Kırmızı Renginin Çekim Gücü

yer tutucu

Alper Günay

Kırmızı Renginin Çekim Gücü

Goddes of Love - Giovanni Segantini

Goddes of Love - Giovanni Segantini

Aşkın rengi nedir? Hepimizin aklından geçen cevap muhtemelen aynıdır: kırmızı! Dünya üzerinde çok farklı zamanlarda ve kültürlerde kırmızı rengi statü ve güç simgesi olarak kullanıldı ve hala kullanılıyor. Farklı zamanların ve coğrafyaların soyluları, kralları ve din adamları kırmızı giyme ayrıcalığına sahip oldular. Aşıklar birbirlerine kırmızı güller hediye ettiler, rujlar dudakları, allıklar yanakları kızıla boyadı, kırmızı şarap romantik gecelerin içkisi haline geldi. Peki tüm bunlar anlamsız birer alışkanlık mı? Yoksa kırmızı renk bizde gerçekten de çeşitli etkilere sebep oluyor mu?
relate-banner

2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre kırmızı, heteroseksüel erkeklerin kadınları daha çekici bulmasını sağlıyor. Araştırma için yapılan deneyde, heteroseksüel erkeklere bazı kadın resimleri gösteriliyor ve bu kadınların çekiciliklerini değerlendirmeleri isteniyor. Her deneğe sadece bir kadının resmi gösteriliyor. Deney sonunda, aynı kadınların kırmızı giyindikleri resimlerinin erkekler tarafından daha çekici bulunduğu gözleniyor. Hatta giysilerin değil, sadece resmin arka plan renginin kırmızı olması bile erkeklerin kadınları daha çekici bulmalarına sebep oluyor. Daha sonra, aynı yöntemler kullanılarak bu sefer heteroseksüel kadınlara erkek resimleri gösteriliyor ve çok benzer bir sonuç alınıyor. Kırmızı renk, heteroseksüel kadınların da erkekleri daha çekici görmesini sağlıyor. Fakat heteroseksüel erkeklere diğer erkeklerin resimleri gösterildiğinde kırmızı rengin bir etkisi olmadığı görülüyor. Yani kırmızının etkili olabilmesi için deneğin karşıdaki kişiye cinsel açıdan az da olsa bir çekim duyması gerekiyor.

2012 yılında yapılan bir başka araştırmada da kırmızının etkilerine dair benzer bulgulara ulaşılıyor. 272 restoran müşterisi üzerinde yapılan bu araştırmaya göre, kırmızı giyen garsonların aldıkları ortalama bahşiş miktarının beyaz giyen garsonların aldıklarından çok daha fazla olduğu görülüyor. Almanya'da yapılan başka bir araştırma sayesinde ise kırmızının etkilerine dair başka bir bulguya daha ulaşıyoruz. Araştırma sırasında, değişen yaşlarda erkeklerden bazı kadınların çekiciliklerini puanlamaları isteniyor. Erkeklerin yaşı ne olursa olsun ulaşılan sonuç hemen hemen hep aynı oluyor: Heteroseksüel erkekler genç kadınları ileri yaşlı kadınlara, kırmızı giyinmiş genç kadınlarıysa beyaz giyinmiş genç kadınlara tercih ediyor. Ayrıca, ileri yaştaki kadınların kırmızı giyip giymemesi erkeklerin verdikleri puanlarda hiçbir değişikliğe yol açmıyor. Yani kırmızının etkisinin menopoz dönemini geride bırakmış kadınlar için geçerli olmadığı bulunuyor.

Kadınlar üzerinde yapılan başka bir araştırmaysa çok ilginç bulgular ortaya koyuyor. Araştırma kapsamında 124 kadın katılımcıya internet üzerinden sadece iki soru soruluyor. Sırasıyla "şu an giydiğiniz tişört hangi renk?" ve "En son regl döneminizin başlangıcı üzerinden kaç gün geçti?" soruları soruluyor. Araştırma sonucunda, pembe ve kırmızı tonlarında giyinen kadınların doğurgan dönemlerinde olma ihtimalinin diğer kadınlara göre çok daha yüksek olduğu bulunuyor. Başka bir deyişle, doğurgan dönemlerinde olan kadınlar pembe ve kırmızı tonlarındaki kıyafetleri diğer kadınlara göre daha fazla tercih ediyor. Kadınların giysi seçimleri üzerine yapılan başka bir araştırmaya göre, tek gecelik ilişki odaklı online tanışma platformlarındaki kadınların kırmızı giyindikleri profil fotoğrafı sayısı, evlilik odaklı platformlardaki kadınların kırmızı giyindikleri profil fotoğrafı sayısından çok daha fazla. Ayrıca, profillerindeki fotoğraflarda kırmızı giyinen kadınlar diğer renklerde giyinen kadınlara göre tek gecelik ilişkilere iki kat daha sıcak bakıyor.

Peki kırmızı rengin bu kadar etkili olmasının sebebi ne? İşte bu sorunun cevabı henüz tam olarak bilinmiyor. İnsanlığın yakın tarihine baktığımız zaman bu etkiyi koşullanmaya, geleneklere ya da alışkanlıklara bağlamak mümkün. Fakat bazı araştırmacılara göre bu etkinin evrimsel bazı sebepleri bulunuyor. Birçok hayvan türünde kırmızı renk cinsel güç ve olgunluğu simgeliyor. Yakın akrabalarımız olan primatların birçoğu kırmızıyı doğurganlıklarını diğer grup üyelerine duyurmak için kullanıyor. Örneğin, doğurgan dönemlerindeki dişi babun ve şempanzelerin genital bölgeleri ve göğüsleri kızarıyor. İnsanlarda ise cinsel uyarılma, erojen bölgelerde ve yanaklarda kızarma gibi semptomlarla kendini gösterebiliyor. Ayrıca erkeklerdeki güçlü kan akışı ve yüksek testosteron oranları vücutta kızılımsı bir renge sebep olabiliyor.

Sonuç olarak kırmızı rengin insanlarda heyecan uyandırdığını ve çekiciliği arttırdığını söyleyebiliyoruz. Kim bilir, hoşlandığınız kişiyi etkilemek için ihtiyacınız olan bilgi belki de budur. Hoşlandığınız kişinin çalıştığı kahveciye giderken kırmızı bir kazak giymenin ne gibi bir zararı olabilir ki?

[1] Elliot, A. J., & Niesta, D. (2008). Romantic red: Red enhances men's attraction to women. Journal of personality and social psychology, 95(5), 1150.
[2] Niesta Kayser, D., Elliot, A. J., & Feltman, R. (2010). Red and romantic behavior in men viewing women. European Journal of Social Psychology, 40(6), 901-908.
[3] Beall, A. T., & Tracy, J. L. (2013). Women are more likely to wear red or pink at peak fertility. Psychological Science, 24(9), 1837-1841.
[4] Gueguen, N., & Jacob, C. (2014). Clothing color and tipping: Gentlemen patrons give more tips to waitresses with red clothes. Journal of Hospitality & Tourism Research, 38(2), 275-280.
[5] Schwarz, S., & Singer, M. (2013). Romantic red revisited: Red enhances men's attraction to young, but not menopausal women. Journal of Experimental Social Psychology, 49(1), 161-164.
[6] Elliot, A. J., & Pazda, A. D. (2012). Dressed for sex: Red as a female sexual signal in humans. PLoS One, 7(4), e34607.
[7] Elliot, A. J., Niesta Kayser, D., Greitemeyer, T., Lichtenfeld, S., Gramzow, R. H., Maier, M. A., & Liu, H. (2010). Red, rank, and romance in women viewing men. Journal of Experimental Psychology: General, 139(3), 399.

Benzer yazılar

Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!
Mabel Matiz&Mert Demir - Antidepresan

2022’nin Aşk Şarkıları

Aşkı, özlemi, hayal kırıklığını ve ayrılığı uçlarda yaşadığımız 2022 yılında yayınlanmış olan aşk temalı şarkılara gelin birlikte bakalım.
Ophelia (John Everett Millais, 1852)

Hamlet’in Ophelia’sı ve Ophelia Sendromu

Shakespeare’in Hamlet oyunundaki Ophelia karakterini ve adını verdiği Ophelia Sendromu’nu beraber inceleyelim!
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?
Aşk, Büyü, Vs. - Ümit Ünal (2019)

Yaşanamamış Bir Hayatın Rüyası: Aşk, Büyü, Vs.

Birbirine aşık iki kadının toplumsal tabular sebebiyle nasıl birbirlerinden ayrı düştüklerini anlatan duygu dolu bir film.
Le lit (The bed) - Henri de Toulouse-Lautrec (1893)

Toulouse-Lautrec’in “Yatakta” Serisi

Post-empresyonizm akımının önemli ressamlarından biri olan Toulouse-Lautrec’in “Yatakta” isimli eserler serisine birlikte bakalım!
Bombay Sapphire - Holly Warburton

Romantik İlişkilerde Hayal Kırıklığı

“Gerçek yüzünü nasıl daha önce görmedim? Ben bu insana mı aşık olmuşum?” cümleleri tanıdık geliyor mu? İlişkilerde yaşadığımız hayal kırıklığını ele aldık.
Front Seat Romance - Joseph Lorusso

Mizahın İlişkideki Yeri

Gerçekten bizi güldüren insanlardan mı hoşlanırız? Mizahın farklı türleri neler? Birlikte gülebilmek ilişkileri nasıl etkiler? Cevapları yazımızda!

footer