir işe gömülmüşken arkada çalan sakinleştirici müziğin konsantrasyonu ve odaklanma süresini arttırdığını gösteriyor. Bundan çok değil belki de 10 yıl öncesine kadar henüz doğmamış bebeklere Mozart dinletmek gibi bir adet söz konusuydu. Beyin fonksiyonlarını kuvvetlendirdiği ve üretkenliği arttırdığı söylenen bu eylem ile aileler daha zeki çocuklara sahip olmayı hedefliyordu. 2009 yılında yapılan bir çalışma ile katılımcıların basit işlerdeki (kağıt katlamak vb.) performansı gözlemleniyor ve ardından biri Mozart biri Beethoven'a ait olmak üzere iki farklı parça dinlerken bu işleri tekrar etmeleri isteniyor. Gerçekten de Mozart dinlerken katılımcıların performansında gözle görülebilir bir artış olduğu fark ediliyor. Beethoven dinleyenlerin performansında ise bir farklılık gözlemlenmiyor. Bu durum literatürde Mozart Etkisi olarak geçiyor. Fakat süregelen çalışmalar, gözlemlenen performans artışının tamamen müziğin ritmi ile ilgili ve geçici olduğunu ve uzun dönemde herhangi bir zeka artışına sebep olmadığını gösteriyor.

Mozart dinleyerek daha zeki olamayacağımızı öğrenmek üzücü olsa da bu çalışmadan çıkarılabilecek diğer bir sonuç, kısa süreli de olsa belirli müzik türleri zihnimizde doping etkisi yaratabiliyor. Müziğin bu işlevi de kişiden kişiye, günden güne hatta işten işe bile farklılık gösterebiliyor. Performans artışının bilimsel temeli; beynimizin konsantrasyon, düşünme, planlama gibi işlevlerini gerçekleştiren kısmın dopamin ile aktive olması ve uygun zamandaki uygun müziğin de dopamin salınımını artırabilmesi üzerine kurulu. Bu noktada en uygun müzik türü sorusunun cevabı, kişinin sevdiği müzik olsa da klasik müzik ve doğa seslerinin, katılımcıların performansları ve odaklanma süreleri üzerinde istikrarlı bir etkisi olduğu görülüyor. Bu tarz müziklerin sözsüz ve genellikle daha sakin bir ritme sahip olması sebebi ile dikkat dağıtmaması ve Mozart Etkisi gibi bilgilerin yayılması ile birlikte plasebo etkisinin de eklenmesiyle bu tarz müziklerin performansta daha istikrarlı bir artışa sebep olduğu düşünülüyor. Yine de müziğin kişiye etkisi konusunda en belirleyici faktör, bireyin o şarkıdan aldığı zevk. Eğer Tarkan dinlemekten keyif alıyorsanız, bir Tarkan şarkısı sizi Mozart besteleri dinlemekten daha fazla üretken kılabiliyor.

Müzik dinlemenin performans üzerinde negatif etkileri de mevcut. Özellikle yüksek konsantrasyon isteyen işlerde yanlış seçilmiş müziğin dikkat dağıtıcı olabildiği gözlemleniyor. Müzik dinlemekten nasıl maksimum verimin alınacağı ise uğraşılan işin derinliği ile alakalı. Matematik, kodlama, finans gibi görülen bilgiyi işlemek üzerine kurulu işlerde hızlı ritimler üretkenliği arttırarak performansı ve hızı olumlu etkiliyor. Okuma, yazma ve anlamlandırma becerilerine dayanan sosyal bilim temelli çalışmalarda ise yavaş ritme sahip müzikler konsantrasyon süresini artırarak performansı güçlendirebiliyor.

[1] Schooley, S. (2019). Music and Its Effect on Productivity. Business News Daily. Retrieved from
https://www.businessnewsdaily.com/11294-music-effect-on-productivity.html
[2] Gorvett, Z. (2020). Does music help us work better? It depends. BBC. Retrieved from
https://www.bbc.com/worklife/article/20200317-does-music-help-us-work-it-depends

Benzer yazılar

Lionel Le Jeune - Indian Summer

Daha Motive Hissetmeniz Mümkün!

Uzun süredir motivasyonsuz ve amaçsız hissediyor, günlerinizin durağan ve birbirinin aynısı gibi geçtiğini düşünüyorsanız languishing yaşıyor olabilirsiniz.

Hayatımızı Sabote Eden Düşüncelerimiz ve Onları Değiştirmenin Yolları

“Nasıl beni önemsemez!”, “Şu işi yapana kadar mutluluk haram.”, “Bu iş olmadı, ben beceriksizim.” Bunlar tanıdıksa hayatınızı sabote ediyorsunuz. Çözümleriyse yazıda!
Fyre Festival 2017

FYRE: Manipülasyonun Fiyaskosu

FYRE: Festival Fiyaskosu, rüya gibi planlanan bir festivalin trajediye dönüşünü anlatırken manipülatif ilişkilere dair izlenimler sunuyor.

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.

Aşkın İyileştirici Hali : Güvenli Bağlanmayı Anlatan Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan şarkıları derledik!
Friends That Break Your Heart - James Blake (2021)

Arkadaş Ayrılığı: Friends That Break Your Heart

İngiliz sanatçı Blake yeni albümünde müzikte çok sık görmediğimiz bir tema olan arkadaşlık ilişkilerindeki ayrılıkları ele alıyor.

Partnerinize destek olamayacak kadar stresli misiniz?

Bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi kötü etkiler. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi zorlar, kaynaklarımızı tüketir ve partnerimize destek vermemize engel olabilir.
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
Luke Hemmings - When Facing the Things We Turn Away From (2021)

Kendi İçinde Gezinmek: Luke Hemmings - When Facing The Things We Turn Away From

Hayatının son 10 yılını insanların gözünün önünde geçiren sanatçı, karantina sürecinde kendisiyle olan ilişkisine odaklanıyor.
Gustav Klimt - La Vergine (1912)

Çalışan Bağlılığını Artırmanın 7 Yolu

Bağlılığı fazla olan kişiler, işlerinde daha mutlu ve üretken oluyorlar. Yöneticiler çalışan bağlılığını artırmak için neler yapabilirler?

footer