Birlikte Yaşamak İçin Doğru Zaman Mı?

yer tutucu

Berk Bilmez

Birlikte Yaşamak İçin Doğru Zaman Mı?

No Name - Kim English

No Name - Kim English

Sevdiği kişiyle birlikte yaşamak pek çok insanın hayallerinden biri olabiliyor. Peki birlikte yaşamak ayrılığa zemin mi hazırlıyor yoksa bağlılığı mı güçlendiriyor? Bu sorunun yanıtı hem evet hem de hayır olabiliyor. Kimi çiftler beraber yaşamayı aradaki bağlılığı artırmak ve ilişkilerinin bir sonraki aşamaya geçmesini sağlamak için isterken kimi çiftler evlilik gibi sosyal normlar nedeniyle birlikte yaşamayı tercih edebiliyorlar. Partner ile birlikte yaşamaya karar vermenin arkasında yatan motivasyon, birlikte yaşamayı bazen şansa bazen de talihsizliğe dönüştürebiliyor.
relate-banner

Beraber yaşamanın kalitesini belirleyen en önemli iki faktörün yaş ve eğitim durumu olduğu biliniyor. Daha geç yaşlarda evlenen veya birlikte yaşamaya başlayan çiftler daha olumlu deneyimlere sahip oluyor. Daha erken yaşlarda evlenen veya beraber yaşamaya başlayan kişiler için ise beraber yaşamak, ayrılmanın önemli sebeplerinden biri haline gelebiliyor. Bunun en büyük sebebinin gençlerin daha az para kazanması ve aşktan ziyade ekonomik ve pratik nedenlerden ötürü birlikte yaşamaya başlamaları olduğu düşünülüyor. Araştırmalara göre kişi 23 yaşından önce partneriyle beraber yaşamaya başlarsa ilişki ayrılık noktasına daha hızlı ulaşıyor. Çünkü 23 yaşın genellikle kişinin psikolojik olarak olgunlaştığı, üniversiteden mezun olup yetişkin yaşamına adapte olmaya çalıştığı ve finansal olarak bağımsızlığını kazandığı yaş olduğu düşünülüyor. Aynı durum eğitim seviyesi için de geçerli. Eğitim seviyesi daha yüksek olan insanların, daha yüksek bir gelire sahip oldukları için ekonomik nedenlerden ziyade romantik nedenlerden dolayı partneriyle birlikte yaşamayı tercih ettikleri düşünülüyor.

Öte yandan, evlenmeden önce partnerle beraber yaşamak çok kısa bir süre öncesine kadar bir tabuydu. Fakat bugün, yalnızca Amerika'da beraber yaşayan çiftlerin sayısı geçen 50 yıla göre %1500 artmış durumda. Bu konu üzerine yapılan araştırmalar, evlilik öncesinde ekonomik ve pratik nedenlerden ötürü beraber yaşayan çiftlerin, evlendikten sonra daha fazla ayrılma eğiliminde olduğunu ortaya koyuyor. Günümüzde daha sık rastlanan birlikte yaşama (kohabitasyon) türünün de bu olduğu görülüyor.

Beraber yaşamayı lanetten ziyade bir mucizeye dönüştürmenin sırrı ise aslında çok basit: aradaki bağı somutlaştırmak. Bu somutlaştırma yüzük takmak, söz/nişan yapmak, evlenmek gibi geleneksel yöntemlerle olabileceği gibi tamamiyle çifte özgü bir yöntemle de olabilir. Somutlaştırma eylemi, içinde yaşanılan topluma aykırı olabilir veya tamamen geleneklere uygun olabilir. Önemli olan bu eylemin beraber yaşayacak olan iki kişi için de anlamlı olması ve bunun bir seremoni şeklinde gerçekleşmesi. Diğer türlü beraber yaşamak, iki partnerin kendi özel alanının olduğu bir ev arkadaşlığına dönüşebiliyor ve ilişkiler kopma noktasına gelebiliyor. Beraber yaşamak çiftlerin birbirlerini daha iyi tanımasını sağlıyor ve bu sayede kişiler birbirleriyle aslında tam olarak uymadıklarını görebiliyorlar. Bu sebeple evliliği sihirli bir değnek değil de sadece beraber yaşamayı anlamlı hale getiren bir somutlaştırma eylemi olarak görmek mümkün. Eğer evlenmeden önce partnerinizle yaşıyorsanız ve aranızdaki bağın daha çok ekonomik sebeplerle ilişkili olduğunu fark ettiyseniz evlendiğinizde de durum çok farklı olmayabilir ve bu da sizi ilişkiniz hakkında daha detaylı düşünmeye sevk edebilir.

[1] Kuperberg, A. (2014). Age at coresidence, premarital cohabitation, and marriage dissolution: 1985-2009. Journal of Marriage and Family, 76(2), 352-369.
[2] Jay, M. (2012, April 14). The Downside of Cohabiting Before Marriage. Retrieved from https://www.nytimes.com/2012/04/15/opinion/sunday/the-downside-of-cohabiting-before-marriage.html
[3] Brown, S. L., Manning, W. D., & Payne, K. K. (2017). Relationship quality among cohabiting versus married couples. Journal of Family Issues, 38(12), 1730-1753.

Benzer yazılar

Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!

İlişkilerdeki 4 Alarm Verici İşaret

Romantik ilişkilerimizde büyük sorunlar baş göstermeden önce genellikle bize küçük ve gizli bazı uyarı işaretleri veriyorlar. Bu işaretler hakkında farkındalık kazanmak hem sağlığımızı korumamıza hem de daha olumlu ilişkilere adım atmamıza yardımcı olabilir.

“Ve Sonsuza Dek Mutlu Yaşadılar…”

Bir ilişkiye, çoğu zaman “sonsuza dek mutlu yaşamak” gibi beklentilerle başlarız. Ancak bu beklentiler karşılanmayınca hayal kırıklığına uğrayıp öfkelenir, hatta belki bazen o ilişkide olmaktan pişmanlık bile duyarız.
Joseph Lorusso - Cafe Kiss

Libido Nedir ve Romantik İlişkileri Nasıl Etkiler?

Cinsellikle ilişkimizi yakından etkileyen libidoyu nasıl tanımlıyoruz? Cinsel isteğe ve bu isteğin ilişkilerimizdeki yerine odaklanıyoruz.

Aynı evde yaşamak ilişki için gerçekten de önemli mi?

İleri yaştaki insanlar arasında ilişkiyi ayrı evlerde sürdürmek alternatif bir seçenek haline gelebiliyor. Peki bu tarz bir ilişki kişilere neler sunuyor?

Doğru bir özür neleri içerir?

Kimi zaman karşımızdaki kişiden özür diliyoruz fakat o özür karşı tarafa asla ulaşmayabiliyor. Peki nedir bu özrü geçersiz kılan şeyler?

Romantik ilişkinizde sorgulamanız gereken davranışlar

İlişkinizde bazı durumların sürekli yaşanıp bunların sizi yorduğunu mu hissediyorsunuz? O halde bazı davranışlara birlikte göz atalım.
Self-portrait with Her Daughter - Elisabeth Vigee Le Brun

Çocukluk Çağında Duygusal İhmale Maruz Kalmak

Bir çocuğun en çok ihtiyacı olan şeylerden biri de ilgi görmek! Ebeveyni tarafından ihmal edilen çocuğun öz benliği zedelenebiliyor.

Gaslighting nedir?

Sürekli fazla hassas olmakla suçlanıyor ve yaptığınız her şeyin yanlış olduğunu hissediyorsanız, gaslighting'e uğruyor olabilirsiniz.

Bir yakınınızın stresini azaltmak için...

Kimi zaman sevdiklerimiz stresli bir durumla baş ederken, onlar için elimizden ne gelebilir diye düşünüp duruyoruz. İşte yapabilecekleriniz...

footer